A magyar egészségügy jövője

2014. 07. 19.
Szerző: Szimpatika
A Heim Pál Alapítvány és a Napi Gazdaság kiadó a Magyar Tudományos Akadémia székházában teltházas részvétel mellett tartotta meg I. Egészséggazdaság-Egészséggazdagság című konferenciáját.

Az előadók radikális és formabontó javaslatai a magyar egészségügy forráshiányának lehetséges finanszírozási elemeit, a minőségi egészség-szolgáltatások és az emberközpontú betegellátás alapvető kritériumait, az egészségügyben dolgozók migrációjának megállítását biztosító lépéseket, valamint a technológiai, informatikai megoldások és innovációk népegészségügyi vonzatait állították a célkeresztbe.

Heim Pál, a Heim Pál Alapítvány stratégiai igazgatója nyitóbeszédében elmondta, bármilyen problémákkal is kell szembenéznie az egészségügynek, a változásokat az ellátottak érdekében, az emberi értékeket előtérbe helyezve kötelessége mindenkinek támogatnia. Kiemelte, hogy a problémákat csak akkor lehet megoldani, és a régóta várt gazdasági, társadalmi felemelkedést megalapozni, ha görbe tükröt tartunk magunk elé, és őszintén szembenézünk a nem működő strukturális elemekkel, módszerekkel, valamint határozott jövőképpel állunk a kihívások elé.

A progresszív szemlélettel megfogalmazott beszéd egyik meghatározó eleme volt, hogy az ellátás értékközpontú újraszervezésével hatékonyabb működést lehet elérni, a betegek számára értéket nem teremtő folyamatok kiiktatásával pedig pótlólagos források birtokába is juthat az egészségügy. Heim Pál kiemelte, hogy az egészségügy nem lehet politikafüggő, ezért kormányokon átívelő szemlélettel kell a megoldásokat felszínre emelni.

Az egész napos szakmai konferencián a hazai egészségügyi szektor szinte minden területe képviseltette magát, ugyanakkor első ízben képviselhették a betegek érdekeit is előadók. Egy háromgyermekes anyuka a közegészségügyben szerzett tapasztalatai közül a biztonságérzet hiányát és a hosszú várakozási időt jelölte meg legfőbb problémaként. Dr. Ficzere Andrea, az Uzsoki Utcai Kórház főigazgatója érdekfeszítő előadásában kifejtette, milyen előnyökkel jár a korszerű betegellátás gyakorlati megvalósításának intézményi bevezetése, dr. Kovács János, a Magánorvosok Országos Szövetségének elnöke pedig a magánorvosi rendelők és szolgáltatások létjogosultsága mögötti lakossági igényeket fogalmazta meg.

A Heim Pál Alapítvány és a Napi Gazdaság meghívására jelen volt dr. Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára, aki elmondta, hogy az egészségügy problémáinak megoldása során a hatékonyságra és a hozzáférhetőségre is hangsúlyt kívánnak helyezni. Dr. Sélleiné Márki Mária, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója fontos célként említette meg a betegcentrikus gyógymódok támogatását, a preventív technológiák lehetséges OEP-finanszírozásának hatásvizsgálatát, és az orvosszakmai vezetéssel történő széles körű és szoros együttműködés kialakítását.

A konferencia panelbeszélgetésén a résztvevők egyetértettek abban, hogy rendszerszintű változásokra, technológiai innovációra és átfogó egészségnevelésre van szükség. Az egészség érték, és ennek megfelelően kell azt kezelnie az egészségügy minden szereplőjének – a szakmán kívüliektől az orvosokon át az egészséggazdaságot irányító vezetőkig mindenkinek.

Heim Pál zárszavában össztársadalmi együttműködésre szólította fel a szakmát, a betegjogi képviseleteket és a terület minden szereplőjét, és várja a Heim Pál Alapítvány képviseletében mindazokat az észrevételeket, javaslatokat, terveket, melyek hozzájárulhatnak a magyar közegészségügy hatékony, emberközpontú működtetéséhez.

A konferenciáról és az előadásokról részletesen itt olvashat.

A Heim Pál Alapítványról

A Heim Pál Alapítványt a gyermek- és családegészségügy innovatív megoldásainak fejlesztésére hozta létre az alapítvány stratégiai igazgatójának kezdeményezésére a Heim Család. Az alapítvány által gondozott Mesekórház Program a gyermekek és családtagjaik fizikai és mentális egészségének helyreállítása mellett a preventív terápiák alkalmazására, a készségek fejlesztésére és a holisztikus, emberközpontú gyógyításra helyezi a hangsúlyt. A gyökeresen új szemléletű modell egyedi élményterápiás eszközöket is kínál, amelyekkel hatékonyabbá és kíméletesebbé tehető a betegségek diagnosztizálása, gyógyítása, valamint a fizikai és mentális tünetek kezelése.

A Mesekórház Program elemeinek bevezetését az alapítvány megkezdte a gyermek és család-egészségügyi intézményekben és várja mindazoknak a jelentkezését, akik fontosnak tartják az ember- és élményközpontú egészségügy fejlesztését.

A Heim Pál Alapítvány elkötelezett a lakosság egészségi állapotának javítása és az egészségügy fejlesztése területén, és együttműködéseket kezdeményez a magyar vállalkozásokkal és magánszemélyekkel egészségügyi innovációs ötleteik megvalósításában. Hisszük, hogy az innováció a tudomány, a technológia és az egészség alapja.

 

Forrás: https://www.heimpal.hu és www.mesekorhaz.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!