A röntgen a legfontosabb találmány

2009. 11. 19.
Szimpatika Voltaren Emulgel Forte hirdetés
Szerző: Szimpatika
A londoni Tudomány Múzeumának felhívására ötvenezer szavazat alapján állt össze a múltra, jelenre és jövőre a legnagyobb hatást gyakorló találmányok tízes toplistája, melynek élén a röntgenkészülék áll.
Wilhelm Conrad Röntgen
A szavazók a tudomány, a technika, a technológia és az orvostudomány legjelentősebb eredményeit állították fontossági sorrendbe. Az első három helyet az orvostudomány vívmányai foglalták el: a röntgenkészüléket a penicillin és a DNS kettős spiráljának felfedezése követte a voksok alapján.

Andy Adam professzor, a brit Radiológusok Királyi Kollégiumának elnöke nagyon elégedett volt az eredménnyel. Mint mondta: a röntgenkészülék megalkotása valóban forradalmasította az orvosi gyakorlatot, és napjainkra már odáig fejlődött a technológia, hogy gyakorlatilag elértük az "átlátszó páciensek" korszakát.


A röntgensugárzást 1895-ben fedezte fel Wilhelm Röntgen német fizikus, s mivel nem sejtette az eredetét, X-sugárnak nevezte el. Később jött rá, hogy a sugár áthatol a húson, és segítségével jó felvételt lehet készíteni a csontokról. Az első fennmaradt röntgenkép az orvos feleségének kezéről készült 1895 decemberében. A felfedezésért Röntgen 1901-ben elsőként kapta meg a fizikai Nobel-díjat.

A szavazást fennállásának 100. évfordulója alkalmából hirdette meg a londoni Tudomány Múzeuma. A tíz korszakalkotó kiválasztottat egy különleges "centenáriumi utazás" keretében lehet megtekinteni a kiállítás termeiben.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!