Hetven kilótól már megszabadult a kitartó doktor

2014. 08. 20.
Szerző: Szimpatika
Nem mindennapi akaraterőről tett tanúbizonyságot dr. Tóth Zsolt Olivér: a petőfiszállási háziorvos 14 hónap alatt hetven kilót fogyott, kitartásának köszönhetően súlya jelenleg már csak 114 kiló.

A közismert orvos életmód-változtatásásának köszönhetően hihetetlenül megváltozott.

– Huszonöt évvel ezelőtt kerültem Petőfiszállásra körzeti orvosnak, mindössze 74 kilósan. A község egyetlen orvosaként azonban szinte semmi szabadidőm nem maradt, folyamatosan dolgoztam. Alig jutott időm másra, a sportolást is abba kellett hagynom. Pedig korábban hobbiszinten fociztam, kosárlabdáztam, atletizáltam, teniszeztem, asztaliteniszeztem, az egyetemi éveim alatt pedig három évig taekwondoztam. Akkor voltam a legjobb kondícióban, mind mentálisan, mind fizikailag – mesélte a kezdetekről dr. Tóth Zsolt. Azt is elmondta, időközben hobbijává vált a főzés. Megnyerte többek között a VI. Libafesztivál sültes kategóriáját is. – A mai napig szeretek főzni, mert kikapcsol, megnyugtat. És persze szeretek enni is, így aztán hamar jöttek a kilók. Tizennyolc év alatt több mint száz kilót híztam, a mérlegünk már nem tudott megmérni. A változást három éve egy téli baleset hozta, amikor elcsúsztam a jégen, és a jobb combfejet tápláló artéria elszakadt. Nyolc hónapig óriási fájdalmaim voltak, nagyon szenvedtem. Megoperáltak és csípőprotézist kaptam, majd pedig a rehabilitáció következett – részletezte az orvos, aki egy buddhista mondásnak köszönhetően időközben arra is rádöbbent, hogy balesete egy jelzés volt arra: változtatnia kell. Mert, a mondás szerint, ha fáj valamid, annak oka van. Ha lábad fáj, akkor rossz úton jársz, nem jó irányba haladsz – fűzte hozzá az orvos, aki egyébként a túlsúlya ellenére nem volt beteges, nem volt magas a vérnyomása sem.

– Tavaly június elsején döntöttem el, hogy leadok száz kilót a jövő év végéig. Nem műtéttel, nem gyógyszerrel, csak diétával és sporttal. A legutolsó mérésnél 113,5 kiló voltam. Közel hetven kilót fogytam tizennégy hónap alatt paleolit diétával, úszással és kerékpározással. A testzsírom ötven százalékról lecsökkent 29,5-re, a testizomtömegem pedig 66,6 százalékra nőtt. Mivel az izom nehezebb, mint a zsír, egyre nehezebb fogyni. Viszont ha elérem a száz kilót, akkor már futhatok is, amivel talán még több zsírtól megszabadulhatok. A ketogén paleolit diéta teljesen szénhidrátmentes étkezést jelent, így a zsírból nyer a szervezet energiát és abból állít elő cukrot. Semmilyen szénhidrátot nem eszem, gyümölcsöt, tejet, tejterméket és alkoholt sem, a zöldségfélékből pedig borsót, babot, lencsét, sárgaborsót, batátát, szóját és a kukoricát nem lehet fogyasztani. Csupán gyökér-, hagyma-, káposzta- és salátaféléket lehet enni, de csak nyersen vagy párolva, sós vízben megfőzve, illetve grillezve. Néha már úgy érzem, hogy annyi zöldséget eszem, mint egy nyúl. Húsból viszont akármennyit lehet enni, de azt is megunja az ember. Ennek a diétának két nagy baja van. Az egyik, hogy állandóan éhes vagyok. A másik pedig, hogy a ketogén diétának mellékhatásként gyakran fáj a fejem. Alvás és sportolás közben viszont nem. Ez azért van, mert jól csinálom a diétát. Ha nagyon éhes vagyok, akkor elmegyek sportolni. Akkor nem vagyok éhes, és annyira elfáradok, hogy nem bírok enni, csak inni. Egy kis csalásként azonban zéró kólát fogyasztok citrommal: ha elfogyasztok három-négy citromot két liter kólával, akkor már nem kívánom az ételt.

Az 52 éves orvos nem csak lefogyni szeretne: emellett azt tervezi, hogy lefutja a maratont. Mivel az úszás és a kerékpározás már jól megy neki, később a hosszútávú triatlont is szeretné teljesíteni, ami 3,8 kilométer úszásból, 180 kilométer kerékpározásból, és 42 kilométer futásból áll. Célul tűzte ki, hogy egy hónap alatt végigjárja a 800 kilométeres El Caminót is. Mint mondta, csak úgy akar odaállni egy megmérettetés elé, ha mindent megtett azért, hogy a megvalósítás sikerüljön. A céljaiért pedig mindig küzdeni fog. Hitvallása szerint nyerni csak fájdalmakon keresztül lehet, mert a sikert nem adják ingyen. Aki az edzéseken nem teljesít, az a versenyen sem lesz eredményes. Dr. Tóth Zsolt elmondta: az akaratával nincs probléma, csak nem szabad elcsábulni, mert akkor mindennek vége.

 

Forrás: Szentirmay Tamás, https://www.baon.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!