Milyen az igazi barát, és milyen az energiavámpír?

2014. 07. 19.
|
Az igazi barát abban segít minket, hogy jobban érezzük magunkat a világban, hogy boldogabbak lehessünk. Mindennapi életünk úgyis tele van problémákkal, konfliktusokkal, elháríthatatlannak tűnő akadályokkal. Ilyenkor egy jó barát társasága lehet a legjobb gyógyszer dühünk, csalódottságunk és negatív energiáink levezetésére.

Barátaink ilyen helyzetekben megértőek, empatikusan viselkednek, érzékelik a problémáinkat. A bajban is képesek felvidítani minket, és visszaadhatják hitünket a mindennapi küzdelmekhez. Vannak persze olyanok is, aki szintén a barátainknak tűnnek, de képtelenek örömöt okozni nekünk, inkább csak megterhelőek számunkra és negatív érzelmeket gerjesztenek bennünk. Lássuk, kik ők, és hogyan oldhatjuk meg a velük kapcsolatos problémákat!

1. A „versengő” barát. Ő az, aki a mi történeteinket, gondjainkat mindig felülírja a sajátjával. Lehet hogy épp rossz napunk van, három befejezetlen munka vár ránk, és azt sem tudjuk, hová kapkodjunk, amikor ő elmondja, hogy neki még rosszabb napja napja van, és még több munka halmozódik az asztalán. Huszonéves lányod épp most hagyta ott a főiskolát, mert megunta, erre kiderül, hogy az ő tinilánya két hónapos terhes. Ezek a „barátok” mindig abból indulnak ki játszmáik során, hogy a mi bajunknál az övék csak nagyobb lehet, bármi történik is, és ezzel szinte hiteltelenné teszik a mi gondjainkat. Ő nem segíteni akar rajtunk a bajban, egyszerűen csak megnyerni a „lúzerek csatáját”. Ha pedig ez sikerült neki, akkor elégedetten távozik a tetthelyről.

2. „Tiszta nyomorúság az életem”: a barátok másik típusa az, aki örökké csak panaszkodik. Míg az előző típus csak versenyezni akar velünk, hogy kinek van nagyobb problémája, ő csak bánatot, fájdalmat, állandó tragédiákat hagy az ajtód előtt. Nem segít téged semmiben, nem emel fel. Nincs olyan nap, hogy ne érné valamilyen megaláztatás, pech, igazságtalanság. Egész életünket azzal tölthetjük, hogy az ilyen „barátot” megpróbáljuk az élet naposabb oldalára terelni, de ez nem fog sikerülni. Ezek az emberek az ún. „lelki szemétládát” keresik bennünk, ahová válogatás nélkül mindent behányhatnak. Javasolhatsz nekik bármit – szimpátiát, megértést, egy finom teát, egy jó vacsorát –, ők tulajdonképpen nem ezt keresik, várják, hanem csak a „szemétledobót”.

Mit tehetünk ezekkel a barátainkkal?

Ha levés barátunk van, és azok is csak rontják a kedélyünket, hangulatunkat, akkor bizony bajban vagyunk, könnyen magányosakká válhatunk. Néha a barátaink útitársak, de nem igazán társak – ugyanakkor néha az is elég, ha egyszerűen csak van mellettünk valaki. Ezért érdemes mérlegelni, mi mit fektettünk be ebbe a barátságba. Ha versengő típusú, „lúzer” barátodat saját pályáján szeretnéd megverni, erre is van lehetőség. Függeszd fel a játszmát! Persze, hallgasd meg, hogyan „írja felül” a Te problémáidat, de utána váltsatok témát, és kezdjetek bele együtt valami hasznosabb tevékenységbe. Irány egy jó vacsora, egy közös vásárlás, valamilyen közös munka – bármi. Vágjatok neki, és egyszerűen csak élvezd, hogy valaki van melletted.

Az állandó lelki nyomorban tengődő baráttal már nehezebb a helyzet. Azért persze itt is van több lehetőség: legyél teljesen őszinte az ilyen emberrel, mondd meg neki, hogy állandóan csak lehangol és egyáltalán nem hoz örömöt az életedbe. Ha úgy tűnik, hogy ezt nem értette meg, akkor bizony kemény döntést kell hozni. Ha úgy látod, hogy jobb nélküle, mint vele, akkor szakítsd meg ezt a barátságot. Légy elfoglalt, ha hív, jelentkezik, és ha a találkozás valamiért mégiscsak elkerülhetetlen, hallgasd végig türelmesen, és utána lépj le, hivatkozz valamilyen megbeszélt dologra, elfoglaltságra stb. Ne legyél partner hosszú távon a „Tiszta nyomor az életem” című játszmában.

Az igazi barátok természetesen (hiszen pont azért igaziak) sok mindent elviselnek a másiktól. Vannak azonban íratlan szabályok, amelyeket, ha nem is muszáj, de érdemes betartani. Ne adj hát teret azoknak a barátoknak, akik barátnak hirdetik magukat, de valójában csak energiavámpírok, és csak saját kielégülésüket keresik a kapcsolatban.

 

Forrás: https://www.psychologytoday.com / Dr. Székely Gábor

Decemberi akció

Centrum® My Energy gumivitamin felnőtteknek

30 db

2 900 Ft

96,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Gaviscon borsmenta ízű rágótabletta

48 db

1 930 Ft

40,2 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cetebe 500 mg retard kemény kapszula

120 db

3 800 Ft

31,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 220 mg filmtabletta

30 db

1 310 Ft

43,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® belsőleges oldatos cseppek

50 ml

2 030 Ft

40,6 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran megfázásra és köhögésre kemény kapszula

16 db

1 690 Ft

105,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

SeptaNazal® 1 mg/ml + 50 mg/ml oldatos orrspray felnőtteknek

10 ml

1 580 Ft

158 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sudocrem®

125 g

2 210 Ft

17,7 Ft/g
Kozmetikum

Magnézium Béres 375 mg + B6 filmtabletta

30 db

1 760 Ft

58,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

100 g

3 420 Ft

34,2 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Normaflore belsőleges szuszpenzió

20×5 ml

2 400 Ft

24 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

ACC® 200 mg granulátum

30 tasak

1 910 Ft

63,7 Ft/tasak
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ocutears® szemcsepp

10 ml

2 365 Ft

236,5 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköz*

Nicorette® Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

1 adagoló tartály

3 970 Ft

3970 Ft/adagoló tartály
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Vita-D3 1600 NE tabletta

90 db

1 830 Ft

20,3 Ft/db
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

Mebucain Mint 2 mg/1 mg szopogató tabletta

20 db

1 490 Ft

74,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nizoral® korpásodás ellen 20 mg/g sampon

100 ml

2 900 Ft

29 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-Sandoz® + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta

10 db

895 Ft

89,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

3 870 Ft

129 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ocuvite® LUTEIN forte tabletta

30 db

2 960 Ft

98,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Algoflex® 400 mg filmtabletta

20 db

1 650 Ft

82,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2019. decemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el