Magas vérnyomás csökkentése - 6 természetes orvosság

2014. 09. 28.
Szerző: Szimpatika
Forrás: drtihanyi.hu
A hagyományos megoldás erre a szinte növekvőjárvány-szerű betegségre egyszerűen csak annyi, hogy az orvosok még több vérnyomáscsökkentő gyógyszert írnak fel. Az alábbiakban hat természetes és gyorsan ható szerről olvashatunk, amelyek segíthetnek a magas vérnyomást csökkenteni és megóvnak a hosszú távú egészségkárosodástól.

Az alternatív irányt követve több olyan ételt, illetve fűszert kell fogyasztani, amelyek természetes úton, veszélyes mellékhatások nélkül segítenek a vérnyomás csökkentésében.

Nyers mandula

Napi egy marék nyers mandula elfogyasztása jelentős változást hozhat a vérnyomásértékekben. A nyers mandula gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban, amelyek tudományosan is bizonyítottan segítik a vér koleszterinszintjének csökkentését, továbbá csökkentik az artériás gyulladásokat és magát a vérnyomást is. Annak ellenére, hogy magas a zsír- és a kalóriatartalma, a mandula segíti a fogyást és az izomtömeg építését, természetes módon támogatva az egészséges keringést is. Más vérnyomáscsökkentő hatású csonthéjasokkal, pl. dióval együtt fogyasztva a mandula az egyik leghatékonyabb kardiovaszkuláris szupertáplálék.

Cayenne-bors

Vitathatatlanul az egyik leggyorsabb hatású vérnyomáscsökkentő, emellett erőteljes értágító hatással is rendelkezik, ennek révén pedig elősegíti a vérkeringést. Egy-két teáskanál Cayenne-borsot meleg vízben vagy teában, mézzel vagy Aloe verával elkeverve a magas vérnyomást hatékonyan megszüntető, házilag könnyen elkészíthető orvosságot kapunk. Ha ez az ital túl fűszeres az ízlésének, akkor Cayennebors-kapszulát is szedhet, ami szintén remek alternatíva lehet a vérnyomás csökkentésére.

Kókuszvíz

Káliumban, elektrolitokban és más fontos tápanyagokban gazdag. A kókuszvízről is kimutatták, hogy jelentősen képes csökkenteni a vérnyomást. Egy nemrégiben, a West Indian Medical Journal lapjain publikált kutatás szerint a kókuszvízfogyasztás a résztvevők 71%-ánál jelentős vérnyomáscsökkentést eredményezett, 29%-uknál pedig jelentősen csökkent a diasztolés vérnyomás. Még jelentősebb eredményeket értek el, amikor a résztvevők a kókuszvíz mellett maubit (a varjútövisfa kérgéből készülő trópusi ital) is fogyasztottak.

Nyers kakaó

Ez a másik nagy fegyver a magas vérnyomás ellen, aminek kötelezően ott kell lennie a polcon. Flavonidokban és más gyulladáscsökkentő anyagokban gazdag. A flavonidok egyrészt adaptogénként funkcionálva segítik a testet, hogy megbirkózzon a hipertóniát nagymértékben okozó stresszel, másrészt a vérnyomás szabályozásában kritikus szerepet játszó stresszhormonszint szabályozásában is részt vesznek.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a kakaóban található flavonidok jelentősen csökkentik a vérnyomást, ezzel egy átlagos, 4.7/2.8 Hgmm (higanymilliméter) vérnyomáscsökkenést okozva. A flavonidok elősegítik a szervezet védekezőképességét a stroke és szívbetegségek ellen, amelyek kockázata köztudottan megnő magas vérnyomás esetén.

Kurkuma

A kurkuma az egyik legjobb gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkező gyógynövény. Mivel a krónikus gyulladás a magas koleszterinszint és a magas vérnyomás elsődleges okozója, az aktív gyulladáscsökkentés által a kurkuma elősegíti a kardiovaszkuláris funkciók normál működését és fenntartja az egészséges véráramlást. A fekete borssal összehasonlítva, amelynek elsődleges összetevője a piperin, a kurkuma erősebben hat az erek ellazításában és hatékonyabban pucolja ki a szervezetből azokat az anyagokat, amelyek felgyülemlése magas vérnyomás kialakulásához vezethet. A kurkuma egyben természetes vérhígító is, ami egy másik fontos tulajdonsága a hipertenzió elleni küzdelemben.

Fokhagyma

Egy 2010-es ausztrál tanulmány szerint a fokhagyma egy igen hatékony természetes gyógyszer a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentésére. A tabletta vagy kapszula formájában szedett fokhagyma jó kiegészítőként segíti, hogy ezt a gyógynövényt kellő mennyiségben fogyaszthassuk ahhoz, hogy áldásos hatásait kifejthesse.


Forrás: https://drtihanyi.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!