Az ízületkopás gyógyítása felszínpótlással

Szerző: Szimpatika
Az ízületkopás az egyik leggyakoribb betegségnek számít ma Magyarországon. Általában sérülések, gyulladások, veleszületett kóros elváltozások okozzák. A súlyos kopások mozgáskorlátozottságot, fájdalmat, ízületi folyadékgyülemet okoznak – ezek pedig sajnos szükségessé teszik a protézis beültetését.

A leggyorsabb, leghatékonyabb műtéti módszert egy magyar orvos fejlesztette ki.

Prof. dr. Hangody László ortopéd sebész, baleseti sebész, egyetemi tanár, az MTA doktora és tagja, ízületsebész és szinte valamennyi ízületi betegség specialistája, aki a műtéteit követő rendkívül gyors gyógyulások nyomán vált világszerte ismertté. A csípő- vagy térdízület betegségeinek műtéti korrekciója megszokott esetben nagy vágással és hosszas lábadozással jár. Hangody professzor, a Dr. Rose Ortopédiai Centrum vezetője viszont 40-60 perces műtéteket követően már a beavatkozás másnapján talpra állítja a betegeket, akik átlag két-három nap után saját lábukon távozhatnak a kórházból. A magyar szakember a világon az elsők között talált rá az ízületi felszínpótlás hatékony módszerére.

Az ízületi felszínek sérüléses vagy kopásos károsodásai nyomán kialakult degeneratív elváltozások a leggyakoribb mozgásszervi problémák. Fájdalmat, mozgáskorlátozottságot okoznak, csökkentik a munkaképességet és korlátozzák az életvitelt. A legsúlyosabb esetekben csak az ízület kicserélése, az ún. endoprotézis-beültetés biztosíthat a betegnek elfogadható megoldást. „A kopás korábbi stádiumaiban még van lehetőség arra, hogy kisebb műtéttel, fém- és műanyag implantátumok beültetése nélkül kezeljük a beteg panaszait és állítsuk helyre a porcfelszín-károsodásokat. A biológiai szemlélet alapján végzett porcfelszín-kezelések azonban csak az utóbbi években váltak hatékonnyá – magyarázza a professzor. – A porc ugyanis rossz regenerációs képességgel rendelkezik, ha egyszer roncsolódott, kopott, magától nem gyógyul meg. A szervezet ugyan igyekszik valamennyire rostos porccal pótolni, ám ez csak hiányosan sikerül.

Prof. dr. Hangody László „túllépett” a szervezet önjavító kudarcán, és azoknál a betegeknél, akiknél talál jó minőségű üvegporcot az ízületben, megoldja ebből a pótlást. Az ízület ún. nem terhelő felszínein ugyanis többnyire van még elegendő ép ízületi felszín, s az azokból kimetszett kis, henger alakú darabokat mozaikszerűen beülteti a sérült porc helyére. Ezek a szövetszigetek képesek a még üresen maradt részeket reprodukálni. Az első ilyen beavatkozást a kilencvenes évek legelején végezte. Máig világszerte már évente több mint negyvenezer ilyen műtét történt a magyar eljárásként ismertté vált technikával. A professzor mindehhez speciális műszerkészletet fejlesztett ki, amellyel a beavatkozás kis metszésből vagy ízületi tükrözés útján is elvégezhető. „Aki bejön hozzám, feszült, kiszolgáltatott helyzetben van. Vagy azért, mert még nem volt tapasztalata egészségügyi intézménnyel, vagy azért, mert már volt. Ha ez az első találkozás jól sikerül, az segíti a gyógyulás folyamatát is. A tanáraimnál is azt láttam, ha a beteg megérzi, hogy abban a pillanatban nekem ő a legfontosabb, az a legbonyolultabb esetekben is sok mindenen átsegítheti” – vallja Hangody professzor.

A hazai és a nemzetközi tudományos élet Hangody professzor módszerét hatalmas elismeréssel fogadta. „Már 1994-ben, majd 1996-ban is megnyertük az Európai Térdsebész Társaság kongresszusának első díját az eljárással. Mégis, az azóta eltelt időszakban az évente világszerte elvégzett műtétek magas száma jelenti a legnagyobb elismerést – hangsúlyozza a professzor. – A technikát igazolta az idő: nem vesztett népszerűségéből. Ebben döntő szerepe van annak, hogy a tőlünk független vizsgálatok, klinikai tapasztalatok is alátámasztották azokat az eredményeket, megfigyeléseket, amiket mi már kezdetben publikáltunk.”

Hangody professzor az azóta eltelt időkben több újdonsággal is bővítette módszerét. Elmondása szerint a porckutatás az egyik legdinamikusabban fejlődő ága a mozgásszervi sebészetnek. „Mi magunk is folyatunk új vizsgálatokat biodegradábilis vázszerkezetek, porcsejtátültetés terén, és friss humán kadaverekből nyert porcszövet átültetésével is már öt évnél hosszabb klinikai tapasztalatokkal rendelkezünk. Az említett területeken is vezettünk be olyan újításokat, fejlesztéseket, amivel, úgy gondoljuk, hozzá tudtunk járulni a klinikai eredmények fejlődéséhez, javulásához.”

Végeláthatatlan várólisták

A Magyar Kórházszövetség adatai szerint Magyarországon jelenleg 55 ezren várnak valamilyen műtéti beavatkozásra, a leghosszabb várólista azonban mind közül az ortopédiai műtéteké: az átlagos várakozási idő a térdprotézisek esetében eléri a 858 napot, a csípőprotézisek esetében a 603 napot, sőt egyes állami kórházakban 10 évig is kell várni a csípőprotézis-beültetésre. A térdprotézisműtét várólistája elérheti akár az 1389 napot is.


Forrás: www.drrose.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!