Húgyúti fertőzések

Szerző: Szimpatika
Húgyúti fertőzésen a vizeletkiválasztó és -elvezető rendszer egy vagy több részének gyulladását értjük. A húgyúti rendszerhez a két vese, két húgyvezeték, a hólyag és a húgycső tartozik. A vesék bab alakú szervek, amelyek hátul, a gerinc két oldalán, a bordaív alapjának magasságában helyezkednek el.

A vesék feladata, hogy kiszűrjék a vérből a salakanyagokat és vizeletet válasszanak ki, ezáltal a káros anyagokat és a folyadék­felesleget a szervezetből eltávolítsák. A vizelet a húgyvezetékeken (a veséket a húgyhólyaggal összekötő csöveken) keresztül a húgyhólyagba jut. A hólyag izmos falú, üreges szerv, amelyben a vizelet ideiglenesen tárolódik. Ahogy a hólyag vizelettel telítődik, egy bizonyos pontnál jelet küld a központi idegrendszerhez, hogy a növekvő nyomást csökkenteni kell (ezt nevezzük vizelési ingernek). Ahogy a hólyag kivezetésénél található záróizom (sphincter) ellazul és a hólyagfal izomzata összehúzódik, a vizelet a húgycsövön (a hólyagot az egyén külső bőrfelszínével összekötő csövön) keresztül kiürül a szervezetből.

A húgyúti fertőzésekre gyakran a húgyúti rendszer fertőzés által érintett része alapján hivatkozunk. A húgycső gyulladását (amelyet általában valamilyen fertőzés okoz, de irritáció is kiválthat) húgycső­gyulladásnak (urethritis) nevezzük. Amennyiben a hólyag is érintett, hólyaghurutról (cystitis) beszélünk, és ha a gyulladás a veséket is eléri, a betegség neve vesemedence-gyulladás (pyelonephritis). Az orvos azonban sokszor összefoglaló néven a húgyúti fertőzés (UTI – urinary tract infection) kifejezést használja, mivel nincs olyan egyszerű vizsgálat, amellyel pontosan eldönthető, hogy a fertőzés aktuálisan a húgyúti rendszer mely részét érinti.

A vizelet normális esetben nem tartalmaz mikro­organizmusokat, de ha kiürülése akadályozott vagy a vizelet pang a hólyagban, kedvező feltételek alakulnak ki a baktériumok szaporodásához. A húgyúti fertőzéseket legtöbbször a húgycsőbe került baktériumok okozzák. Ezek a húgycső falához tapadnak, szaporodnak, és a húgycső mentén a hólyagba jutnak. A húgyúti fertőzések általában az alsó szakaszra (húgycső és hólyag) korlátozódnak, ahol kellemetlen tüneteket okoznak, például égő, csípő érzést vizeletürítéskor, de viszonylag könnyen kezelhetők. Míg ezek a fertőzések a legtöbb esetben jól reagálnak a kezelésre, nem megfelelő terápia esetén feljebb terjedhetnek a húgyvezetékek mentén a vesékbe. A veséket is érintő fertőzés jóval veszélyesebb, és visszafordíthatatlan szervkárosodáshoz is vezethet – ennek nagyobb a kockázata gyermekeknél, időseknél, cukorbetegeknél és azoknál, akik már eleve valamilyen vesebetegségben szenvednek. Ritkán a húgyúti fertőzés életet veszélyeztető állapot, véráram­fertőzés (szepszis, szeptikemia) kialakulásához vezethet.

Bár húgyúti fertőzést többfajta baktérium okozhat, az esetek többségében (80-90%) az Escherichia coli, a bélrendszerben, székletben általánosan előforduló baktérium a kórokozó. További, a húgyúti infekciókból gyakran izolálható baktériumok lehetnek a következők: proteusok, klebsiellák, enterococcus és staphylococcusok. Esetenként a húgyúti fertőzést okozhatja gomba, mint például a Candida albicans, illetve szexuális úton terjesztett betegség, így herpesz, chlamydia vagy gonorrhoea is.

Bár húgyúti fertőzés bárkinél, bármilyen életkorban előfordulhat, nőknél nagyobb valószínűséggel alakulhat ki. Ez részben anatómiai okokra vezethető vissza, mivel a nők húgycsöve rövidebb (a baktériumoknak kisebb távolságot kell megtenniük), továbbá a végbél és hüvely viszonylag közel van a húgycsőhöz. Bármi, ami a vizelet kiürülését lassítja, annak útját gátolja, vagy baktériumok bejutásához vezet a húgyúti rendszerbe, növelheti a húgyúti fertőzések kialakulásának kockázatát. Az alábbi állapotok fokozhatják ezt a kockázatot:

- Anatómiai rendellenességek (például a húgycső vagy húgyvezeték szűkülete)

- Vizeletretenció (a hólyag nem ürül ki teljesen)

- Vezikouretrális reflux (a vizelet rendellenes irányú áramlása a hólyagból vissza a húgyvezetékekbe)

- Vesekövek

- Terhesség

- Hólyagkatéterezés (különösen a katéter tartós alkalmazása esetén)

- Gerincvelő-sérülések

- Cukorbetegség (mivel az immunrendszer gyengüléséhez, vesekárosodáshoz, valamint gyakran cukor megjelenéséhez vezet a vizeletben, ami kedvez a baktériumok szaporodásának)

- Vesebetegség

- Bármilyen, az immunrendszert gyengítő állapot

- Férfiaknál a megnagyobbodott prosztata gátolhatja a vizelet ürülését

Melyek a betegség tünetei és milyen panaszokkal jár?

Bár a húgyúti fertőzés tünetei igen változatosak lehetnek, a legtöbben a következőket tapasztalják:

- Erős és tartós vizelési kényszer

- Égető, csípő érzés vizeletürítéskor

- Zavaros, bűzös vizelet

- A hát alsó részébe sugárzó fájdalom

A húgyúti fertőzésben szenvedők alhasi fájdalomra is panaszkodhatnak, és kis mennyiségű vér is megjelenhet a vizeletükben. Ha a fertőzés súlyosabb és/vagy a vesékre is ráterjedt, azt derékfájás, láz, hidegrázás, émelygés vagy hányás kísérheti. Láz jelentkezik akkor is, ha a fertőzés a véráramba tör be (szepszis). Egyes betegeknél a húgyúti fertőzés mellett mentális változás és zavartság is előfordulhat, míg másoknál egyáltalán nem jelentkeznek tünetek.

A húgyúti fertőzésnek milyen komplikációi lehetnek?

Az esetek többségében a húgyúti fertőzés heveny lefolyású, nem jár szövődménnyel, és a kezelést követően a tünetek néhány napon belül elmúlnak. Amennyiben azonban a fertőzés a veséket is érinti, maradandó vesekárosodás jöhet létre, különösen időseknél és kisgyermekeknél. Krónikus vagy visszatérő húgyúti fertőzésekhez vezető állapotok is károsíthatják a veséket, és ritkán veseelégtelenséghez vezethetnek. A veseelégtelenség és szepszis (véráramfertőzés) az életet veszélyeztető állapotok lehetnek, amelyek azonnali beavatkozást igényelnek, és elkerülhetetlenné teszik a kórházi kezelést. Terheseknél a húgyúti fertőzés koraszüléshez és magas vérnyomáshoz vezethet. Férfiaknál a húgyúti fertőzés prosztata­fertőzést és -gyulladást okozhat, melynek kezelése igen hosszadalmas lehet.


Forrás: https://www.labtestsonline.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!