A térdfájdalom aktív fájdalomcsillapítással csökkenthető

Szerző: Szimpatika
A térdfájás gyakori panasz, ami sokaknál már a 30-as éveikben jelentkezik, a kor előrehaladtával pedig egyre erősödik. Hátterében legtöbbször ízületi elhasználódás, porckopás áll.

Dr. Váradi Éva, a Fájdalomközpont főorvosnője, az aktív fájdalomcsillapítás specialistája ismertette, milyen terápiás lehetőségeket érdemes alkalmazni térdfájdalom esetén.

A térdporckopás okai

A térd az egyik legbonyolultabb, legösszetettebben működő testrészünk, amely így számtalan probléma forrása lehet. Porckopás, azaz artrózis esetén az ízületeket borító porcréteg folyamatosan elvékonyodik. Ennek oka lehet többek között a megerőltető fizikai munka, sérülések, betegségek (pl. endokrinológiai zavarok), illetve születési rendellenesség is. Természetesen a kor is közrejátszik a porckopás kialakulásában, hiszen az idő előrehaladtával egyre inkább felborul a porcképződés és -leépülés természetes egyensúlya.

Ez az állapot bizony fájdalommal jár, mivel az ízületi folyadék mennyisége csökken, a porc és az ízületi tok gyulladt állapotba kerül, a porc és a csont találkozásánál apróbb kinövések keletkezhetnek. Ennek következtében a térízület mozgatása fájdalmassá válik, duzzanat és mozgáskorlátozottság jelentkezik.

Aktív fájdalomcsillapítással a fájdalommentes járásért

„Porckopás esetén a fájdalomcsillapítás elsődleges feladata a porc kopásának megállítása, a csökkent mennyiségű porcanyag visszapótlása, a porcot roncsoló gyulladás csökkentése. Emellett fontos az ízület feszültségmentesítése, a környező izmok lazítása, az ízületi statika helyreállítása. Aktív fájdalomcsillapítással célzottan a probléma forrására hatunk, így a hatás hosszú távon érződik” – mondja dr. Váradi Éva.

Hialuronsavas injekciós kezelés: ebben az esetben a szervezetben is termelődő hialuronsavat juttatnak be az ízületbe. A hialuronsav szerepe egyrészt az ízületek kenése és az érintkező porcfelületek akadálytalan mozgásának elősegítése, másrészt segíti a porcsejtek működését, csökkenti a gyulladást.

Guna terápia: a Guna terápia a mozgásszervi fájdalomcsillapítás kedvelt módszere, remek kiegészítő kezelése a térdporckopásnak. Dr. Váradi Éva elmondta, hogy a Guna terápia a fájdalmas területen alkalmazva a fennálló izomfeszülések oldásával, a helyi keringés javításával és a környéki ödéma csökkentésével hat azáltal, hogy elősegíti a fájdalomért és gyulladásért felelős biokémiai anyagok gyorsabb eltávozását.

Akupunktúra: az akupunktúra a testszerte található akupunktúrás pontok stimulációja által eredményesen csökkenti a térdfájdalmat, mivel beindítja a szervezet fájdalomcsillapító és öngyógyító mechanizmusait. Bár sokan szkeptikusak hatásosságát illetően, a legfrissebb tanulmányok szerint nem placebo-hatásról van szó. Megállapították ugyanis, hogy az akupunktúrás pontok szakszerű ingerlésével jelentősebb javulás érhető el, mint az úgynevezett „hamis” akupunktúrával, amikor csupán randomszerűen alkalmazták az akupunktúrás tűket. Az eljárás fájdalomcsillapító hatása révén, leginkább kiegészítő kezelésként hatásos porckopás esetén.


Forrás: Fájdalomközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!