Tudatos táplálkozással gyermekeink egészségéért

Szerző: Szimpatika
Szülőként életünk fő – ha nem a legfőbb – rendezőelve, hogy gyermekeink számára mindent megadjunk. Anyagi javakon túl itt elsősorban az egészségükre fontos gondolnunk, főként, hogy hazánkban is egyre rémisztőbb statisztikák látnak napvilágot a gyermekek mozgásszegény életmódjával, helytelen táplálkozásával, és az ebből eredő túlsúllyal és rossz egészségi állapottal kapcsolatban.
▾ Görgessen tovább, cikkünk az ajánló után folytatódik! ▾

Mint mindenben, így az egészséges táplálkozás kialakításában is mi vagyunk a minta számukra. Kíváncsiak voltunk, Keleti Andreáék családjában hogyan működik mindez, cikkünk szakértőiként pedig dietetikust és egészségmentorokat is felkértünk.

„Nálunk folyamatosan, szép lassan sikerült az egészséges táplálkozásra való átállás onnantól, hogy gyermekeink megszülettek – kezdi Keleti Andrea. –(…) Legfontosabbnak azt gondoljuk, hogy minél több zöldséget, gyümölcsöt, változatos, tápanyagban és rostban gazdag ételt fogyasszanak. Természetesen ma ez jelenti nem csak nekünk, hanem általában minden szülőnek a legnagyobb kihívást. (…) Nagyon egyszerű trükkökkel, saját étkezési szokások kialakításával igyekszünk védeni Máté és Viki egészségét. Nem tartunk otthon semmilyen rágcsát, helyette inkább gyümölcsöket nassolunk és kísérletezünk, például, hogy almából melyik fajta lehet a kedvencük. Mindkét gyermekemnek egész más az ízlése (…), ezért mindig igyekszem olyan ételeket főzni, ami mindenki számára megfelelő és egyben egészséges” – hallhatjuk a népszerű táncostól.

Egyáltalán, miért érdemes odafigyelnünk a megfelelő táplálkozásra? Szántai Zsolt, a BodyWakes egészségmentora, táplálkozási szakértője szerint az első és legfontosabb, hogy megismerjük egyéni sajátosságainkat ahhoz, hogy a számunkra, majd a gyermekeink számára helyes táplálkozási szokásokat ki tudjuk alakítani. „Enni jó, enni kell, enni lehet, csak az nem mindegy, mit, mikor, milyen arányban és mennyit. Egyéni sajátosságok feltérképezése céljából mi egy ún. anyagcseretípus-mérést végzünk, amellyel kiderítjük, hogy a problémájukkal hozzánk fordulók milyen táplálkozási típusba tartoznak, ugyanis tudjuk, hogy étkezési szokásaink határozzák meg sejtszintű vitalitásunkat és így egész életminőségünket. Ha ez a két terület (egészségünk, energiaszintünk) rendben van, mintegy „mellékhatásként” érjük el a számunkra ideális testsúlyt, amire még testedzéssel rá lehet segíteni. Gyakorló édesapaként tudom, hogy gyermekeink számára mi vagyunk az irányadóak saját étkezési szokásainkkal, és az ő egészségük a mi felelősségünk” – mondja el Szántai Zsolt.

Személyre szabott étrend vs. sablondiéták

„Arra a testre, amit egy életre kaptunk ajándékba, nagyon fontos vigyáznunk –mondja Bihari Nóra dietetikus, egészségmentor. – Sokszor látom, hogy akik tenni szeretnének egészségükért, ideális külsejükért, mások által már jól bevált sablondiétákat alkalmaznak, ami viszont náluk egyáltalán nem válik be. Mi ennek az oka? Nem vagyunk egyformák, testünk egyedi és egyéni táplálkozási igénnyel rendelkezik. Épp ezért fontos mielőbb tisztába kerülnünk azzal, hogy idegrendszerünk, emésztőrendszerünk, hormonális működésünk és vércsoportunk szerint, továbbá a 3 fő tápanyagforrás (fehérje, zsír, szénhidrát) egy étkezés alatti felszívódása alapján melyik táplálkozási típusba tartozunk. Onnantól, hogy ezekre fényt derítünk és igyekszünk a típusunknak megfelelően étkezni, szülőként is fel tudjuk térképezni, milyen jellegű táplálkozás egészséges a gyerekeink számára – mondja a szakértő. – Az egészségtudatos étkezéshez még egy fontos tényezőt kell számításba vennünk: egyes hormontermelő mirigyeink különböző ételek elfogyasztása után aktívabban működnek, amelynek alapján 4 hormonális típusba vagyunk sorolhatók. Sajnos a domináns mirigyünk nem megfelelő táplálkozással könnyen túlterhelhető, ami lelassítja emésztésünket, ez pedig elhízáshoz vezet. Például, ha tudjuk magunkról, hogy arányosan szoktunk hízni, mindenünk a tejtermékek, a péksütemények és, mondjuk, a tejeskávé, nagy valószínűséggel az agyalapimirigy-típusba tartozunk. Ez esetben az ilyen jellegű ételek, italok túlzott fogyasztása kerülendő” – mondja a dietetikus. Mint megtudhattuk, további típusok még a pajzsmirigy-, a mellékvese-, és hölgyek esetén a petefészek-típus, amelyek képviselőiként mind jól behatárolható jellemzőkkel bírunk.

Diéta vs. fogyókúra

Szántai Enikő, egészségmentor, személyi edző, fitness-szakértő szerint sokak számára a fogyókúra és a diéta szó különbségét is fontos megvilágítani. „A diéta egy tudatos, irányított táplálkozási forma egy meghatározott cél, például egészségünk megőrzése vagy egy adott probléma, betegség visszafordítása érdekében. A fogyókúra pedig – nevéből adódóan is – egy kúra- és kényszerszerűen alkalmazott táplálkozási mód, amitől nem várhatunk tartós eredményt, hiszen a bennünket érő káros hatások sem kúrajelleggel érnek minket. Döntés kérdése, hogy fogyókúrák életen át tartó sorát, vagy a nekünk megfelelő tápanyagok ismeretében kialakított diétát folytatjuk. Félreértés ne essék: mi is nagyon szeretünk és szoktunk is jókat enni, de nagy figyelmet fordítunk arra, milyen alapanyagokat használunk, és egészséges receptek alapján készítjük el a gyerkőceink és saját magunk számára is egészséges ételeket” – fejezi be az egészségmentor.

Nagyon fontos tehát, hogy gyermekeink miatt is előre gondolkodjunk, hiszen sokkal könnyebb a tudatos táplálkozás segítségével egészségesnek maradnunk és az ő egészségüket megőriznünk, mint meggyógyulni egy már kialakult betegségből.


Forrás: https://bodywakes.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ajánlataink

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!