A Szent István Kórházban nyílik meg hazánk tizenharmadik neuropathia-centruma

2014. 09. 18.
Szerző: Szimpatika
A diabéteszes neuropathia a cukorbetegek mintegy 30%-át érinti, hazánkban legalább 240 ezer ember szenved tőle. A neuropathiának ez a típusa károsíthatja többek között a szív- és érrendszeri funkciókat, ami miatt a neuropathiás cukorbetegek körében ötször magasabb a halálozási arány, mint az e szövődmény által nem érintett diabéteszesek között.

Ezen a korai felismerés és a helyes kezelés segíthet. A Wörwag Pharma évek óta támogatja a szakszerű ellátást biztosító rendelők megnyitását, diagnosztikai felszereléssel, fogyóeszközökkel és oktatással, aminek köszönhetően most a tizenharmadik centrum kezdheti meg működését a Szent István Kórházban.

„A helyes diagnózis és a megfelelő kezelés – amely természetesen a páciensektől is odafigyelést, rendszerességet igényel – hosszú távon jó életminőséget biztosíthat a neuropathiás cukorbetegnek is. Ehhez persze speciálisan képzett szakemberekre és korszerű diagnosztikai eszközökre van szükség” – mondta el a Kelet-pesti Neuropathia Centrum átadása alkalmából prof. dr. Vályi-Nagy István, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház főigazgatója.

A neuropathiának három típusa különböztethető meg: a motoros neuropathia, az autonóm neuropathia és a szenzoros neuropathia. Az autonóm neuropathia károsíthatja a szív- és érrendszeri, a gyomor-bél rendszeri és a szexuális funkciókat, ezért az ilyen betegek körében ötször magasabb a halálozási arány, mint a neuropathiában nem szenvedő cukorbetegek között. A szenzoros neuropathia következtében a betegek természetes érzékelési képessége csökken vagy teljesen kiesik, ugyanakkor sokszor ok nélküli érzéseket (fájdalmat, érzészavart, zsibbadást) tapasztalnak. A lábamputációk 85%-áért a neuropathia tehető felelőssé, amely mintegy 4000 esetet jelent évente. Ezek túlnyomó többsége megelőzhető lenne, ha időben diagnosztizálnák és kezelnék a betegséget.

Ez év szeptemberében a Szent István Kórházban kezdi meg működését a 13., neuropathiával foglalkozó diagnosztikai centrum, melynek létrehozását és működtetését a Wörwag Pharma támogatta. Az új centrumban a betegség felismerésében korszerű eszközökkel: neurométerrel és neuroteszttel segítik az orvosok munkáját. A diagnosztikai műszerek és az alkalmazásukhoz szükséges fogyóeszközök, valamint a műszerek szervizelésének költségét is a támogató vállalat állja, összesen 600 000 forint értékben. Az együttműködés keretében a neuropathia centrumban dolgozó orvosok és asszisztensek rendszeres képzést is kapnak.

„Évről évre növekszik a kezelt neuropathiás betegek száma, 2014-re az ország diagnosztikai centrumaiban vizsgált páciensek létszáma várhatóan eléri a 7200-t, szemben a 2009-ben vizsgált 3300 fővel. Eddig 12 neuropathiával foglalkozó diagnosztikai intézmény megnyitásához és működtetéséhez nyújtott a Wörwag Pharma segítséget, az ellátórendszer támogatására fordított összeg 2014-ben összesen mintegy 7 millió Ft. A fővároson kívül is elérhető már a szakszerű diagnózis és kezelés: Szekszárdon, Nyíregyházán, Szegeden, Győrött, Debrecenben és Pécsett is működnek neuropathia centrumok” – mondta el dr. Kádár Éva, a Wörwag Pharma Kft. ügyvezető igazgatója.

A Kelet-pesti Neuropathia Centrumba a IX. és XIX. kerületből várják a betegeket. Bejelentkezés: munkaidőben a (z 1) 456-7606 –os telefonszámon lehetséges, a vizsgálatok a diabétesz-szakambulancia rendelési idejében történnek.

Forrás: Sajtóközlemény

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!