Így barnulhatsz okosan a szakértő szerint

2014. 07. 29.
Szerző: Szimpatika
Tombol a nyár, ez pedig egyet jelent az egyre hosszabb ideig tartó napsütéssel és a szekrény mélyéről előkerülő bikinikkel. Azonban mielőtt kifeküdnénk napozni, nem árt átnézni, mi kerül a strandtáskába, és megtenni a kellő óvintézkedéseket. Szakértőnk segítségével ésszerűen és az egészségre káros következmények nélkül adhatjuk át magunkat a barnító sugaraknak.

Naptej vásárlásakor fontos szempont, hogy ne keltsen zsíros érzetet és ne tömítse el a pórusokat, de a leglényegesebb, hogy magas legyen az SPF- (sun protection factor), azaz fényvédőfaktor-száma. „Az SPF-szám azt jelzi, hogy az adott termékkel mennyi idővel tovább maradhatunk a napon leégés nélkül, melyért az UVB-sugarak felelősek. Természetesen ez az érték egyénenként, bőrtípustól függően változhat, és nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy például a homokról, vízről visszaverődő napsugarak, illetve az izzadás, sportolás miatt módosulhat” – árulta el dr. Csernus Krisztina, a Royal Clinics orvosesztétikai központ bőrgyógyász-kozmetológus szakorvosa. A szakember hozzátette, hogy a gyermekek, idősek és érzékeny bőrűek számára legalább 30-as faktorszámú napkrém szükséges: „A biztonság kedvéért érdemes nagyobb faktorszámú terméket beszereznünk, mivel így olyan súlyos következményektől óvhatjuk meg magunkat, mint a bőrdaganatok kialakulása, a ráncosodás, a bőr korai öregedése vagy a foltok, értágulatok megjelenése. Fontos, hogy legalább fél órával indulás előtt kenjük be magunkat, és lehetőleg vízálló naptejet vegyünk, hogy úszás közben is védve legyünk a napsugaraktól!”

Nem mindegy, mikor és mennyit tartózkodunk a napon!

A szakértő arra is figyelmeztet, hogy sok esetben nem is kell túl sok időt napon tölteni, hogy bőrelváltozások jelenjenek meg: „Legjellemzőbb a szeplők, pigmentfoltok felbukkanása egy korábbi leégés helyén, mely után tanácsos kerülni a napot, de legalábbis kellően felkészülten menni a strandra” –figyelmeztet dr. Csernus Krisztina, a Royal Clinics szakembere. „A fokozatosság nagyon fontos. Nyár elején védtelenebb a bőr, így ekkor fokozottabb fényvédelem szükséges. Nyár végére nő a természetes védelmünk a bőrben, a nagyobb számban lévő pigmentsejtek és a felhám vastagodása miatt, ilyenkor tehát tovább tudunk leégés nélkül tartózkodni a napon, azonban fényvédő krémeket ekkor is használnunk kell. Ma már számtalan napozás utáni termék is létezik, melyek nemcsak ápolnak, de fenntartják vagy fokozzák a barnaságot” – árulta el a bőrgyógyászszakértő, hozzátéve, hogy utazás előtt érdemes ellenőrizni a lejárati dátumot, illetve a krémeket hűvös, fénytől védett helyen tárolni.

3 jó tanács, mielőtt nekivágunk a nyárnak, nyaralásnak

1. A strand az a hely, ahová nem ciki smink nélkül menni. Sőt, a napozás előtt érdemes alaposan megtisztítani az arcbőrt és a dekoltázst is, majd a megfelelő védettség miatt fényvédőt használni!

2. Egy nyári kalap és a napszemüveg elengedhetetlen kellékei a nyárnak. Nem csupán stílusos kiegészítők, de érdemes többet áldozni egy megfelelő UV-szűrővel ellátott szemüvegre, mely biztosan megvédi szemed a sugaraktól, a kalap pedig segít a napszúrás elkerülésében.

3. A jelszó: VÍZ, VÍZ, VÍZ!!! Igyunk minél több folyadékot (vizet, cukrozatlan teát), mert a kánikulában észre sem vesszük, és máris kialakul a dehidratáció. Mivel ilyenkor úgysem eszünk annyit, fogyasszunk inkább lédús salátákat és sok-sok gyümölcsöt, és kerüljük az alkoholtartalmú italokat, melyek csak még jobban kiszárítják a szervezetet. Tipp: A Water Your Body egy zseniális okostelefon-alkalmazás, mely testsúly alapján egyénre szabottan kiszámolja az ajánlott vízfogyasztást, és figyelmeztet, ha netán elfelejtenénk inni.


Forrás: pr@lifepr.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!