Több ráktípus is megelőzhető HPV-védőoltással

2014. 08. 11.
Szerző: Szimpatika
A magyarok harmada még soha nem hallott a HPV-ről, pedig a vírus a szexuális életet megmérgező, a nemi szervi szemölcsök mellett számos rosszindulatú daganat, köztük a méhnyakrák és végbélnyílás körüli rákok kialakulásáért is felelős.

Komoly előrelépés, hogy 2014 őszétől a külön jogszabályban meghatározott korcsoportba tartozó lányok ingyenes juthatnak hozzá a kétkomponensű védőoltáshoz, de a probléma a 13 évnél idősebb lányokat, nőket, fiúkat és férfiakat is érinti. Ezért is kell különbséget tenni az oltóanyagok között: az élete során minden tizedik magyart fenyegető nemi szervi szemölcs megelőzésére például csak a négykomponensű oltóanyag javasolt. Ez utóbbi védőoltás indikációs köre júniusban bővült, így már a végbélnyílás-körüli rákok ellen is bizonyítottan hatásos. Miután a vakcinákról a lakosság egy része kevés vagy nem megfelelő információval rendelkezik, az MSD Pharma Hungary Kft. elindította a hpvdoktor.hu-t, amely a vírusról és a megelőzésről is tájékoztatást nyújt.

HPV elleni küzdelem: a tájékozatlanság az egyik legnagyobb akadály

A HPV összességében a rákos megbetegedések legalább 5 százalékáért felelős, az interneten terjedő tévhitek miatt sokan mégis bizalmatlanok a védőoltásokkal szemben. Egyesek feleslegesnek tartják a megelőzést, mert nem tudják, hogyan terjed a vírus. A legnagyobb veszélyt a szexuális együttlétek jelentik (beleértve az anális és az orális közösülést is). Mások a diabétesztől, az autizmustól vagy a meddőségtől tartanak, holott az ausztrál oltóprogram során (ahol másfél millió embert oltottak be 2007-től napjainkig) nem tapasztaltak a védőoltáshoz köthető súlyos, nemkívánatos eseményt.

Többféle oltás is segíti a megelőzést

Kétféle HPV-vakcina létezik: két-, illetve négykomponensű oltás. Előbbi csak a HPV 16-os és 18-as típusa ellen hatásos, vagyis a méhnyakrákkal, valamint a szeméremtesti és a hüvelyrákkal szemben nyújt védelmet, emiatt ezt a típust csak lányok és nők számára törzskönyvezték. Utóbbi teljesebb körű védelmet nyújt, hiszen a jó- és rosszindulatú daganatok, tehát a méhnyakrák, a szeméremtesti és hüvelyrák mellett a nemi szervi szemölcsök ellen is véd, idén júniustól pedig az alkalmazhatósága kiterjed a végbélnyílás-körüli rákok megelőzésére is. A négykomponensű oltóanyag – a lányok és nők mellett – férfiaknak is adható és ajánlott.

A végbélnyílás-körüli daganatok Magyarországon egyforma arányban érintik a nőket és a férfiakat.

Az állam is támogatja

2014-től a 12-13 éves lányok ingyenesen kaphatják meg a kétkomponensű HPV-védőoltást és rendszeresen vannak akciók is, hogy a vakcinák minél több ember számára elérhetőek legyenek. „Nagyon komoly előrelépés a HPV elleni küzdelemben, hogy a magyar állam idén ősztől ingyenessé teszi az egyik oltást a fiatal lányok számára. Ugyanakkor az is fontos, hogy ne csak ők, hanem az idősebb korosztály tagjai – beleértve a férfiakat – is hozzájussanak az vakcinákhoz, hiszen a vírus nem csak a kamasz lányokat fenyegeti. Az oltóanyagokat övező tévhitek eloszlatásával, az információ átadásával életeket lehet menteni, ezért is indítottuk el a hpvdoktor.hu oldalt, ahol egy helyre gyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat” – mondta dr. Pozsgay Csilla, az MSD Pharma Hungary Kft. orvosigazgatója, aki szerint az iskolaorvosoknak, a háziorvosoknak és -gyermekorvosoknak és a nőgyógyászoknak is kiemelt szerepe van a szülők és a felnőtt páciensek tájékoztatásában, mind a HPV által okozott megbetegedések, mind pedig a megelőzési lehetőségek terén.

A hpvdoktor.hu oldalon a leggyakrabban előforduló tévhitek tisztázása mellett hasznos alkalmazások is helyet kapnak: az edukációs kampány részeként a látogatók online is feltehetik a kérdéseiket dr. Szőnyi György szülész-nőgyógyász szakorvosnak, aki két munkanapon belül e-mailben válaszol.


Forrás: Sajtóközlemény

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!