A kötőhártya-gyulladás okai, tünetei és kezelése

A kötőhártya-gyulladás a szem irritációval, vörösséggel járó gyakori megbetegedése, amely bizonyos esetekben magától is meggyógyul, más esetekben orvosi kezelést igényel. Számos ok állhat mögötte, és adott esetben fertőző is lehet, amely esetben fontos az elővigyázatosság.

Mi az a kötőhártya?

A kötőhártya a szem egy rostos burka, amely az ínhártyát, a szem fehér részét, illetve a szemhéjak belső felszínét borítja. Tehát gyakorlatilag elzárja a szemüreget a külvilágtól: egyszerre lát el védelmi és elválasztó funkciót. Egy körülbelül fél-egy milliméteres, áttetsző erekkel behálózott kötőszövet. A szem teljesen áttetsző részét, a szaruhártyát leszámítva az egész szemet befedi. A kötőhártya-gyulladás során a kötőhártya valamely okból kifolyólag begyullad.

A kötőhártya-gyulladás okai

A kötőhártya begyulladása mögött számos ok állhat:

  • Bakteriális fertőzés (szintén lehet felső légúti megbetegedés)
  • Vírusfertőzés (gyakran felső légúti megbetegedésekkel együtt)
  • Gombás fertőzés
  • Allergiás reakció (például pollen)
  • Irritáció, szembe jutó vegyszer vagy idegen test (pl. homok)
  • Óvatlanul használt kontaktlencse és kontaktlencsefolyadék

Szemszárazság

A leggyakoribb a bakteriális, illetve vírusos eredetű kötőhártya-gyulladás. Ezek fertőzőek is, és sokszor lázzal járnak. A bakteriális fertőzések sokszor a klímaberendezések használatához köthetőek, míg a vírusos esetek sokszor az őszi-téli járványos felső-légúti megbetegedésekkel vannak összefüggésben. Az allergia okozta gyulladások pedig pollenszezonban jellemzőek.

A kötőhártya-gyulladás tünetei

Számos tünet előfordulhat:

  • A kötőhártyában található erek kitágulnak, ennek köszönhetően rózsaszínné vagy vörössé válik a szem
  • Gyakori a fájdalom, irritáció, viszketés, idegentest érzés
  • Fényérzékenység, könnyezés, homályos látás
  • Vírusos fertőzés esetén híg, áttetsző váladék folyik a szemből
  • Bakteriális fertőzés esetén sűrű, zöldes vagy sárgás váladék
  • Szemhéjduzzanat
  • Csipás, összeragadt szem

A tünetek jelentkezhetnek az egyik vagy mindkét szemben. A fertőzéseknél gyakori, hogy az egyik szemmel kezdődik a betegség, amely később átterjed a másik szemre is. Az allergiás kötőhártya-gyulladás általában mindkét szemet egyszerre érinti.

Milyen szövődmények alakulhatnak ki?

Néhány esetben kialakulhat szaruhártya-gyulladás, szaruhártyafekély, illetve a szem belsejében is keletkezhet gyulladás. A fertőzés általában a szem mélyebb szöveteinek irányába terjed tovább, és a szaruhártyán akár tartósan is hegesedés alakulhat ki ilyenkor, ami a látásélességet is ronthatja. Ezért is fontos időben orvoshoz fordulni.

Bakteriális kötőhártya-gyulladás kezelése antibiotikumos szemcseppel. (Forrás: freepik.com)

A kötőhártya-gyulladás kezelése

A tünetek megjelenésekor keressünk fel szakorvost! Az első lépésben meg kell határozni a fertőzés okát, ugyanis a különféle kiváltó okok más és más kezelést tesznek szükségessé. Ezzel együtt az orvos sok esetben bakteriális szemcseppel kezdi a kezelést, még a diagnózis felállítása előtt is. Ugyanis ezzel nemcsak a gyakori bakteriális fertőzéseket lehet kezelni, hanem a vírusos gyulladásnál is el lehet kerülni a bakteriális felülfertőződést.

Általánosságban érdemes sok folyadékot bevinni, C-vitamint szedni, illetve pihentetni a szemet. Aki kontaktlencsét hord, az a fertőzés fennállása alatt mindenképpen váltson szemüvegre!

Bakteriális kötőhártya-gyulladás

A bakteriális fertőzéseknél ideális esetben kitenyésztik a fertőzést okozó baktériumot. Majd ennek megfelelő típusú antibiotikumos szemcseppet vagy kenőcsöt írnak fel. Amennyiben erre nincsen lehetőség, széles spektrumú antibiotikumos szemcsepp használata indokolt. A gyerekeknél inkább a szemkenőcsök használata javasolt.

Vírusos kötőhártya-gyulladás

A vírusos kötőhártya-gyulladás csak tünetileg kezelhető. Azaz a többi, megfázásszerű tünetet kezelhetjük lázcsillapítóval, köhögéscsillapítóval stb., az irritált szemre pedig vény nélküli szemcseppeket használhatunk. A vírusos kötőhártya-gyulladás magától elmúlik, nem igényel külön kezelést. Gyakori, hogy a tünetek előbb rosszabbodnak, majd elkezdenek javulni.

Allergiás kötőhártya-gyulladás

Az allergiás tüneteket gyógyszerekkel enyhíthetjük. Az antihisztaminok, a nyálkahártya-duzzanatcsökkentők és a hízósejt-stabilizátorok mind használhatnak. A gyulladáscsökkentő szemcseppek szintén használatosak.

Fontos tudnivalók a kezeléshez

A kezelés akkor eredményes, ha betartjuk a sterilitás és cseppentés szabályait! A szemcseppet előírt ideig és adagban használjuk, felbontás után hűtőben tároljuk. Fontos a szavatossági idő betartása, mert lejárt szavatosságú cseppel többet árthatunk, mint használunk. A szemcseppet érdemes fekvő helyzetben a szemhéjak szétnyitása mellett az alsó áthajlásba cseppenteni. A váladékot steril gézlappal, a leragadt szemhéjakat pedig felforralt és lehűtött vízbe mártott gézlappal kell letörölgetni.

Kötőhártya-gyulladás gyerek esetén: tudnivalók szülőknek

A kötőhártya-gyulladás gyerekeknél is előfordul. Ha a fent leírt tüneteket látjuk a gyermekünkön, érdemes orvoshoz fordulni. Emellett óvodás kor fölött már fájdalomra, homályos látásra, szúródásra, viszketésre panaszkodnak a gyerekek. A vírusos kötőhártya-gyulladás gyakran felső légúti megbetegedésekhez kapcsolódik.

A csecsemőknél előfordul, hogy a tünetek mögött a könnyutak szűkülete áll. Ennek megoldására szokták alkalmazni kb. 2,5 - 3 hónapos korban a könnyút tágítását és antibiotikumos átmosását. Nem szűnő panaszok, fokozódó tünetek esetén mindenképpen újra fel kell keresni a szakorvost, mert lehet, hogy szövődményként a gyulladás a szem mélyebb részébe terjedt. Ilyenkor a szem mellé és karvénába adott injekciók, infúziós kezelés és műtét is szóba jöhet.

Kötőhártyagyulladás gyerekeknél – így néz ki a diagnosztizáció és a kezelés

Mi történik a rendelőben?

A szemészeti vizsgálatok során a gyermeknek együtt kell működni, ezért már otthon el kell mesélni, mi fog történni a rendelőben. Nem szabad becsapni, mert bizony vannak kellemetlen vizsgálatok és beavatkozások.

Az orvost segíti a diagnózis felállításában a szülők megfigyelése a betegség tünetéről, lefolyásáról. Fontos kérdések:

  • Hogyan kezdődött a betegség?
  • Mióta tart?
  • Mi válthatta ki a gyulladást?
  • Volt-e sérülés?
  • Kerülhetett-e valami a szemébe?
  • Ismert-e valamilyen allergiája?
  • Korábban volt-e hasonló betegsége?
  • Milyen egyéb betegsége van?
  • A családban valakinek van kötőhártya gyulladása?

Ha lehetséges, a látásélességet először képekkel, villával (Ammon jel), számokkal vizsgálja meg az orvos, ezt követi a szem műszeres, réslámpás vizsgálata.

Más a kötőhártya-gyulladás kezelése gyerek esetén?

Alapvetően nem. A kötőhártya-gyulladás gyerek esetén is ugyanúgy kezelendő. A szemcseppek helyett érdemes viszont szemkenőcsöket használni. Illetve fertőző kötőhártya-gyulladás esetén érdemes otthon tartani a gyermeket, hogy ne fertőzze meg a többieket.

Gyakori kérdések

Lehetséges a kötőhártya-gyulladás kezelése házilag?

Bár a kötőhártyagyulladás kezelése házilag is megoldható, ez csak a tüneti kezelést foglalja magában. A bakteriális vagy allergiás eredetű kötőhártya-gyulladáshoz általában orvosi segítség szükséges. A tünetek enyhítéséhez viszont használhatunk vény nélküli gyógyszereket.

Kezelhető a kötőhártya-gyulladás szemcsepp segítségével?

Igen. Akár oki, akár tüneti kezelésről van szó, a kötőhártya-gyulladás szemcsepp segítségével jól kezelhető.

Hogyan lehet elkerülni a kötőhártya-gyulladást?

Megfelelő higiénével, rendszeres kézmosással. A kötőhártya-gyulladás ellen általában nem lehet védekezni, és nem létezik például védőoltás sem ellene.

Melyik kötőhártya-gyulladás fertőző?

A vírusos és bakteriális kötőhártya-gyulladás fertőző. Ilyenkor vigyázni kell, nehogy másokat is megfertőzzünk. Ezt a megfelelő személyi higiéniával, védőintézkedésekkel, illetve az iskolába/munkahelyre járás szüneteltetésével előzhetjük meg. Mindenképpen kérdezzük meg kezelőorvosunkat a szükséges intézkedésekről!

 

Tekintse meg a Szimpatika kínálatában kapható szemcseppeket!

 

Borítókép: freepik.com

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!