Kötőhártyagyulladás és a gyerekek

2014. 11. 03.
Szerző: Szimpatika
A kötőhártyagyulladás (conjunctivitis) gyakran gyógyszeres kezelés nélkül is gyógyuló, gyakori betegség, de a megfelelő kezelés lerövidíti a betegség időtartamát, csökkenti a szövődményeket.
A kötőhártya vékony átlátszó hártya, mely biztosítja a szem mozgását és védi a szemgolyót a külső behatásoktól. Gyulladása háttérben különböző kórokozók állhatnak (baktérium, gomba, vírus), ritkábban kórokozó nélkül, allergia vagy környezeti irritáció is okozhatja. Érintheti az egyik vagy mindkét szemet.


Mikor gondoljon kötőhártyagyulladásra gyermekénél?

Kicsiknél sírás, nyűgösség, szemdörzsölés, fény kerülés, hunyorgás jelezheti a kötőhártyagyulladást. Bakteriális eredetű gyulladásnál szemvörösség, váladékozás, csipázás, a szemhéjszélek összeragadása, szemhéjduzzanat figyelhető meg, míg vírusfertőzés esetén a kifejezett könnyezés, viszketés, erős szemhéj-duzzanat mellett néha kis pontszerű bevérzések és szürkés hártyák is megjelenhetnek. A vírusos kötőhártyagyulladás jelentkezhet önállóan, de gyakran felső légúti hurutos betegséget kísérhet.

Óvodás kor fölött már fájdalomra, homályos látásra, szúródásra, viszketésre panaszkodnak a gyerekek.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A kötőhártyagyulladás gyakran gyógyszeres kezelés nélkül is leküzdhető, gyakori, banális betegség. A vény nélkül kapható érszűkítőket tartalmazó cseppek bár mérséklik a tüneteket, a gyógyulást késleltetik. A megfelelő kezelés lerövidíti a betegség időtartamát, így csökkenti a szövődmények kialakulásának esélyeit.

A visszatérő tünetek hátterében csecsemőkorban a könnyutak szűkülete állhat. Ennek megoldására szokták alkalmazni kb. 2,5 - 3 hónapos korban a könnyút tágítását és antibiotikumos átmosását. Nem szűnő panaszok, fokozódó tünetek esetén mindenképpen újra fel kell keresni a szakorvost, mert lehet, hogy szövődményként a gyulladás a szem mélyebb részébe terjedt. Ilyenkor a szem mellé és karvénába adott injekciók, infúziós kezelés és műtét is szóba jöhet.

Mi történik a rendelőben?

A szemészeti vizsgálatok során a gyermeknek együtt kell működni, ezért már otthon el kell mesélni, mi fog történni a rendelőben. Nem szabad becsapni, mert bizony vannak kellemetlen vizsgálatok és beavatkozások.

Az orvost segíti a diagnózis felállításában a szülők megfigyelése a betegség tünetéről, lefolyásáról. Fontos kérdések:

Hogyan kezdődött a betegség?
Mióta tart?
Mi válthatta ki a gyulladást?
Volt-e sérülés?
Kerülhetett-e valami a szemébe?
Ismert-e valamilyen allergiája?
Korábban volt-e hasonló betegsége?
Milyen egyéb betegsége van?
A családban valakinek van kötőhártya gyulladása?

Ha lehetséges, a látásélességet először képekkel, villával (Ammon jel), számokkal vizsgálja meg az orvos, ezt követi a szem műszeres, réslámpás vizsgálata.

A gyulladást fenntarthatja a szemrésbe került idegen anyag (pl. fűrészpor, növényi szemcsék, homokszemcse, porszemek), amelyet szakorvosnak érzéstelenítő csepp alkalmazása mellett minél hamarabb, már a vizsgálat során el kell távolítani Ha szükség a váladékból steril vattapálcával mintát is vesznek.

Orvosi kezelés és házi praktikák

Bakteriális kötőhártya gyulladás esetén antibiotikumos szemcseppet, szemkenőcsöt fog felírni orvosa. Előfordul, hogy a kórokozó ellenálló az adott antibiotikumra, így a mintavételt követő tenyésztés eredménye alapján változtatni kell a gyógyszeren. Ha szükséges, gyulladáscsökkentővel is kiegészíthető a kezelést. Hámhiány esetén műkönnyeket, hámosító géleket írhat fel orvosa, ritkán szükségessé válhat tabletták, vagy intravénás injekciók alkalmazása is.

A kezelés akkor eredményes, ha betartjuk a sterilitás és cseppentés szabályait! A szemcseppet előírt ideig és adagban használjuk, felbontás után hűtőben tároljuk. Fontos a szavatossági idő betartása, mert lejárt szavatosságú cseppel többet árthatunk, mint használunk. A szemcseppet érdemes fekvő helyzetben a szemhéjak szétnyitása mellett az alsó áthajlásba cseppenteni. A váladékot steril gézlappal, a leragadt szemhéjakat pedig felforralt és lehűtött vízbe mártott gézlappal kell letörölgetni.

Forrás: WEBBeteg - Dr. Juhász Levente (szemész)

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!