A háztartási gélkapszulák okozta gyermekbalesetek megelőzhetők!

Szerző: Szimpatika
A mosószerkapszulák okozta, egyre szaporodó gyermekbalesetekre és azok megelőzési lehetőségeire hívja fel a figyelmet az Országos Kémiai Biztonsági Intézet.

Ahogy egyre több háztartásban próbálják ki a mosó- és tisztítószer-gélkapszulákat, úgy nő az ezzel összefüggő gyermekbalesetek száma. 2013-ra az előző évekhez képest megháromszorozódott az emiatt kórházi ellátásban részesülő gyermekek száma. Tavaly összesen 62, gélkapszula okozta mérgezési esetet jelentettek, míg idén június végéig már 35 ilyen esetről szerzett tudomást az Országos Kémiai Biztonsági Intézet Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálata (ETTSZ). Ráadásul a mérgezések csaknem felét az egyéves, harmadát a kétéves korosztály szenvedi el.



A gélkapszulák előre kiadagolt folyékony mosószert, illetve tisztítószert tartalmaznak. A feloldódott kapszulák tömény, intenzív tisztító hatású gélt bocsátanak ki, melyben például folteltávolító, vízlágyító hatóanyagok és enzimek is vannak.

A különböző gélkapszulák általában színesek (pirosak, zöldek, kékek), és ha könnyen hozzáférhetőek, felkelthetik a kíváncsi kisgyermek érdeklődését. Ezért is nagyon fontos a tisztítószereknek a gyermekektől elzárva történő tárolása. Bár úgy tűnhet, hogy a mosó- vagy tisztítószer-koncentrátum a kapszulába be van csomagolva, a külső filmréteg nedvesség hatására azonnal oldódni kezd, ezért veszélyes, ha a gyermek a szájába veszi, hiszen a tömény mosószer pillanatok alatt kiszabadul. A kapszulák koncentráltan tartalmaznak vegyi anyagokat, így a mérgezési tünetek súlyosak lehetnek. A koncentrált gél bőr- és nyálkahártya-irritáló hatású, lenyelve hányingert, jellemzően ismétlődő hányást idézhet elő, ami sürgős kórházi kezelést igényel.

A tisztiorvosi szolgálat közleményében azt javasolja, hogy baleset esetén késlekedés nélkül hívjanak mentőt, mossák ki a gyermek száját, itassanak vele vizet, de ne hánytassák. Ha a vegyszer a szembe került, azonnal mossák ki bő vízzel.


Forrás: ANTSZ

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!