Tévhitek a védőoltásról

2014. 10. 31.
Szerző: Szimpatika
Internetes honlapot hozott létre az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a védőoltásokkal kapcsolatos tévhitek eloszlatására.

Az MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írják, hogy miközben a védőoltások következtében sok fertőző betegség ritkává, szinte ismeretlenné vált, az emberekben tévesen az a vélemény alakulhat ki, hogy a továbbiakban nincs szükség védőoltásokra, s megkérdőjelezik a létjogosultságukat. A valóságtól elrugaszkodott összeesküvés-elméletek jelennek meg az interneten, ezek kitalált tudósokra vagy éppen minden tudományos alapot nélkülöző nemzetközi kutatásokra hivatkoznak. Az írásokban csúsztatások, tárgyi tévedések találhatók, és előfordul az is, hogy valós tényeket tüntetnek fel hamis színben – írják.

A szervezet hangsúlyozza, hogy az oltással kapcsolatos kockázatok összehasonlíthatatlanul kisebbek annál, mint amit a velük megelőzhető súlyos fertőző betegségek, szövődmények jelenthetnek. Tavaly több tízezer gyermeket betegített meg Európa más országaiban például a rubeola és a kanyaró, aminek a legfőbb oka az oltásellenes nézetek terjedése. Magyarországon a következetesen végrehajtott Nemzeti védőoltási programnak köszönhetően sokkal jobb a helyzet, például 2002 óta nem fordult elő hazai eredetű kanyarómegbetegedés. 2013-ban összesen egy, külföldről importált, laboratóriumi vizsgálattal is megerősített kanyarómegbetegedést diagnosztizáltak, a rubeola esetében pedig ez a szám nulla.

Nem szabad elfelejteni – hangsúlyozza közleményében az ÁNTSZ –, hogy a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek veszélyesek: a betegség súlyosságától függően a betegek akár kórházba kerülhetnek, a gyógyulást követően maradandó egészségkárosodás előfordulhat, és egyes esetekben akár halálos kimenetelű is lehet a fertőzés.

Rendszeres, hogy az egyes fertőző betegségek súlyos egészségkárosító hatását bagatellizálják, így próbálják meg a közvéleményt befolyásolni – olvasható az ÁNTSZ közleményében.

Az antsz.hu/oltasbiztonsag oldalon közérthetően foglalják össze a védőoltások hatásmechanizmusát, és kitérnek a várható mellékhatásokra is. A rutinszerűen alkalmazott védőoltások révén megelőzhető fertőző betegségek járványügyi helyzete hazánkban kiváló. Ennek oka a magas átoltottság és a védőoltásokkal kapcsolatos járványügyi felügyeleti tevékenység.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!