Az aktív sportolás élettani hatásai

Szerző: Kalmár Lalita
Itt a bikiniszezon és a miniruhák ideje, amikor sokan sporttal próbálják az alakjukat visszaszerezni. Milyen előnyökkel jár egy aerobikedzés? Mire érdemes figyelnünk, ha kondizni indulunk?
Katus Tamás, a Semmelweis Egyetem Testnevelés és Sporttudományi Kara torna, RG, tánc és aerobik tanszékének egyetemi adjunktusa válaszol.

Mi az alapvető különbség a csoportos fitnesz/aerobikedzések és a gépi edzések között?

Az erőgépekkel végzett gyakorlatoknak egészen más a célja, mint a csoportos testmozgásnak. A gépeken végzett edzések célja az izomtömeg növelése, a fizikai erőnlét fejlesztése. Ezzel szemben a társaságban, zenére végzett mozgás egészen más élményt nyújt a résztvevőnek. A zene eltereli a figyelmet a fizikai terhelésről, és sokkal jobban kikapcsol. Természetesen minden mozgással levezetjük a stresszt, de a csoportos foglalkozásoknál szerintem ez a hatás sokkal jobban érvényesül. Egyébként a cél határozza meg, hogy milyen mozgásformát választ az ember. Azt gondolom, hogy ha valaki jelentős változásokat akar elérni a testén, akkor mindenképpen kombinálni kell a különböző módszereket. Az erőnléti edzések mellett be kell iktatni olyan, hosszú ideig tartó, több izomcsoportot megmozgató sportokat is, mint például a kerékpározás, a futás vagy az úszás.

Túlzásba lehet-e vinni a kondizást? Lehet káros, ha valaki hosszú időn át csak gépeken edz?

A kondizás alapvetően egyáltalán nem káros. Természetesen mindent túlzásba lehet vinni, de az erőedzéseknek nagyon nagy szerepe lesz idősebb korban. Harmincéves kor után az izmok keresztmetszete csökkenni, hosszuk pedig rövidülni kezd, emiatt mozgunk nehezebben időskorban. Ezt a leépülési folyamatot lehet mozgással szabályozni, de csakis akkor, ha egy már időben megkezdett, rendszeres edzésről van szó. Ha valaki hatvanévesen áll neki tornázni, nem fogja ugyanezt a hatást elérni. Mindemellett nem szabad megfeledkeznünk a rendszeres és alapos nyújtásról sem.

Mire figyeljen egy kezdő az edzőteremben?

Akinek nincs előképzettsége, az elvész a hatalmas információtengerben, ezért célszerű szakember segítségét kérnie. Ez lehet személyi edző, de lehet egy oktató által vezetett óra is, ahol a vendég szintén szakember felügyelete alatt áll. Természetesen a mozgás önmagában is hasznos dolog, ha valaki önerőből kezd mozogni, azzal csak jót tesz magának.

Minden évben új edzésformák közül válogathatunk. Idén például a vízben spinningelésről hallottam. Mit gondol, hasznos követni ezeket a trendeket, vagy nagy részük csak reklámfogás?

Természetesen a szakmának érdeke a paletta folyamatos színesítése, de szerintem ezek a mozgásformák igenis hasznosak. A felhozott példa esetében egy igen komplex mozgásról van szó. A földön csak a gravitáció ellen kell küzdenünk, azonban ha bármilyen sportot vízbe rakunk, egyből más erők is hatni kezdenek. Megváltozik a közegellenállás, így más izmok is bekapcsolódnak a munkába.

Mi a véleménye az izomstimulációs edzésformákról, mint például a speed fitnesz?

Én még nem próbáltam, de sportsérülésemet már gyógyították izomstimulációval. Az elképzelés a gyógyításból ered, ezt ültették át a sport területére. Az ötlet ésszerű, az edzés rövidsége és hatékonysága miatt pedig nagyon népszerű. Mindössze 10-15 percet vesz igénybe, ami az elfoglalt vagy lusta emberek számára igazán csalogató ajánlat.

Mi a véleménye a zsírégetést elősegítő szerekről?

A tömegnövelő tablettákkal ellentétben, a táplálékkiegészítőkkel nincsen bajom. Elsősorban versenyzőkkel foglalkozom, náluk ezeknek a szereknek az alkalmazása teljesen természetes, ám a szabadidősport esetében én jobban hiszek a munkában. A mozgás önmagában gyógyszer – persze fel lehet gyorsítani a folyamatokat, de ne ez legyen az első lépcső. Először kezdjünk el tudatosan mozogni.

Mit gondol, lehet-e hatékonyan és tartósan fogyni rövid idő alatt?

A hirtelen fogyásnak nincs értelme. Ha a súlyvesztés nem társul új életvitellel, akkor nem fenntartható. A hirtelen fogyás, amellett, hogy átmeneti, még egészségtelen is. Fordítsunk annyi időt a fogyásra, mint amennyit az elhízásra fordítottunk.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!