Macskaürülékből nyert szerrel gyógyítanák a rákot

2014. 07. 24.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szerző: Szimpatika
A macska bélrendszerében élősködő egysejtű parazitából, a Toxoplazma gondii egyfajta laboratóriumi mutációjából készítettek rákellenes oltást amerikai tudósok. Az egészséges emberi immunrendszer ugyanis ennek a parazitának a jelenlétében hatékonyan támadja meg a daganatot – adta hírül a Science Daily.

Az egysejtű élősködővel, a Toxoplazma gondii-val egyébként a Föld népességének egyharmada fertőzött. Bár a legtöbb ember a parazita jelenléte mellett tünetmentes marad, néhányan influenzaszerű tüneteket tapasztalhatnak.

„Az egészséges ember immunrendszere olyan módon támad a parazitára, ami hasonlít a rákos sejtek által kiváltott immunválaszra – mondta David J. Bzik, a Dartmouth-i Geisel Orvosi Egyetem mikrobiológus-immunológusa. – Jelenlétére tulajdonképpen úgy reagál a szervezet, hogy természetes ölősejteket és citotoxikus T-sejteket állít elő. Ezek a sejtek pedig felveszik a harcot a daganattal szemben. A rák azonban leállíthatja a szervezet védekező mechanizmusát, azonban ha T. gondiit juttatnak a rák környezetébe, az újraindíthatja az immunreakciót.”

A klinikai kísérlethez a szakemberek a T. gondii genetikailag módosított változatából oltóanyagot készítettek. A szakemberek szerint a cps nevű vakcina biztonságos, azonban még számos vizsgálat szükséges ahhoz, hogy a piacra kerülhessen.


Forrás: OrientPress Hírügynökség (OPH)

Olvasna még a témában?

Szimpatika akció

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!