Küszöbön az idei parlagfűszezon

2014. 08. 04.
Szerző: Szimpatika
A leggyakoribb allergén növény virágzása hamarosan kezdetét veszi. Az előrejelzések szerint – az enyhe tél és a csapadékos tavasz miatt – az allergiások az idei szezonban a korábbinál erősebb pollenterhelésre készülhetnek.

A parlagfű Magyarországon több mint egymillió embernek okoz roppant kellemetlen tüneteket. A növény virágzása többnyire július végén kezdődik, az általa okozott allergiás tünetek pedig egészen október közepéig tarthatnak. Ha a beteg korábban elmulasztotta volna, nagyon fontos, hogy a július végi napokban konzultáljon a kezelőorvosával és beszerezze a szükséges gyógyszereket.

Kezelés tűzoltásjelleggel

„Ebben az időszakban, július végén már csak tüneti kezelésre van lehetőség, melynek alapját nagyrészt az antihisztaminok képezik” – mondja dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. A készítményeknek széles skálája hozzáférhető már, nagy részük vény nélkül kapható, de némelyekhez receptre felíratva kedvezőbb áron juthat hozzá a beteg. A kezelés fontos részét képezik az orrnyálkahártyán ható, nem felszívódó szteroidkészítmények, az orrspray-k. A megfelelő szemcseppek a szemtünetek, vörösség, viszketés enyhítésében és az allergiás kötőhártya-gyulladás kezelésében segítenek. Az allergiák rövid távú kezelésének elismert része még a Rhinolight-fényterápia, melynek lényege, hogy az orrnyálkahártyát az UV-fény bizonyos tartományával bevilágítva csökkennek az allergiás tünetek. Erős panaszok esetén előfordulhat, hogy ez a kezelés önmagában nem elegendő, viszont mindenkinél, akár terhes kismamáknál is biztonsággal alkalmazható.

Megoldás hosszú távra

„Az allergiás beteg szervezetében az allergénnel szemben specifikus immunglobulin E (IgE) molekula képződik. Az allergének hatására ezek a specifikus ellenanyag-molekulák a hízósejtekben olyan jelet adnak le, aminek következtében kiürülnek a mediátoranyagok (például a hisztamin), amelyek aztán kiváltják az allergiás tüneteket” – foglalja össze röviden a folyamat lényegét dr. Balogh Katalin. Az allergiák kezelésében használt antihisztamin-készítmények a már felszabadult hisztamin kötődését gátolják a nyálkahártyán lévő hisztaminreceptorokhoz. A kezelés mellett tehát az allergiás reakció folyamata változatlanul lezajlik, a készítmények csak a tünetek jelentkezését akadályozzák meg, így a hatás semmiképpen sem lehet hosszú távú. Tartós megoldást az allergiás reakció megfékezésével érhetünk el: az allergénspecifikus immunterápia képes blokkolni a specifikus IgE képződését, ezért nem is megy végbe az allergiás reakció. A hatása hosszú távú, mely számos vizsgálat szerint nem csak a korábban panaszokat okozó allergénnel szemben érvényesül, de a kezelés a további allergiák megjelenését is segít meggátolni.

Már a jövő szezon is könnyebb lehet!

A jövő évi szezonra készülve érdemes tehát a hosszú távú megoldásokat is megfontolni: az allergiás tünetek tartósan kezelhetők allergénspecifikus immunterápia segítségével. „Az immunterápia az egyetlen ismert oki kezelési mód légúti allergiára” – hívja fel a figyelmet a Budai Allergia központ főorvosa. Oki kezelés, tehát a probléma gyökeréhez nyúl. A betegnek nem gyógyszert kell szednie, hanem nagymértékben tisztított és standardizált kivonatát annak az anyagnak, amire allergiás, így az immunrendszere megtanulja tünetek nélkül elviselni azt az allergént, ami korábban a panaszait okozta. A 3 éves kezeléssel 10 éves tünetmentesség vagy jelentős, 80 százalékos tünetcsökkenés érhető el. Aki jövőre tervezi a kezelést, annak legkésőbb májusig el kell azt kezdenie. A betegek tapasztalatai alapján így már a következő szezonban, a kezelés első évében is jelentős javulás észlelhető.


www.allergiakozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!