Szemszárazság: civilizációs betegség

2014. 11. 01.
Szerző: Szimpatika
Ma a világ civilizált országaiban már népbetegségként tartják számon a szárazszem-szindrómát.
A szem kiszáradása – amelynek kiváltó oka a könnytermelődés radikális csökkenése – valójában összefüggésbe hozható a rendszeres számítógép-használattal, a levegő szennyezettségével, az UV sugárzással, a rossz beltéri világítással, a légkondicionálóval, a kevés alvással, bizonyos gyógyszerek szedésével, az allergiával, illetve az egyes autoimmun betegségek meglétével, az A-vitamin-hiánnyal, nőknél pedig a hormonális változásokkal is. A szem túlzott terhelése és az ezt az érzékszervünket érő külső és belső negatív hatások következtében ugyanis megváltozik a szemet védő és a szemgolyót oxigénnel ellátó könny mennyisége, összetétele.



A száraz szem jelei

Ha a könnytermelődés csökken, a szem érzékenyebbé, sérülékenyebbé válik. Ennek első jele lehet például a gyakori pislogás, az égető, viszkető érzés, a szemfehérje kipirosodása, az úgynevezett homokszemérzés (mintha homok borítaná be a szemgolyót), súlyosabb esetekben a homályos látás, szemfájdalom, a szemgolyón jelentkező erős nyomásérzet.

A szárazszeműséget kezelni kell

Először is forduljon szakorvoshoz, aki célzott vizsgálatokkal deríti ki a szárazszeműség „mértékét”, vagyis súlyosságát. A szárazszeműség kezelése, a betegség karbantartása azért is fontos, mert – amennyiben a tünetek krónikussá válnak – a könnyhiány következtében előbb-utóbb károsodhat a szaruhártya hámja is. A teljes cikket ITT olvashatja el.

Forrás: WEBBeteg

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!