Így kerülhetjük el az ételmérgezést
2014. 10. 09.
Az ételmérgezés igen kellemetlen betegség, bizonyos esetekben akár életveszélyessé is válhat. Bár hagyományosan a nyári időszakhoz köthetjük, minden hónapban összeszedhetünk valamilyen fertőzést az ételekből. De milyen élelmiszerektől kell félnünk?
Szerencsére, az ételmérgezés meglehetősen ritka, de nem árt tisztában lenni azzal, hogy mely ételek okoznak a leggyakrabban fertőzést, vagyis mely alapanyagokat tarthatjuk potenciális veszélyforrásnak. Az élelmiszerek megfelelő kezelésével, a biztonsági szabályok betartásával azonban a legtöbb fertőzést elkerülhetjük.
Zöld leveles zöldségek
A salátába, főzelékbe vagy a mostanában nagyon népszerű zöld turmixokba kerülő zöldségek (mangold, fodros kel, paraj, arugula, káposzta stb.) meglepően gyakran okoznak betegségeket. A zöldségek ugyanis szennyeződhetnek ürülékkel vagy trágyával, és sokszor piszkos kézzel nyúlunk hozzájuk, így a kórokozók könnyen bekerülhetnek a szervezetünkbe. Mivel ezeket a zöldségeket gyakran nyersen fogyasztjuk, így nagyon fontos, hogy alaposan megtisztítsuk őket. Csak tiszta kézzel nyúljunk hozzájuk.
Tojás
A leggyakrabban a szalmonellafertőzésekkel hozhatjuk összefüggésbe a tojást. Mivel a kórokozók a tojás belsejében találhatóak, ezért alapos főzéssel elpusztíthatjuk őket. Óvakodjunk azoktól a fogásoktól, amelyekben nyers tojás található, és a tojás héját érdemes fertőtleníteni megvásárlás után. A nyers tojással készülő ételek, például a majonéz, a jégkrém is fertőzöttek lehetnek.
Nyers hús
A nyers hús az egyik legveszélyesebb potenciális betegségforrás, sokféle kórokozó tanyázhat a hús belsejében és a felületén is. Éppen ezért nagyon fontos a hús alapos megtisztítása. A hő segítségével pedig elpusztíthatjuk a kórokozókat, ezért mindig győződjünk meg fogyasztás előtt arról, hogy a hús nem nyers-e. A hússal érintkező felületek letisztításáról és fertőtlenítéséről se feledkezzünk meg. A nyers húshoz hasonlóan a nyers, pasztörizálatlan tej (illetve a nyers tejből készült tejtermékek, sajtok) is veszélyes, különösen a várandós nők számára.
Csírák
A csírák nagyon egészséges ételek, sokoldalúan felhasználhatók és viszonylag könnyű otthon is előállítani őket, de sajnos az a környezet, melyben a csírák fejlődnek, a kórokozóknak is igen kedvező. Egyes szakértők szerint az időseknek, a kisgyermekeknek és a legyengült immunrendszerűeknek egyáltalán nem lenne szabad csírákat fogyasztani, de másoknak is nagy körültekintéssel kell csírákat enni. Jobban járunk, ha saját magunk csíráztatunk otthon, és az edényt rendszeresen tisztítjuk és fertőtlenítjük.
Forrás: HáziPatika.com
Zöld leveles zöldségek
A salátába, főzelékbe vagy a mostanában nagyon népszerű zöld turmixokba kerülő zöldségek (mangold, fodros kel, paraj, arugula, káposzta stb.) meglepően gyakran okoznak betegségeket. A zöldségek ugyanis szennyeződhetnek ürülékkel vagy trágyával, és sokszor piszkos kézzel nyúlunk hozzájuk, így a kórokozók könnyen bekerülhetnek a szervezetünkbe. Mivel ezeket a zöldségeket gyakran nyersen fogyasztjuk, így nagyon fontos, hogy alaposan megtisztítsuk őket. Csak tiszta kézzel nyúljunk hozzájuk.
Tojás
A leggyakrabban a szalmonellafertőzésekkel hozhatjuk összefüggésbe a tojást. Mivel a kórokozók a tojás belsejében találhatóak, ezért alapos főzéssel elpusztíthatjuk őket. Óvakodjunk azoktól a fogásoktól, amelyekben nyers tojás található, és a tojás héját érdemes fertőtleníteni megvásárlás után. A nyers tojással készülő ételek, például a majonéz, a jégkrém is fertőzöttek lehetnek.
Nyers hús
A nyers hús az egyik legveszélyesebb potenciális betegségforrás, sokféle kórokozó tanyázhat a hús belsejében és a felületén is. Éppen ezért nagyon fontos a hús alapos megtisztítása. A hő segítségével pedig elpusztíthatjuk a kórokozókat, ezért mindig győződjünk meg fogyasztás előtt arról, hogy a hús nem nyers-e. A hússal érintkező felületek letisztításáról és fertőtlenítéséről se feledkezzünk meg. A nyers húshoz hasonlóan a nyers, pasztörizálatlan tej (illetve a nyers tejből készült tejtermékek, sajtok) is veszélyes, különösen a várandós nők számára.
Csírák
A csírák nagyon egészséges ételek, sokoldalúan felhasználhatók és viszonylag könnyű otthon is előállítani őket, de sajnos az a környezet, melyben a csírák fejlődnek, a kórokozóknak is igen kedvező. Egyes szakértők szerint az időseknek, a kisgyermekeknek és a legyengült immunrendszerűeknek egyáltalán nem lenne szabad csírákat fogyasztani, de másoknak is nagy körültekintéssel kell csírákat enni. Jobban járunk, ha saját magunk csíráztatunk otthon, és az edényt rendszeresen tisztítjuk és fertőtlenítjük.
Forrás: HáziPatika.com
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Hormonális probléma pusztítja a nők mentális egészségét
- Egyre több az allergiás beteg a géllakk összetevői miatt
- Hogyan lehet sikeres az őszi életmódváltás?
- Az egészséges anya-lánya kapcsolat hatalmas kincs
- Hogyan előzhetjük meg a „kattintás-betegséget”?
- A többet alvó gyerekek jobban teljesítenek az iskolában
- Gyakran láthatatlan, de veszélyes - így vehetjük fel a harcot a nemi betegségekkel szemben
- Már az 1600-as években használtak kokaint Európában
- Nem megoldás, ha a hisztiző gyerek mobilt kap a kezébe, hogy megnyugodjon
- A hasi elhízás és az egészség
- Nagy agy, gyorsabb öregedés?
- Mi van az otthoni porban, és miért számít ez?
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!