Mik a nyelőcsőrák sajátosságai, tünetei?

2014. 06. 15.
Szerző: Szimpatika
Korai stádiumban a nyelőcsőrák nem okoz panaszokat, később azonban nyelési nehézségek alakulnak ki, amelyek egyre fokozottabban jelentkezhetnek. Előfordulhat köhögést okozó nyelés is, ami arra utal, hogy a daganat a nyelőcső mellett futó légcsőre is átterjedt.

Korai szakaszban nem okoz panaszokat a megbetegedés. A tünetek a daganat(ok) növekedésekor jelentkeznek és általában fogyás kíséri őket.

Az ilyenkor jelentkező leggyakoribb tünet a nyelési nehézség: a falat elakadása, fájdalmas nyelés, hányás. Először ez olyankor mutatkozik meg, amikor az egyén kenyeret, húst vagy darabos ételeket fogyaszt, nyers gyümölcsöt, zöldséget eszik. Ez a jelenség elmúlik, majd visszatér, állandósul és fokozódik. Később már pépes ételek, sőt folyadék elfogyasztásakor is jelentkezik. Ezek lenyelése is fájdalmas lehet, nehézségekbe ütközik. A beteg úgy érzi, hogy a lenyelt étel megakad, megreked valahol a szegycsont mögött. Előrehaladott folyamat esetén ez valóban bekövetkezhet.

A nyelési nehézség mellett más tünetek, így teltségérzés, gyomorégéshez hasonló, csak valamivel fentebb jelentkező érzés és nyomásérzés, rekedtség, tartós csuklás jelentkezhet. A köhögést okozó nyelés arra utalhat, hogy a daganat a nyelőcső mellett futó légcsőre is ráterjedt, s a kettő között sipoly (fisztula) keletkezett, amin át táplálék jut a légcsőbe.

A kórkép további sajátossága, hogy korai stádiumában képes áttéteket okozni részben a nyirokcsomókban, tüdőben, májban, vesékben vagy a csontokban.


Forrás: https://daganatok.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!