Kézmosás - az óvodában meg kellett volna tanulnunk

2014. 10. 17.
Szerző: Szimpatika
Intézményi szinten és otthon is a helyes kézmosás alapjainak elsajátításával és gyakorlásával a fertőzések kialakulása és terjedése könnyen elkerülhető lenne.
A fejlett országokban évente 250 ezer ember hal bele a kórházi kezelések során szerzett fertőzésekbe, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése szerint. A kézmosás nemzetközi világnapja alkalmából a mindennapos kézhigiénia fontosságára hívta fel a figyelmet a Tork, a nemzetközi higiéniai vállalat, az SCA Hygiene Products egyik vezető márkája, és a Bethesda Gyermekkórház Alapítványának kiemelt támogatója.

A kézhigiéné nagyon sokat köszönhet a magyar orvoslásnak. Semmelweis Ignác kötelezővé tette a klórvizes kézfertőtlenítést az orvosi kar számára. Amivel akkor, a szokásokkal szembemenvén persze nagyon sok szakmai ellenséget szerzett magának, miközben elejét vette a gyermekágyi lázként ismert rettegett kórnak, és amivel édesanyák ezreinek életét mentette meg. Azóta 150 év eltelt, de az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések számát még mindig radikálisan csökkenteni lehetne a helyes kézhigiénia népszerűsítésével, betartásával.



A "TORK - Mindig tiszta kézzel akciósorozat" sok-sok éve viszi el játékos formában a gyerekekhez - már kisóvodás kortól - helyes kézmosás csínját-bínját. 2012 óta pedig az SCA Care of Life társadalmi felelősségvállalási programja keretében a Bethesda Gyermekkórházzal és Hivatalos Alapítványával együttműködve a "Közös Küldetésünk az Egészség" program keretében is tovább viszi küldetését. Könnyen megérthetjük "Mindig tiszta kézzel" alapgondolat a fontosságát, ha elképzeljük milyen jelentősége lehet a helyes kézhigiénének a Bethesda Gyermekkórházban működő Országos Gyermekégés Központ mindennapjaiban.

A felnőtt társadalom nagy része nincs tisztában a helyes kézmosás mikéntjével, és azzal sem, hogy bizonyos esetekben nagyon ajánlott, vagy éppen kötelező, a szappanos kézmosás. Így étkezés előtt, mosdó használat után, és a tömegközlekedési eszközök használatát követően hazaérkezéskor is. - Éppen ezért nagyon fontos, hogy már egészen fiatal korban elsajátítsák a gyermekek a helyes kézmosás technikáját, és ez a gyakorlat, hasonlóan a helyes fogmosáshoz, mielőbb beépüljön a mindennapokba. Ebben kulcsszerepet játszik a család és az édesanya, aki megtanítja a gyermeket ezekre, és esetenként játékos formában ellenőrzi annak gyakorlását - emelte ki Kováts Adél, színésznő, a "Közös Küldetésünk az Egészség" program nagykövete.

A Bethesda Kórház Hivatalos Alapítványa és az SCA Care of Life közös együttműködésének is köszönhetően hamarosan megnyitja kapuit a Bethesda kórházban működő anyaotthon. Az összefogás keretében az SCA Care of Life programja 8 millió Ft közvetlen adományt juttatott az Alapítványnak, különféle kampányok és aktivitások segítségével.

Forrás: HáziPatika.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!