Milyen az igazi barát, és milyen az energiavámpír?

2014. 07. 19.
Szerző: Szimpatika
Az igazi barát abban segít minket, hogy jobban érezzük magunkat a világban, hogy boldogabbak lehessünk. Mindennapi életünk úgyis tele van problémákkal, konfliktusokkal, elháríthatatlannak tűnő akadályokkal. Ilyenkor egy jó barát társasága lehet a legjobb gyógyszer dühünk, csalódottságunk és negatív energiáink levezetésére.

Barátaink ilyen helyzetekben megértőek, empatikusan viselkednek, érzékelik a problémáinkat. A bajban is képesek felvidítani minket, és visszaadhatják hitünket a mindennapi küzdelmekhez. Vannak persze olyanok is, aki szintén a barátainknak tűnnek, de képtelenek örömöt okozni nekünk, inkább csak megterhelőek számunkra és negatív érzelmeket gerjesztenek bennünk. Lássuk, kik ők, és hogyan oldhatjuk meg a velük kapcsolatos problémákat!

1. A „versengő” barát. Ő az, aki a mi történeteinket, gondjainkat mindig felülírja a sajátjával. Lehet hogy épp rossz napunk van, három befejezetlen munka vár ránk, és azt sem tudjuk, hová kapkodjunk, amikor ő elmondja, hogy neki még rosszabb napja napja van, és még több munka halmozódik az asztalán. Huszonéves lányod épp most hagyta ott a főiskolát, mert megunta, erre kiderül, hogy az ő tinilánya két hónapos terhes. Ezek a „barátok” mindig abból indulnak ki játszmáik során, hogy a mi bajunknál az övék csak nagyobb lehet, bármi történik is, és ezzel szinte hiteltelenné teszik a mi gondjainkat. Ő nem segíteni akar rajtunk a bajban, egyszerűen csak megnyerni a „lúzerek csatáját”. Ha pedig ez sikerült neki, akkor elégedetten távozik a tetthelyről.

2. „Tiszta nyomorúság az életem”: a barátok másik típusa az, aki örökké csak panaszkodik. Míg az előző típus csak versenyezni akar velünk, hogy kinek van nagyobb problémája, ő csak bánatot, fájdalmat, állandó tragédiákat hagy az ajtód előtt. Nem segít téged semmiben, nem emel fel. Nincs olyan nap, hogy ne érné valamilyen megaláztatás, pech, igazságtalanság. Egész életünket azzal tölthetjük, hogy az ilyen „barátot” megpróbáljuk az élet naposabb oldalára terelni, de ez nem fog sikerülni. Ezek az emberek az ún. „lelki szemétládát” keresik bennünk, ahová válogatás nélkül mindent behányhatnak. Javasolhatsz nekik bármit – szimpátiát, megértést, egy finom teát, egy jó vacsorát –, ők tulajdonképpen nem ezt keresik, várják, hanem csak a „szemétledobót”.

Mit tehetünk ezekkel a barátainkkal?

Ha levés barátunk van, és azok is csak rontják a kedélyünket, hangulatunkat, akkor bizony bajban vagyunk, könnyen magányosakká válhatunk. Néha a barátaink útitársak, de nem igazán társak – ugyanakkor néha az is elég, ha egyszerűen csak van mellettünk valaki. Ezért érdemes mérlegelni, mi mit fektettünk be ebbe a barátságba. Ha versengő típusú, „lúzer” barátodat saját pályáján szeretnéd megverni, erre is van lehetőség. Függeszd fel a játszmát! Persze, hallgasd meg, hogyan „írja felül” a Te problémáidat, de utána váltsatok témát, és kezdjetek bele együtt valami hasznosabb tevékenységbe. Irány egy jó vacsora, egy közös vásárlás, valamilyen közös munka – bármi. Vágjatok neki, és egyszerűen csak élvezd, hogy valaki van melletted.

Az állandó lelki nyomorban tengődő baráttal már nehezebb a helyzet. Azért persze itt is van több lehetőség: legyél teljesen őszinte az ilyen emberrel, mondd meg neki, hogy állandóan csak lehangol és egyáltalán nem hoz örömöt az életedbe. Ha úgy tűnik, hogy ezt nem értette meg, akkor bizony kemény döntést kell hozni. Ha úgy látod, hogy jobb nélküle, mint vele, akkor szakítsd meg ezt a barátságot. Légy elfoglalt, ha hív, jelentkezik, és ha a találkozás valamiért mégiscsak elkerülhetetlen, hallgasd végig türelmesen, és utána lépj le, hivatkozz valamilyen megbeszélt dologra, elfoglaltságra stb. Ne legyél partner hosszú távon a „Tiszta nyomor az életem” című játszmában.

Az igazi barátok természetesen (hiszen pont azért igaziak) sok mindent elviselnek a másiktól. Vannak azonban íratlan szabályok, amelyeket, ha nem is muszáj, de érdemes betartani. Ne adj hát teret azoknak a barátoknak, akik barátnak hirdetik magukat, de valójában csak energiavámpírok, és csak saját kielégülésüket keresik a kapcsolatban.

 

Forrás: https://www.psychologytoday.com / Dr. Székely Gábor

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!