Így kerülhetjük el a derékfájást

Szerző: Szimpatika
A derékfájdalom jó eséllyel megelőzhető a fizikai állapot karbantartásával, erős gerinc körüli izomzat kialakításával, megfelelő testtartással illetve mozgás- és emelési technikákkal. Az alábbi módszerekkel tarthatja hátát egészségesen és erősen.
Torna

A rendszeres aerob (fokozott légzésre kényszerítő) tevékenységek, amelyek nem terhelik túl a derekat, erősítik a gerinc körüli izomzatot és növelik a hát terhelhetőségét. Az úszás és a speciálisan erre kifejlesztett talajtorna a megfelelőbbek erre. Kérje ki orvosa véleményét ezzel kapcsolatban.


Tartsa meg egészséges testsúlyát!

A többletsúly megterheli a gerincét. Ha Ön túlsúlyos és gerincproblémái vannak, eggyel több oka van testsúlya csökkentésére.

Álljon helyesen!

Lehetőleg álljon függőleges testtartással és ne görnyedjen meg. Ha muszáj hosszú ideig állnia, segíthet, ha az egyik, illetve a másik lábát felváltva ráhelyezi valamire, például egy nagyobb kőre lép.

Üljön helyesen!

Válasszon olyan széket, amely megfelelően megtámasztja derekát. Ülés közben tartsa térdeit és csípőjét egy szintben.


Emeljen helyesen!

Bízza a munka nehezét a lábaira, függőlegesen törzzsel mozogjon fel és le, csak a térdeit hajlítsa be. A tárgyakat a testéhez közel emelje fel (ne nyújtott karral). Ha emel, egyidejűleg ne forduljon. Ha elmúlt 40 éves, elővigyázatosságból olyan nehéz tárgyak emeléséhez is kérjen segítséget, amelyek korábban nem okoztak problémát.

Feküdjön helyesen!

A legjobb a közepesen kemény, vízszintes matrac vagy heverő. Ne használjon annyi párnát, amennyi a nyakát túlságosan megtöri.

Alternatív gyógymódok

Az orvosi kezelés és a különböző öngyógyító tevékenységek mellett vannak, akik alternatív kezelési módhoz folyamodtak


Csontkovács (kiropraktikus)

A derékfájdalom az egyik leggyakoribb oka a csontkovács felkeresésének. Ha Ön gondolkozik a csontkovács bevonásán, beszéljen orvosával, hogy a legmegfelelőbb szakemberhez fordulhasson.

Akupunktúra

Az akupunktúra során sterilizált vékony tűket szúrnak a bőr bizonyos pontjaiba. Bizonyos fajta derékfájdalomban szenvedők beszámoltak arról, hogy az akupunktúra enyhítette tüneteiket. Egyes vizsgálatok szerint, az akupunktúra hatékony lehet a krónikus fájdalom bizonyos formáinak kezelésében is. Az akupunktúra vélhetőleg a szervezet saját természetes fájdalomcsillapító molekuláinak (endorfinok, enkefalinok) felszabadításával hat. Az akupunktúra a fájdalomra adott válaszon túl módosíthatja a vérnyomást és a testhőmérsékletet is.

Forrás: WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!