A szél erejével

2014. 09. 30.
|
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Címkék: Üzenet a Földnek 
Mindannyian jól ismerjük a hazánkban is egyre több helyen felbukkanó monumentális szélerőműveket. Azonban azt kevesen tudják, hogy ma már szinte bárkinek lehet saját szélgenerátora – akár a kertben, akár a tetőn –, amellyel egy család teljes áramellátását könnyedén elő lehet állítani.

A háztartási és kisüzemi méretű szélgenerátorokról Rátonyi Zoltán, az Infinite Energy Kft. ügyvezetője mesélt.

Mióta léteznek a modern szélerőművek?

A szél modern hasznosítása, amely kifejezetten áram termelésére irányul, a hetvenes években kezdődött. Az első, áram szolgáltatására alkalmas szélgenerátort Spanyolország egyik szigetén állították elő, ezután terjedt el világszerte. Ma Európában Németország és Hollandia a két „nagyhatalom”. Mindkét országban aktívan fejlesztik a szélerőműparkokat, a tervek szerint Németországban néhány éven belül ezekkel fogják kiváltani az atomerőműveket. És a változás évről évre olyan szembetűnő, hogy igazán hinni lehet a sikerben. Ma, ha Németországban bárhol megáll az ember és körbefordul, biztos, hogy tömegével fog látni nagyipari szélgenerátorokat.

Milyenek Magyarország adottságai?

Magyarországon változó gyakorisággal és iránnyal fúj a szél, ezért egészen speciálisak a hazai körülmények. A szélenergia hasznosítása több mint száz évvel ezelőtt, a szélmalmokkal kezdődött. Magyarországon több mint 600 szélmalom volt; a kiegyezés körüli időkben működött a legtöbb szélmalom, egyes források szerint a számuk ekkor az ezret is megközelítette. Ezek zömében a Dél-Alföldön, a mai Csongrád és Békés megye, Kiskunság területén helyezkedtek el.

Hazánkban még gyerekcipőben jár a kisebb, háztartási szélgenerátorok fejlesztése. Mit tapasztalt, mennyire fogadják el könnyen ezeket az emberek?

A fizikai kép, a vizuális élmény még sokak által nem elfogadott. Ez szubjektív. Van, aki szerint kifejezetten szép a berendezés, mások meg azt mondják, hogy nem szeretnék, ha ilyen szerkezet állna a kertjükben. A mozgásával felhívja magára a figyelmet, ez biztos. A magyar lakosság kilencven százaléka ma már gyerekkora óta használ áramot. Mindannyiunk számára természetes, hogy ha belépünk egy sötét helyiségbe, akkor felkapcsoljuk a villanyt. Annak az áramnak azonban valahogyan el kell oda jutnia. Ez rendszerint vezetékeken keresztül történik. Mindannyian megszoktuk gyerekkorunk óta, hogy vannak az utcán áramvezetékek. Ha azt a kérdést tesszük fel, hogy ezek vajon szépek-e, akkor erre általában nincs pozitív vagy negatív válasz. Egyszerűen hozzászoktunk a látványhoz. A szélgenerátorokkal ugyanez a helyzet, csak azzal a kiegészítéssel, hogy a szélerőmű csendesen, zöld áramot termel, míg az áramvezetékeken hozzánk eljutó áram rendszerint valamilyen szennyező anyagot kibocsátó (szén-, lignit-, vagy éppen atom-) erőműből származik.

Mennyire terjednek Magyarországon a kis szélgenerátorok?

Ez egy lassú folyamat, ami jelenleg is tart. Leginkább egy hasonlattal tudom szemléltetni, hol tartunk most. Ez egy kicsit olyan, mint amikor száz évvel ezelőtt Henry Ford megalkotta az első sorozatgyártású autóját, a T-modellt: ő már akkor hitt abban, tudta, hogy az autózásnak nagy jövője lesz, de az emberek azért még sokáig inkább lovas kocsival jártak. És ha most körülnézünk, mit látunk? Lovakat csak elvétve, autót viszont megszámlálhatatlan mennyiségben. Talán mi is így vagyunk a szélgenerátorral. Az óriás szélgenerátorokat már mindenki ismeri, azonban a háztartási, kisüzemi méret még egyelőre sokaknak új és ismeretlen.


Európában (és nagy örömünkre Magyarországon is) egyre többfelé lehet már látni hatalmas területeken fekvő szélparkokat. A szélenergia megújuló energiaforma, ennélfogva nem kell a kimerüléstől vagy a környezeti ártalmaktól tartani, sőt a szélerőművek telepítése jelentősen és nagy lendülettel tudná csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, ami a globális felmelegedésért felelős.

Jelenleg a világon évente 65 milliárd kW áram keletkezik szélerőművek által, ez nagyjából hatmillió család éves áramellátásának felel meg. A szélenergia ára évről évre csökken, az alternatív energiaforrások közül talán ez az egyik legrövidebb idő alatt megtérülő befektetés. Az erőművek telepítése és fenntartása hosszú távon jelentősen olcsóbb, mint amennyibe a hasonló energiamennyiség előállítására alkalmas napelemfarmok üzemeltetése kerül.

A szélturbinák nagy léptékű sorozatgyártása a ’70-es évek végén Dániában kezdődött. Dániában jelenleg több mint ezer közepes teljesítményű szélgenerátor termel villamos energiát 50-150 kW teljesítménnyel, ellátva ezzel az ország energiaszükségletének közel egyharmadát.

Hazánkban jelenleg már több mint százhetven szélerőműtorony üzemel, 330 MW teljesítménnyel. Az ország megtermelt összenergiájának mindössze a 4,5-5 százalékát állítják elő megújuló energiaforrásból, és ennek még csak mintegy egyötödét fedezik szélerőművek. Az uniós irányelveknek megfelelően 2020-ig a 13 százalékos arány elérése lenne a cél.

A nyitólapról ajánljuk

Augusztusi akció

Béres Porcerő Forte filmtabletta

90 db

6 100 Ft

67,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

2 060 Ft

128,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Hydrominum tabletta

30 db

2 520 Ft

84 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Kaloba® belsőleges oldatos cseppek

20 ml

1 995 Ft

99,8 Ft/ml
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Vibovit By Eurovit Immun gumivitamin

50 db

3 415 Ft

68,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Xilomare® 1 mg/ml oldatos orrspray

10 ml

1 660 Ft

166 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Acneminum tabletta

30 db

2 060 Ft

68,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Corsodyl alkoholmentes szájöblögető oldat

300 ml

1 620 Ft

5,4 Ft/ml
Kozmetikum

Neogranormon kenőcs

25 g

1 400 Ft

56 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Szemerő Lutein Forte filmtabletta

90 db

6 530 Ft

72,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

4 400 Ft

146,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Visine® Classic 0,5 mg/ml oldatos szemcsepp

15 ml

1 800 Ft

120 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

2 040 Ft

102 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bánó® -féle fokhagyma-galagonya-fagyöngy kapszula

100 db

3 860 Ft

38,6 Ft/db
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

NYDA® express fejtetvek és serkék ellen spray

50 ml

2 750 Ft

55 Ft/ml
Orvostechnikai és gyógyászati segédeszköz *

Zovirax Duo 50 mg/g és 10 mg/g ajakherpesz krém

2 g

2 080 Ft

1040 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Proliver tabletta

30 db

1 245 Ft

41,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Octenisept® 1 mg/ml + 20 mg külsőleges oldat

50 ml

2 230 Ft

44,6 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Amorolfin-Teva 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk

2,5 ml

4 100 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2020. augusztusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el