Szerencsésebbek az idősebb hipertóniások?

Szerző: Szimpatika
Évről évre egyre több magas vérnyomásos beteget diagnosztizálnak, és a közhiedelemmel ellentétben a fiatalabbakat is sújthatja a probléma. Tanulmányok szerint a gyógyszeres kezelésre jobban reagálnak az idősebb korosztály tagjai, a fiataloknál viszont már a rendszeres sport is sokat segíthet.

Hogy miért fontos mindenkinek mielőbb szakemberhez fordulni, arról dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás-specialistája beszélt.

Vegye komolyan a magas vérnyomást!

„Magas vérnyomás alatt a 140/90 feletti értéket értjük. Természetesen vannak olyan szituációk – pl. stressz, sport –, amikor hirtelen megugrik az ember vérnyomása, ám normál esetben vissza is tér a megengedett értékre. Amennyiben ez nem következik be, a diagnózis egyértelműen felállítható. A betegségre máig sokan csak legyintenek és az időskor velejárójának tartják, ám kezelés nélkül szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet, ugyanis hipertónia esetén az erek fala megfeszül, így elvesztik rugalmasságukat és belső falaikon sérülések keletkeznek. Ez apróbb vérrögök kialakulásához, illetve meszesedéshez vezethet, ami jelentősen megnöveli a szívinfarktus és a stroke kialakulásának kockázatát” – figyelmeztet dr. Kapocsi Judit.

Az idősebbek jobban reagálnak a gyógyszeres kezelésre

Szerencsére a magas vérnyomás megfelelő kezeléssel kordában tartható, így elkerülhetőek az esetleges szövődmények. A gyógyszeres kezelés az esetek többségében elengedhetetlen. Norvég tanulmányok szerint, bár az idősebbeket gyakrabban érinti a hipertónia, ők ( a 65 év felettiek) jobban és gyorsabban is reagálnak a gyógyszeres terápiára: megfigyelték, hogy náluk 1-2 Hgmm-rel többel csökkentette ez a típusú kezelés a vérnyomást. Ráadásul náluk mellékhatások is ritkábban fordulnak elő, így fejfájásra is kevésbé panaszkodtak, mint a fiatalabbak. A vizsgálat azért is volt fontos, mivel sok orvos eddig vonakodott az idősek agresszívabb kezelésétől, viszont így bebizonyosodott, hogy esetükben is helyet kaphat a határozott gyógyszeres terápia.

A fiatalok sem dőlhetnek hátra

A kutatás üzenete emellett természetesen nem az, hogy a fiatalok számára a gyógyszeres terápia hatástalan, ám náluk a fiatal korukból adódó fittségük többnyire lehetővé teszi, hogy a rendszeres mozgás nagyobb hangsúlyt kapjon. Tanulmányok szerint ugyanis akár 25 Hgmm-rel is csökkentheti a vérnyomást, ha a beteg egy héten 3-szor 20 percet kardio jellegű edzést folytat. A megfelelő életmód tehát nagyban támogatja a gyógyszeres terápiát, sőt akár ki is válthatja azt – viszont kizárólag orvosi jóváhagyással!


Forrás: Trombózisközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!