Csigolyameszesedés is okozhat derékfájást

Szerző: Szimpatika
A gerinc az emberi test egyik legfontosabb és egyben legérzékenyebb része. Az itt megjelenő elváltozások kínzó fájdalmat okozhatnak és emiatt kihathatnak az ember mindennapjaira is.

Dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktívfájdalomcsillapítás-specialistája a csigolyameszesedésből eredő derékfájás kezelési lehetőségeit ismerteti.

Mi a spondilózis?

A spondilózis, vagy más néven csigolyameszesedés a csigolyaperemeken látható meszes felrakódás. A víz és így a rugalmasság elvesztésének következtében a gerinc csigolyái elcsúsznak, közelebb kerülnek egymáshoz, emiatt a gerincvelőből kilépő idegek nyomás alá kerülnek. Legrosszabb esetben a túlfeszülés miatt csontos hidak alakulnak ki. Bár az elváltozás kezdetben tünetmentes lehet, előrehaladottabb állapotban nagyfokú fájdalommal, esetleg mozgásbeszűküléssel jár.

Érdemes megemlíteni, hogy a probléma nem keverendő össze a kisízületek meszesedésével (spondylarthrosis), valamint a csigolyák elcsúszásával (spondylolisthesis), mely általában veleszületett csigolyaív-deformitás, -szakadás miatt alakul ki. Ez szintén idegfájdalmakhoz vezethet és másodlagos meszesedés, spondilózis lehet a következménye.

Az előrehaladottabb spondilózis tünetei:

  • Derékfájás
  • Mozgásra fokozódó fájdalom
  • Mozgásbeszűkülés (pl. lehajláskor)
  • Alsó végtagba sugárzó fájdalom (nem minden esetben)

Aktív fájdalomcsillapítással a fájdalom megszüntethető

Dr. Váradi Éva főorvosnő szerint a diagnózis a beteg elmondása alapján, fizikális vizsgálattal és röntgenfelvétellel gyorsan felállítható. Szerencsére műtétre az esetek többségében nem kerül sor, így az elsődleges feladat a gyulladás és a fájdalom megszűntetése. Ehhez azonban meg kell állapítani a probléma pontos kiindulási helyét, ami nagy szakértelmet és tapasztalatot kíván. Ennek hiányában a várt hatás elmarad, viszont amennyiben sikerül azt a kicsi területet megtalálni, akkor a probléma gyorsan, injekciós kezeléssel, illetve guna terápiával remekül orvosolható.


Forrás: Fájdalomközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!