Megelőzhető a demencia

Szerző: Szimpatika
A demencia elnevezés több különböző betegséget foglal magába, melyek a szellemi teljesítőképesség hanyatlásával és a személyiség változásával járnak együtt.
A demenciában szenvedő pácienseknek elsősorban emlékező- és gondolkodási képessége romlik. Nehézséget jelent számukra az új gondolati tartalmak megértése és visszaidézése. Önmagában a feledékenység azonban még nem jelent egyet a demenciával.

Egészséges életmóddal, rendszeres mozgással és kiegyensúlyozott étrenddel megelőzhetőek a demencia bizonyos formái, így a vaszkuláris és az alkohol okozta demencia.



Ez sajnos nem mondható el az Alzheimer-demenciáról. Kutatók ma is kísérleteket folytatnak annak érdekében, hogy megtalálják azt a gyógyszert, mely a betegséget okozó fehérjével szemben immunissá tenné a szervezetet. Ehhez az immunrendszer reakcióját úgy kellene megváltoztatni, hogy azelőtt kiiktassa azt a bizonyos fehérjét, mielőtt az kárt tenne a szervezetben.

Sajnos azonban a gyógyszer kikísérletezésére feltehetően még éveket kell várnunk. Felfedezték, hogy bizonyos koleszterinszint-csökkentők gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek. Jelenleg vizsgálják, hogy a koleszterinszint-csökkentők segíthetnek-e a demencia kialakulásának megelőzésében is.

A kutatástól azért remélnek pozitív eredményt, mert a demencia legtöbb formája az agyszövetben lejátszódó krónikus gyulladási folyamat következtében alakul ki.

A demencia rizikófaktorai

Mivel a demencia kialakulásának pontos okai nem teljesen ismertek, a betegséget nehéz megelőzni. Azonban a rizikófaktorok kerülésével (amennyiben ez lehetséges) sokat tehetünk szellemi épségünk megőrzése érdekében. Ezek a lehetőleg kerülendő tényezők a következők:
  • Dohányzás
  • Diabétesz mellitusz (cukorbetegség)
  • Magas vérnyomás (hypertonia)
  • Túl magas koleszterinszint (hyperlipidémia)
  • Túlsúly
  • Pitvari fibrilláció
  • Agyvérzés
  • Fejsérülés (pl. ütés)
A pajzsmirigy-alulműködés is szerepet játszhat a demencia kialakulásában. A demencia megelőzése érdekében ezért fontos a nikotinfogyasztás mérséklése, a súlyfelesleg leadása, illetve az alapbetegségek gyors és hatékony kezelése.

Tanácsos odafigyelni a kiegyensúlyozott táplálkozásra és a rendszeres testmozgásra. A szellemi és fizikai edzés illetve a stimuláló szociális kapcsolatok ápolása késleltetheti a demenciás folyamatok kialakulását illetve előrehaladását.

Forrás: WEBBeteg

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!