A szél erejével

2014. 09. 30.
|
Címkék: Üzenet a Földnek 
Mindannyian jól ismerjük a hazánkban is egyre több helyen felbukkanó monumentális szélerőműveket. Azonban azt kevesen tudják, hogy ma már szinte bárkinek lehet saját szélgenerátora – akár a kertben, akár a tetőn –, amellyel egy család teljes áramellátását könnyedén elő lehet állítani.

A háztartási és kisüzemi méretű szélgenerátorokról Rátonyi Zoltán, az Infinite Energy Kft. ügyvezetője mesélt.

Mióta léteznek a modern szélerőművek?

A szél modern hasznosítása, amely kifejezetten áram termelésére irányul, a hetvenes években kezdődött. Az első, áram szolgáltatására alkalmas szélgenerátort Spanyolország egyik szigetén állították elő, ezután terjedt el világszerte. Ma Európában Németország és Hollandia a két „nagyhatalom”. Mindkét országban aktívan fejlesztik a szélerőműparkokat, a tervek szerint Németországban néhány éven belül ezekkel fogják kiváltani az atomerőműveket. És a változás évről évre olyan szembetűnő, hogy igazán hinni lehet a sikerben. Ma, ha Németországban bárhol megáll az ember és körbefordul, biztos, hogy tömegével fog látni nagyipari szélgenerátorokat.

Milyenek Magyarország adottságai?

Magyarországon változó gyakorisággal és iránnyal fúj a szél, ezért egészen speciálisak a hazai körülmények. A szélenergia hasznosítása több mint száz évvel ezelőtt, a szélmalmokkal kezdődött. Magyarországon több mint 600 szélmalom volt; a kiegyezés körüli időkben működött a legtöbb szélmalom, egyes források szerint a számuk ekkor az ezret is megközelítette. Ezek zömében a Dél-Alföldön, a mai Csongrád és Békés megye, Kiskunság területén helyezkedtek el.

Hazánkban még gyerekcipőben jár a kisebb, háztartási szélgenerátorok fejlesztése. Mit tapasztalt, mennyire fogadják el könnyen ezeket az emberek?

A fizikai kép, a vizuális élmény még sokak által nem elfogadott. Ez szubjektív. Van, aki szerint kifejezetten szép a berendezés, mások meg azt mondják, hogy nem szeretnék, ha ilyen szerkezet állna a kertjükben. A mozgásával felhívja magára a figyelmet, ez biztos. A magyar lakosság kilencven százaléka ma már gyerekkora óta használ áramot. Mindannyiunk számára természetes, hogy ha belépünk egy sötét helyiségbe, akkor felkapcsoljuk a villanyt. Annak az áramnak azonban valahogyan el kell oda jutnia. Ez rendszerint vezetékeken keresztül történik. Mindannyian megszoktuk gyerekkorunk óta, hogy vannak az utcán áramvezetékek. Ha azt a kérdést tesszük fel, hogy ezek vajon szépek-e, akkor erre általában nincs pozitív vagy negatív válasz. Egyszerűen hozzászoktunk a látványhoz. A szélgenerátorokkal ugyanez a helyzet, csak azzal a kiegészítéssel, hogy a szélerőmű csendesen, zöld áramot termel, míg az áramvezetékeken hozzánk eljutó áram rendszerint valamilyen szennyező anyagot kibocsátó (szén-, lignit-, vagy éppen atom-) erőműből származik.

Mennyire terjednek Magyarországon a kis szélgenerátorok?

Ez egy lassú folyamat, ami jelenleg is tart. Leginkább egy hasonlattal tudom szemléltetni, hol tartunk most. Ez egy kicsit olyan, mint amikor száz évvel ezelőtt Henry Ford megalkotta az első sorozatgyártású autóját, a T-modellt: ő már akkor hitt abban, tudta, hogy az autózásnak nagy jövője lesz, de az emberek azért még sokáig inkább lovas kocsival jártak. És ha most körülnézünk, mit látunk? Lovakat csak elvétve, autót viszont megszámlálhatatlan mennyiségben. Talán mi is így vagyunk a szélgenerátorral. Az óriás szélgenerátorokat már mindenki ismeri, azonban a háztartási, kisüzemi méret még egyelőre sokaknak új és ismeretlen.


Európában (és nagy örömünkre Magyarországon is) egyre többfelé lehet már látni hatalmas területeken fekvő szélparkokat. A szélenergia megújuló energiaforma, ennélfogva nem kell a kimerüléstől vagy a környezeti ártalmaktól tartani, sőt a szélerőművek telepítése jelentősen és nagy lendülettel tudná csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, ami a globális felmelegedésért felelős.

Jelenleg a világon évente 65 milliárd kW áram keletkezik szélerőművek által, ez nagyjából hatmillió család éves áramellátásának felel meg. A szélenergia ára évről évre csökken, az alternatív energiaforrások közül talán ez az egyik legrövidebb idő alatt megtérülő befektetés. Az erőművek telepítése és fenntartása hosszú távon jelentősen olcsóbb, mint amennyibe a hasonló energiamennyiség előállítására alkalmas napelemfarmok üzemeltetése kerül.

A szélturbinák nagy léptékű sorozatgyártása a ’70-es évek végén Dániában kezdődött. Dániában jelenleg több mint ezer közepes teljesítményű szélgenerátor termel villamos energiát 50-150 kW teljesítménnyel, ellátva ezzel az ország energiaszükségletének közel egyharmadát.

Hazánkban jelenleg már több mint százhetven szélerőműtorony üzemel, 330 MW teljesítménnyel. Az ország megtermelt összenergiájának mindössze a 4,5-5 százalékát állítják elő megújuló energiaforrásból, és ennek még csak mintegy egyötödét fedezik szélerőművek. Az uniós irányelveknek megfelelően 2020-ig a 13 százalékos arány elérése lenne a cél.

Júniusi akció

Flebaven® 1000 mg tabletta

60 db

4 565 Ft

76,1 Ft/db
Krónikus vénás elégtelenség okozta panaszok és tünetek: lábfáradtság, nyugtalan láb, éjszakai lábikragörcsök, oedema, és trophicus elváltozások, valamint akut aranyér-betegséggel összefüggő tünetek kezelésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

150 g

4 240 Ft

28,3 Ft/g
Csillapítja az ízületi- és izomfájdalmakat akár 12 órán keresztül és csökkenti azok gyulladását. Könnyen nyitható kupakja az ízületi gyulladásos betegek számára lehetővé teszi a könnyű használatot.
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sperti Preparation H® végbélkúp

12 db

2 430 Ft

202,5 Ft/db
Hatékonyan csillapítja az aranyér kellemetlen tüneteit: csökkenti az irritációt, enyhíti a fájdalmat és elősegíti a sebgyógyulást. Kizárólag természetes hatóanyagokat tartalmaz
Pfizer Kft.
1123 Budapest, Alkotás utca 53.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Kitonail® 80 mg/g gyógyszeres körömlakk

3,3 ml

4 995 Ft

1513,6 Ft/ml
Körömgomba kezelése hatékonyan és egyszerűen: napi 1×-i használat, körömreszelés nélkül. Egyedülálló technológiájának köszönhetően a hatóanyag gyorsan felszívódik és kiváló gombaölő hatást eredményez
Vény nélkül kapható gyógyszer

Septofort tabletta

24 db

1 325 Ft

55,2 Ft/db
Szájüregi fertőzések, gyulladások és szájnyálkahártya betegségek kezelésére is alkalmas
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ocuvite® LUTEIN forte étrend-kiegészítő tabletta

30 db

2 925 Ft

97,5 Ft/db
Komplex összetétel luteinnel, antioxidánsokkal és cinkkel. A cink hozzájárul a normál látás fenntartásához
Valeant Pharma Mo. Kft.,
1025 Budapest, Csatárka út 82-84.
Étrend-kiegészítő készítmény*

Octenisept® külsőleges oldat

50 ml

1 880 Ft

37,6 Ft/ml
Seb-, bőr-, nyálkahártya-fertőtlenítő. Színtelen, nem csíp
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sudocrem®

125 g

2 145 Ft

17,2 Ft/g
A pelenkával fedett bőr ápolására. Védi, nyugtatja a bőrt és támogatja a regeneráló funkciót. Hatékony egyéb bőrproblémák ápolásában is (repedezett, kipirosodott, irritált bőr)
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Kozmetikum

Visine Classic 0,5 mg/ml oldatos szemcsepp

15 ml

1 810 Ft

120,7 Ft/ml
A szem kisebb irritációinak tüneteként jelentkező kötőhártya-duzzanat és vörösség átmeneti, tüneti kezelésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 170 Ft

108,5 Ft/db
Gyorsan felszívódó lágy kapszula¹, mely hatékonyan enyhíti a fejfájást, fogfájást és menstruáció következtében fellépő fájdalmat ¹Diklofenák-kálium tablettához képest
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Gynoflor hüvelytabletta

6 db

2 600 Ft

433,3 Ft/db
A természetes hüvelyflóra helyreállítására, a visszatérő hüvelyi fertőzések megelőzésére, a változókori intim panaszok kezelésére
Valeant Pharma Mo. Kft.,
1025 Budapest, Csatárka út 82-84.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Ultra lágy kapszula

10 db

995 Ft

99,5 Ft/db
Gyorsan felszívódó fájdalom- és lázcsillapító, gyulladáscsökkentő hatással. Alkalmas  enyhe, középsúlyos fájdalmak, valamint a meghűlés és az influenza tüneteinek csillapítására.
Pfizer Kft.
1123 Budapest, Alkotás utca 53.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-Sandoz® + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta

10 db

890 Ft

89 Ft/db
Kalciumpótlásra és C-vitamin-hiány esetén (pl. fertőző betegségekben az ellenállóképesség növelése) javasolt. Citromízű pezsgőtabletta
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Tőzegáfonya filmtabletta

60 db

1 550 Ft

25,8 Ft/db
700 mg Tőzegáfonya gyümölcs 90%-os koncentrátum a napi adagban
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Étrend-kiegészítő készítmény*

Prostayol 6 FORTE lágyzselatin kapszula

40 db

1 920 Ft

48 Ft/db
A prosztata megfelelő működésének fenntartásához törpepálmagyümölcs-kivonattal, kisvirágúfüzike-kivonattal és tökmagolajjal
Étrend-kiegészítő készítmény*

Otrivin® Menthol 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

1 860 Ft

186 Ft/ml
Gyorsan megszünteti az orrdugulást és hatása akár 12 órán át tart
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dentinox® fogínygél gyermekeknek

10 g

1 775 Ft

177,5 Ft/g
Fogzáskönnyítő fogínygél  csecsemőknek és kisgyermekeknek, kizárólag helyi kezelésre
Vény nélkül kapható gyógyszer

LINEX® FLORA élőflórát tartalmazó kapszula

28 db

2 660 Ft

95 Ft/db
Két, liofilizált baktérium törzset tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Étrend-kiegészítő készítmény*

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

3 535 Ft

117,8 Ft/db
Minőségi Ginkgo biloba hatóanyagú, hatékony gyógyszerkészítmény az időskorral összefüggő szellemi hanyatlás és az életminőség javítására enyhe fokú demenciában szenvedőknek
Vény nélkül kapható gyógyszer

Darmol® bevont tabletta

24 db

1 095 Ft

45,6 Ft/db
Növényi eredetű gyógyszer alkalmanként fellépő székrekedés rövid ideig (1-2 hét) tartó kezelésére. Kalcium-szennozid A és B tartalmú bevont tabletta
Valeant Pharma Mo. Kft.,
1025 Budapest, Csatárka út 82-84.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 220 mg filmtabletta

30 db

1 300 Ft

43,3 Ft/db
Enyhe és középsúlyos fájdalmak pl. izomfájdalom, ízületi fájdalom, hátfájás rövid távú kezelésére javallott. Csökkenti a gyulladást és a fájdalmat
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2019. júniusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el