Egyre gyakoribb a fényérzékenység

Szerző: Szimpatika
Ha valakinél rendszeresen csalánkiütésre, ekcémára emlékeztető tünetek jelennek meg, miután nap éri a bőrét, feltételezhetően fényérzékeny. Egyre többen jelentkeznek ilyen tünetekkel a bőrgyógyászati rendeléseken, és az egyik gyakori kórkép az úgynevezett fotokontakt-allergia, mondta el dr. Wikonkál Norbert, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának docense.

A szakember mindezt azzal magyarázza, hogy kémiai környezetünk nagyon megváltozott, sok anyag fényérzékenyít – például kozmetikumok, gyógyszerek. Ezeket egyre nagyobb mennyiségben fogyasztjuk, használjuk az utóbbi évtizedekben, nem beszélve a környezeti hatásokról – az akár étellel, vízzel is a szervezetbe kerülő káros anyagokról. Az allergiás bőrreakciót tehát nem önmagában a fény okozza, csak az váltja ki: átalakítja a bőrben lévő kémiai anyagokat, és ez okoz kiütéseket. A szakember egyben hangsúlyozza, hogy a fényérzékenység nem összetévesztendő a napallergiával, ami rendkívül ritka.

A napkiütés olyan, mint a csalánkiütés: általában a mellkason, arcon jelentkezik, és a beteg azt tapasztalja, hogy miután a napon tartózkodott, piros, viszkető foltok jelennek meg a bőrén, melyek általában 1-2 nap alatt maguktól elmúlnak. Eltüntetésükben segíthetnek az antihisztamin- és/vagy kalciumtabletták, helyileg pedig a szteroidos krémek, melyek azonban vénykötelesek (a hűsítő, bőrnyugtató krémek általában nem elegendőek a probléma megoldásához).

„Ha rendszeresen, naptej használata ellenére is kialakulnak a piros kiütések, el kell menni bőrgyógyászhoz kivizsgálásra” – tanácsolja dr. Wikonkál Norbert –, mert a fényérzékenység súlyos immunbetegségek első tünete is lehet.”

Fényvédő krémmel óvni kell az erős naptól a bőrt, főleg azoknak, akiknek valamilyen pigmentbetegségük van. Ha fehér vagy sötét foltok jelennek meg a bőrön, szintén érdemes orvoshoz fordulni, nem mindegy ugyanis, hogy mitől alakulnak ki és lehet-e őket kezelni.

A fehér foltok helyén a bőr „alulpigmentált”, a sötét foltok esetében „túlpigmentált”. Ezt okozhatja gombás fertőzés (napgomba), ami, ha fehér foltként megégeti a nap, épphogy sötétebbre barnul, mint a környező bőr. Ennek a felismerése, kezelése könnyű, amennyiben szakemberhez fordul a beteg.
Több fejtörést okoz a szakembereknek az úgynevezett „vitiligo”, melynél nem tudják a kialakulás okát, és gyógyítása is igen nehéz, egyelőre nem megoldott. Jellemzően épp a legfeltűnőbb testrészeken: a kézháton, arcon megjelenő fehér foltokról van szó, melyek könnyen leégnek, ha nap éri őket, de fehérek maradnak.

A sötét foltoknak is több fajtája lehet: sokan ismerik a köznyelven májfoltnak nevezett „lentigo”-t, mely időskorban általános. Különösen kézháton, karokon jelentkezik, az ismétlődő napégéstől alakul ki. Valamivel fiatalabb korban már előfordulhat a „keratózis”, mely általában több, zsírosan fénylő, sötétbarna, anyajegyszerű folt, hasonlít a melanomára, de ártalmatlan és eltávolítható. Nem túl esztétikus az úgynevezett „melasma” sem, mely jellemzően a száj körül alakul ki: ilyenkor a sötét foltok szinte bajuszt alkotnak. Általában a terhességgel jelentkezik, hormonváltozás indítja el (akár fogamzásgátló szedése), és esetében is ajánlott kerülni a napsütést.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!