A szél erejével

2014. 09. 30.
|
Címkék: Üzenet a Földnek 
Mindannyian jól ismerjük a hazánkban is egyre több helyen felbukkanó monumentális szélerőműveket. Azonban azt kevesen tudják, hogy ma már szinte bárkinek lehet saját szélgenerátora – akár a kertben, akár a tetőn –, amellyel egy család teljes áramellátását könnyedén elő lehet állítani.

A háztartási és kisüzemi méretű szélgenerátorokról Rátonyi Zoltán, az Infinite Energy Kft. ügyvezetője mesélt.

Mióta léteznek a modern szélerőművek?

A szél modern hasznosítása, amely kifejezetten áram termelésére irányul, a hetvenes években kezdődött. Az első, áram szolgáltatására alkalmas szélgenerátort Spanyolország egyik szigetén állították elő, ezután terjedt el világszerte. Ma Európában Németország és Hollandia a két „nagyhatalom”. Mindkét országban aktívan fejlesztik a szélerőműparkokat, a tervek szerint Németországban néhány éven belül ezekkel fogják kiváltani az atomerőműveket. És a változás évről évre olyan szembetűnő, hogy igazán hinni lehet a sikerben. Ma, ha Németországban bárhol megáll az ember és körbefordul, biztos, hogy tömegével fog látni nagyipari szélgenerátorokat.

Milyenek Magyarország adottságai?

Magyarországon változó gyakorisággal és iránnyal fúj a szél, ezért egészen speciálisak a hazai körülmények. A szélenergia hasznosítása több mint száz évvel ezelőtt, a szélmalmokkal kezdődött. Magyarországon több mint 600 szélmalom volt; a kiegyezés körüli időkben működött a legtöbb szélmalom, egyes források szerint a számuk ekkor az ezret is megközelítette. Ezek zömében a Dél-Alföldön, a mai Csongrád és Békés megye, Kiskunság területén helyezkedtek el.

Hazánkban még gyerekcipőben jár a kisebb, háztartási szélgenerátorok fejlesztése. Mit tapasztalt, mennyire fogadják el könnyen ezeket az emberek?

A fizikai kép, a vizuális élmény még sokak által nem elfogadott. Ez szubjektív. Van, aki szerint kifejezetten szép a berendezés, mások meg azt mondják, hogy nem szeretnék, ha ilyen szerkezet állna a kertjükben. A mozgásával felhívja magára a figyelmet, ez biztos. A magyar lakosság kilencven százaléka ma már gyerekkora óta használ áramot. Mindannyiunk számára természetes, hogy ha belépünk egy sötét helyiségbe, akkor felkapcsoljuk a villanyt. Annak az áramnak azonban valahogyan el kell oda jutnia. Ez rendszerint vezetékeken keresztül történik. Mindannyian megszoktuk gyerekkorunk óta, hogy vannak az utcán áramvezetékek. Ha azt a kérdést tesszük fel, hogy ezek vajon szépek-e, akkor erre általában nincs pozitív vagy negatív válasz. Egyszerűen hozzászoktunk a látványhoz. A szélgenerátorokkal ugyanez a helyzet, csak azzal a kiegészítéssel, hogy a szélerőmű csendesen, zöld áramot termel, míg az áramvezetékeken hozzánk eljutó áram rendszerint valamilyen szennyező anyagot kibocsátó (szén-, lignit-, vagy éppen atom-) erőműből származik.

Mennyire terjednek Magyarországon a kis szélgenerátorok?

Ez egy lassú folyamat, ami jelenleg is tart. Leginkább egy hasonlattal tudom szemléltetni, hol tartunk most. Ez egy kicsit olyan, mint amikor száz évvel ezelőtt Henry Ford megalkotta az első sorozatgyártású autóját, a T-modellt: ő már akkor hitt abban, tudta, hogy az autózásnak nagy jövője lesz, de az emberek azért még sokáig inkább lovas kocsival jártak. És ha most körülnézünk, mit látunk? Lovakat csak elvétve, autót viszont megszámlálhatatlan mennyiségben. Talán mi is így vagyunk a szélgenerátorral. Az óriás szélgenerátorokat már mindenki ismeri, azonban a háztartási, kisüzemi méret még egyelőre sokaknak új és ismeretlen.


Európában (és nagy örömünkre Magyarországon is) egyre többfelé lehet már látni hatalmas területeken fekvő szélparkokat. A szélenergia megújuló energiaforma, ennélfogva nem kell a kimerüléstől vagy a környezeti ártalmaktól tartani, sőt a szélerőművek telepítése jelentősen és nagy lendülettel tudná csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, ami a globális felmelegedésért felelős.

Jelenleg a világon évente 65 milliárd kW áram keletkezik szélerőművek által, ez nagyjából hatmillió család éves áramellátásának felel meg. A szélenergia ára évről évre csökken, az alternatív energiaforrások közül talán ez az egyik legrövidebb idő alatt megtérülő befektetés. Az erőművek telepítése és fenntartása hosszú távon jelentősen olcsóbb, mint amennyibe a hasonló energiamennyiség előállítására alkalmas napelemfarmok üzemeltetése kerül.

A szélturbinák nagy léptékű sorozatgyártása a ’70-es évek végén Dániában kezdődött. Dániában jelenleg több mint ezer közepes teljesítményű szélgenerátor termel villamos energiát 50-150 kW teljesítménnyel, ellátva ezzel az ország energiaszükségletének közel egyharmadát.

Hazánkban jelenleg már több mint százhetven szélerőműtorony üzemel, 330 MW teljesítménnyel. Az ország megtermelt összenergiájának mindössze a 4,5-5 százalékát állítják elő megújuló energiaforrásból, és ennek még csak mintegy egyötödét fedezik szélerőművek. Az uniós irányelveknek megfelelően 2020-ig a 13 százalékos arány elérése lenne a cél.

Szeptemberi akció

Béres Csepp Extra® belsőleges oldatos cseppek + C-vitamin Béres 50 mg tabletta

4×30 ml + 120 db

4 570 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer

Magnézium Béres 375 mg + B6 filmtabletta

30 db

1 740 Ft

58 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Novo C Plus® liposzómális C-vitamin lágykapszula

60 db

3 495 Ft

58,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Centrum gumivitamin gyermekeknek eper/málna ízű

30 db

2 045 Ft

68,2 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Bioextra Grapefruit mag kivonat

20 ml

1 435 Ft

71,8 Ft/ml
Étrend-kiegészítő készítmény**

Artelac® CL szemcsepp

10 ml

1 225 Ft

122,5 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

3 530 Ft

117,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Exoderil® 10 mg/g krém

30 g

2 380 Ft

79,3 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-Sandoz® + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta

10 db

885 Ft

88,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dorithricin® szopogató tabletta

20 db

1 560 Ft

78 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 420 Ft

710 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® belsőleges oldatos cseppek

50 ml

1 850 Ft

37 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mucopront 375 mg kemény kapszula

50 db

2 070 Ft

41,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Amorolfin-Teva 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk

2,5 ml

4 070 Ft

1628 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Smecta® 3 g por szuszpenzióhoz

10 db

1 040 Ft

104 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-TEVA 3 mg/ml szirup

100 ml

1 590 Ft

15,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® Forte filmtabletta

20 db

1 890 Ft

94,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 270 Ft

27 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Neo Citran megfázásra és köhögésre kemény kapszula

16 db

1 670 Ft

104,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Salvequick® Aqua Resist vízálló sebtapasz

28 db

640 Ft

22,9 Ft/db
Orvostechnikai eszköz*

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 880 Ft

18,8 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dona® 1500 mg por belsőleges oldathoz

20 tasak

3 235 Ft

161,8 Ft/tasak
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dipankrin® Optimum 120 mg gyomornedv-ellenálló filmtabletta

60 db

1 995 Ft

33,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2019. szeptemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el