A szél erejével

2014. 09. 30.
|
Címkék: Üzenet a Földnek 
Mindannyian jól ismerjük a hazánkban is egyre több helyen felbukkanó monumentális szélerőműveket. Azonban azt kevesen tudják, hogy ma már szinte bárkinek lehet saját szélgenerátora – akár a kertben, akár a tetőn –, amellyel egy család teljes áramellátását könnyedén elő lehet állítani.

A háztartási és kisüzemi méretű szélgenerátorokról Rátonyi Zoltán, az Infinite Energy Kft. ügyvezetője mesélt.

Mióta léteznek a modern szélerőművek?

A szél modern hasznosítása, amely kifejezetten áram termelésére irányul, a hetvenes években kezdődött. Az első, áram szolgáltatására alkalmas szélgenerátort Spanyolország egyik szigetén állították elő, ezután terjedt el világszerte. Ma Európában Németország és Hollandia a két „nagyhatalom”. Mindkét országban aktívan fejlesztik a szélerőműparkokat, a tervek szerint Németországban néhány éven belül ezekkel fogják kiváltani az atomerőműveket. És a változás évről évre olyan szembetűnő, hogy igazán hinni lehet a sikerben. Ma, ha Németországban bárhol megáll az ember és körbefordul, biztos, hogy tömegével fog látni nagyipari szélgenerátorokat.

Milyenek Magyarország adottságai?

Magyarországon változó gyakorisággal és iránnyal fúj a szél, ezért egészen speciálisak a hazai körülmények. A szélenergia hasznosítása több mint száz évvel ezelőtt, a szélmalmokkal kezdődött. Magyarországon több mint 600 szélmalom volt; a kiegyezés körüli időkben működött a legtöbb szélmalom, egyes források szerint a számuk ekkor az ezret is megközelítette. Ezek zömében a Dél-Alföldön, a mai Csongrád és Békés megye, Kiskunság területén helyezkedtek el.

Hazánkban még gyerekcipőben jár a kisebb, háztartási szélgenerátorok fejlesztése. Mit tapasztalt, mennyire fogadják el könnyen ezeket az emberek?

A fizikai kép, a vizuális élmény még sokak által nem elfogadott. Ez szubjektív. Van, aki szerint kifejezetten szép a berendezés, mások meg azt mondják, hogy nem szeretnék, ha ilyen szerkezet állna a kertjükben. A mozgásával felhívja magára a figyelmet, ez biztos. A magyar lakosság kilencven százaléka ma már gyerekkora óta használ áramot. Mindannyiunk számára természetes, hogy ha belépünk egy sötét helyiségbe, akkor felkapcsoljuk a villanyt. Annak az áramnak azonban valahogyan el kell oda jutnia. Ez rendszerint vezetékeken keresztül történik. Mindannyian megszoktuk gyerekkorunk óta, hogy vannak az utcán áramvezetékek. Ha azt a kérdést tesszük fel, hogy ezek vajon szépek-e, akkor erre általában nincs pozitív vagy negatív válasz. Egyszerűen hozzászoktunk a látványhoz. A szélgenerátorokkal ugyanez a helyzet, csak azzal a kiegészítéssel, hogy a szélerőmű csendesen, zöld áramot termel, míg az áramvezetékeken hozzánk eljutó áram rendszerint valamilyen szennyező anyagot kibocsátó (szén-, lignit-, vagy éppen atom-) erőműből származik.

Mennyire terjednek Magyarországon a kis szélgenerátorok?

Ez egy lassú folyamat, ami jelenleg is tart. Leginkább egy hasonlattal tudom szemléltetni, hol tartunk most. Ez egy kicsit olyan, mint amikor száz évvel ezelőtt Henry Ford megalkotta az első sorozatgyártású autóját, a T-modellt: ő már akkor hitt abban, tudta, hogy az autózásnak nagy jövője lesz, de az emberek azért még sokáig inkább lovas kocsival jártak. És ha most körülnézünk, mit látunk? Lovakat csak elvétve, autót viszont megszámlálhatatlan mennyiségben. Talán mi is így vagyunk a szélgenerátorral. Az óriás szélgenerátorokat már mindenki ismeri, azonban a háztartási, kisüzemi méret még egyelőre sokaknak új és ismeretlen.


Európában (és nagy örömünkre Magyarországon is) egyre többfelé lehet már látni hatalmas területeken fekvő szélparkokat. A szélenergia megújuló energiaforma, ennélfogva nem kell a kimerüléstől vagy a környezeti ártalmaktól tartani, sőt a szélerőművek telepítése jelentősen és nagy lendülettel tudná csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, ami a globális felmelegedésért felelős.

Jelenleg a világon évente 65 milliárd kW áram keletkezik szélerőművek által, ez nagyjából hatmillió család éves áramellátásának felel meg. A szélenergia ára évről évre csökken, az alternatív energiaforrások közül talán ez az egyik legrövidebb idő alatt megtérülő befektetés. Az erőművek telepítése és fenntartása hosszú távon jelentősen olcsóbb, mint amennyibe a hasonló energiamennyiség előállítására alkalmas napelemfarmok üzemeltetése kerül.

A szélturbinák nagy léptékű sorozatgyártása a ’70-es évek végén Dániában kezdődött. Dániában jelenleg több mint ezer közepes teljesítményű szélgenerátor termel villamos energiát 50-150 kW teljesítménnyel, ellátva ezzel az ország energiaszükségletének közel egyharmadát.

Hazánkban jelenleg már több mint százhetven szélerőműtorony üzemel, 330 MW teljesítménnyel. Az ország megtermelt összenergiájának mindössze a 4,5-5 százalékát állítják elő megújuló energiaforrásból, és ennek még csak mintegy egyötödét fedezik szélerőművek. Az uniós irányelveknek megfelelően 2020-ig a 13 százalékos arány elérése lenne a cél.

Novemberi akció

Béres Actival Kid Gumivitamin gumitabletta

50 db

2 490 Ft

49,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Baldivian® Night bevont tabletta

30 db

1 760 Ft

58,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

C-vitamin Béres 1000 mg filmtabletta

90 db

2 490 Ft

27,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

2 350 Ft

47 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Systane® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 610 Ft

261 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköz*

Exoderil® 10 mg/g krém

30 g

2 380 Ft

79,3 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 430 Ft

715 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Flebaven® 500 mg filmtabletta

60 db

3 420 Ft

57 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bánó® -féle fokhagyma-galagonya-fagyöngy kapszula

100 db

3 360 Ft

33,6 Ft/db
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 900 Ft

19 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rhinospray plus 1,265 mg/ml oldatos orrspray

10 ml

1 950 Ft

195 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-Teva 3 mg/ml szirup szájfecskendővel

100 ml

1 640 Ft

16,4 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Corsodyl alkoholmentes szájöblögető oldat

300 ml

1 550 Ft

5,2 Ft/ml
Kozmetikum

Septolete® Extra 3 mg/1 mg szopogató tabletta

16 db

1 560 Ft

97,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 260 Ft

26,8 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Advil® Cold Rapid 200 mg/30 mg lágy kapszula

10 db

1 280 Ft

128 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

NiQuitin® Minitab 4 mg préselt szopogató tabletta

20 db

1 750 Ft

87,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Eurovit® Oliva-D Forte 3000NE kapszula

60 db

2 850 Ft

47,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Coldrex® citrom ízű por belsőleges oldathoz

14 db

2 120 Ft

151,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

30 db

1 800 Ft

60 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rubophen® 500 mg tabletta

20 db

1 230 Ft

61,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

CalciTrio® filmtabletta

60 db

2 430 Ft

40,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2019. novemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el