Menza-helyzetkép egészséges tízórai-receptekkel

Szerző: Szimpatika
Sokak emlékezetében még ma is aktívan él az iskolai menzák ízvilága. Habár kétségtelenül volt egy-két nagy kedvencünk, az ételek többségére mégsem az ízlelőbimbóknak nyújtott élvezet miatt emlékszünk.

A januártól életbe lépő menzarendelettel a helyzet vélhetően változik majd, de addig is jól jöhet az egészséges, házilag készült tízórai, amihez most ötletadóként két recepttel is szolgálunk Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusának segítségével.

A gyermekélelmezés fontossága

Régóta hangoztatják a szakemberek, hogy az egészséges táplálkozási szokásokat már gyermekkorban érdemes kialakítani, hiszen a rossz étrend fontos szerepet játszik a felnőttkorban megjelenő szív- és érrendszeri, daganatos, csontrendszer és ízületi, valamint gyomor-bél rendszeri megbetegedések kialakulásában. Napjainkban egyre több gyermek csak az óvodában vagy iskolában jut megfelelő táplálékhoz; emiatt a gyerekélelmezésnek egyre nagyobb a szerepe és a felelőssége is.

Jelenleg nincs érvényes szabályozás

2011 nyaráig jogszabályi keretek között zajlott a közétkeztetés, ám 2011. augusztus elsejétől csupán egyetlen táplálkozás-egészségügyi ajánlás szabályozza a rendszert. Korábban is érkeztek panaszok az ombudsmani hivatalhoz a közétkeztetéssel kapcsolatban, de az ajánlás életbe lépése után a bejelentések száma megsokszorozódott. A legtöbb probléma az étkeztetés minőségével, mennyiségével, és a speciális étkezési igények kielégítésével kapcsolatban merült fel. A gyakori bejelentések miatt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellátogatott több száz hazai, gyermekétkeztetést végző intézménybe, és sajnos arra a megállapításra jutottak, hogy a legtöbb helyen furcsa ízű és állagú ételeket tálalnak fel. Ezek után nem meglepő, hogy a gyerekek sem szívesen fogyasztják el a menzai kosztot.

Változatos tízórai

Egészségesebb és változatosabb ételeket ígér a 2015 januártól hatályos menzarendelet, mely a közétkeztetőket egészséges alapanyagok használatára, alacsony só-, cukor- és zsiradéktartalmú étrend összeállítására kötelezi. Az új ízeket remélhetőleg a gyermekek is szívesen fogadják majd, de emellett hasznos, ha „vésztartalékkal” is készülünk. „Tízórait természetesen nem a reggeli vagy ebéd helyett csomagolunk, de a szülők tapasztalatai azt mutatják, hogy jól jön az otthonról hozott elemózsia, ha az ebéd nem volt épp a gyermek kedvére való” – mondja Varga Dóra. A gyermekek étvágya és ízlése is különböző. Van, akinek elég, ha pár kekszet és egy kis gyümölcsöt rágcsál napközben, és van, akinek szendvicsekkel kell kiegészíteni a napi menüt. Változatos tízórait készíteni nem könnyű – sokszor érezhetjük úgy, hogy kifogytunk az ötletekből. A következőkben két egyszerű, egy sós és egy édes tízóraireceptet is ajánlunk.

Pizzás grissini /diabetikus, tej- és tojásmentes/

Hozzávalók:
- 150 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 50 g búzaliszt
- 150 ml víz
- 2 evőkanál extraszűz olívaolaj
- 5 g instant élesztő
- egy kávéskanál só
- 70 g sűrített paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma
- 2-2 teáskanál oregánó és bazsalikom

Elkészítése:
Langyos vízben elkeverjük az élesztőt, és megvárjuk, amíg felfut. Közben kimérjük a liszteket, hozzáadjuk az olívaolajat, 1-1 teáskanál oregánót és bazsalikomot, az összezúzott fokhagymát, kevés sót, majd az élesztős víz segítségével rugalmas tésztát gyúrunk. Tiszta konyharuhával letakarva, fél-egy órán keresztül hagyjuk meleg helyen kelni. Ha duplájára dagadt, kicsit átgyúrjuk, majd 3-4 mm vékonyra kinyújtjuk a tésztát, lehetőleg négyzet alakúra. Megkenjük az oregánós, bazsalikomos paradicsomszósszal, majd félbehajtjuk. Éles késsel kb. 1 cm széles csíkokat vágunk a tésztából, ezeket megcsavarjuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Előmelegített, 200 °C-os sütőben kb. 10 perc alatt ropogósra sütjük.

Gyümölcsös (áfonyás) müzliszelet

Hozzávalók:
- 100 g datolya vagy aszalt szilva
- 5 teáskanál lenmag
- 80 g zabpehely
- 40 g puffasztott amaránt
- 50 g vörös áfonya

Elkészítése:
A lenmagot néhány órára áztassuk be annyi vízbe, amennyi éppen ellepi. Mikor állaga kocsonyássá válik, turmixoljuk le. Közben a datolyát kockákra vágjuk, és néhány perc alatt puhára főzzük 100 ml vízben. Ezt követően alaposan összeturmixoljuk. A kapott masszákat összedolgozzuk, és hozzáadjuk a zabpelyhet, puffasztott amarántot és a vörös áfonyát. Végül egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük és a tepsi alján jól elegyengetjük. 180 °C-on előmelegített sütőben 20 percig sütjük.

Jó étvágyat!


www.allergiakozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!