Mindennapi doppingszerünk, a koffein

2014. 06. 20.
Szerző: Szimpatika
Egy bögre, a megfelelő időben elfogyasztott kávé nem csak a reggeli ébredezést teheti könnyebbé, de a sportteljesítményt is fokozhatja – állítják brit kutatók és mások is. Ám a táplálkozási szakemberek felhívják a figyelmet arra is, hogy a koffeinnel való doppingolásnak – élsportolók és mindenki más számára – káros mellékhatásai is lehetnek.

A kutatók már 1978 óta vizsgálják a koffein hatását. A tanulmányok azt mutatják, hogy akik egy órával az edzés előtt koffeint vesznek magukhoz, azok 20-30 százalékkal tovább bírják a terhelést, lassabban jelentkeznek náluk a fáradtság jelei, és koncentráltabban tudnak dolgozni.

A koffein főleg az olyan, állóképességet igénylő sportokban lehet hasznos, mint a kerékpározás, a nagy intenzitású futás, a futball és a rögbi – állítja a British Coffee Association.

A sportban a koffein azért vált népszerű serkentőszerré, mert olcsó, fokozza az energiatermelést és a zsír oxidációját, javítja az izmok teljesítőképességét, a reakcióidőt, a mozgáskoordinációt, és késlelteti a fáradtságérzet kialakulását. A koffeint sokáig tiltólistán tartotta a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, 12 mikrogramm/milliliter a vizeletben már doppingolásnak számított. Néhány éve azonban levették a tiltott szerek listájáról.

Jelenleg úgy gondolják, hogy az ideális mennyiség testsúlykilogrammonként 3-4 milligramm koffein, edzés előtt egy órával. Többet azért nem érdemes fogyasztani, mert a megfigyelések szerint az már teljesítménycsökkenéshez vezet. A koffein elfogyasztása után 30-45 perccel teljesen felszívódik, illetve a vizelettel együtt távozik a szervezetből, hatása pedig három órán belül elmúlik.

Egy átlagos csésze kávé 70-180 mg koffeint tartalmaz: a frissen őrölt kávé többet, az instant kevesebbet, de ez függ az elkészítés módjától és az alapanyag minőségétől is. Az ajánlott napi fogyasztás – nem csak sportolók számára –maximum 400 mg, ami nagyjából négy csésze kávénak felel meg. Túladagolásról 600 mg fölött beszélhetünk, de egyéni érzékenységtől is függ, hogy mennyi a túl sok. Aki nincs hozzászokva, vagy szervezete egyszerűen nem tolerálja a koffeint, annak már egy kisebb csésze kávétól is kellemetlen tünetei lehetnek: émelygés, szédülés, remegés, hasmenés, hirtelen jött idegesség, indulat és pánik. A határérték 100 mg körül van: ennél kevesebb koffeinnek egészséges felnőttek esetében nincs kimutatható hatása, akik viszont érzékenyek rá, azok már ennyi koffeintől is rosszul lehetnek (a migréneseket gyakran teljesen letiltják a koffeinről). Halálos túladagolás 5-10 gramm elfogyasztásakor fordulhat elő, de ekkora mennyiséghez szinte csak koncentrátumok révén lehet hozzájutni.

A sportolók azonban többnyire nem bízzák a véletlenre az adagolást és nem is főzögetik bőszen a kávét, inkább koffeintablettát szednek edzés előtt vagy sportitalokat fogyasztanak. Így egyrészt pontosan tudják, hogy mekkora dózist juttattak be a szervezetükbe, másrészt nem kell egyéb anyagokat is magukhoz venniük. A túladagolást elkerülendő az orvosok általában azt ajánlják, hogy koffeintabletták vagy sportitalok fogyasztása mellett az egyéb forrásból származó koffeint (kávé, tea, kóla) mérsékeljék vagy mellőzzék.

Táplálkozási szakértők szerint azonban nem olyan jó ötlet rendszeresen koffeinnel doppingolni, a túlzott mértékű fogyasztás ugyanis összefüggésbe hozható az álmatlansággal, a szorongásos zavarokkal, a gyakori fejfájással, a heves szívdobogással és a magas vérnyomással. „Emellett a túlzott koffeinbevitel fokozza az agyvérzés, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét, sőt a vér homocisztein-szintjének növekedése a demenciával és a meddőséggel is összefüggésbe hozható” – mondta dr. Gill Hart klinikai biokémikus, a YorkTest Laboratórium munkatársa a Daily Mailnek egy, a témába vágó cikk kapcsán.

A koffein az alkohol mellett a világ legelterjedtebb pszichoaktív drogja. Pszichoaktív, mivel a testi tünetek mellett a lelki életre is hatással van.

A rendszeres koffeinfogyasztás révén függőség is kialakulhat. Ez egyrészt pszichikai (az illető úgy érzi, addig el sem kezdődött a nap, amíg nem iszik meg egy csészével), illetve fiziológiai függőség. A koffein hirtelen megvonására a függő ingerlékenységgel, fejfájással, csökkent koncentrálóképességgel és krónikus fáradtsággal reagálhat, ezért a fokozatos leszokás javasolt. A legtöbb függő csak akkor veszi észre, hogy rászokott a koffeinre, amikor valamiért nem jut hozzá és elvonási tünetek jelentkeznek.

A függőség azért alakul ki könnyen, mert a koffeinhez a szervezet idővel hozzászokik, így egyre magasabb dózis szükséges ugyanolyan hatás eléréséhez. Egy bizonyos szintű napi bevitel mellett már számolni kell a káros mellékhatásokkal is, így aki úgy érzi, hiába issza bögreszám a kávét, akkor sem tud felfrissülni, jobban jár, ha fokozatosan csökkenti az adagját. Az alkalmi fogyasztók többet profitálnak a koffein élénkítő hatásából, mint azok, akik szertartásosan isszák naponta többször, holott már rég nem hoz felfrissülést számukra.

Hogy a koffein áldásos hatását valóban élvezni tudják, az élsportolók számára azt szokták javasolni, hogy a versenynap előtti héten teljesen mellőzzék azt, majd legközelebb a megmérettetés előtt vegyenek magukhoz újra.

A gyógyszeripar is használja a koffeint olyan szerek hatóanyagaként, melyekkel az alkoholmérgezést vagy a kimerültséget kezelik, illetve megtalálható egyes fájdalomcsillapítókban és megfázás elleni gyógyszerekben is – aki tehát ilyesmit szed, az jól teszi, ha konzultál az orvosával, hogy megtudja, mennyi kávét és teát fogyaszthat, ha fogyaszthat egyáltalán a kezelés mellett.

 

Forrás: https://nol.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!