Remény a meddőséggel küzdő nőknek

2014. 06. 06.
Szerző: Szimpatika
Magyarországon a párok 15-20 százalékát érinti a meddőség problémája. A legtöbben végső elkeseredésükben lombikbébiprogramhoz fordulnak – ez azonban csak akkor sikeres, ha az embrió megfelelően meg tud tapadni az anya méhében. A legújabb kutatások szerint a folyamatot segítheti a hiperbár oxigénterápia.

Meddőségről akkor beszélünk, ha fogamzásgátlást nem alkalmazva, rendszeres szexuális élet mellett sem következik be a teherbe esés egy év alatt. Ez Magyarországon körülbelül minden hatodik párt érint. Az esetek körülbelül felében a nőnél, 35%-ában a férfinál, 10%-ban pedig mindkettőjüknél fennállnak a megtermékenyülést gátló problémák, 5%-ban pedig nem ismert az ok. A meddőség eredete rendkívül szerteágazó: a testi és lelki akadályokat mind le kell győzni az áldott állapothoz.

Az orvosok a különböző vizsgálatok eredménye alapján gyógyszeres kezelést javasolhatnak a termékenység elősegítésére. Akiknél ez nem elég, a lombikbébi-eljárás jelenti az utolsó reménysugarat. A ma már nagyon fejlett mesterséges megtermékenyítéstől a párok azonnali eredményt várnak – ez azonban sok esetben nem következik be rögtön. Az ok legtöbbször a méhnyálkahártya nem megfelelő vérellátásában és vastagságában keresendő: a 7 mm-es vagy annál vékonyabb nyálkahártyafalú méh ugyanis nem képes befogadni a beültetett embriót, így nem történik meg a kívánt terhesség. A magzat megtapadásához tehát elengedhetetlen a méhnyákhártya előkészítése a menstruációs ciklus alatt. A túl vékony endometriummal rendelkező nőket nagy dózisú ösztrogén szedésére sarkallják, illetve olyan gyógyszereket írnak fel nekik, amelyek növelik a periferikus vérkeringést. Sok nő azonban nem szívesen szed be gyógyszert, mert ez károsíthatja a magzatot.

Az orvosok évek óta keresik a megoldást, hogy természetes gyógymóddal jelentősen növelni tudják a méh befogadóképességét. A hiperbár oxigénterápia számos kutatás alapján megfelelő kezelés lehet a méhnyákhártya ideális vastagságának és vérkeringésének biztosításához. A belgrádi egyetem 3 éves kutatása során 32, 24–34 éves meddő nőt vizsgált, akik előtte nem vettek részt semmilyen, a megtermékenyülést segítő eljárásban. Az alanyok 7 egymást követő napon, ciklusuk 5. napjától kezdve 70 perces hiperbár oxigénterápiás kezelésben részesültek. A nőket 2,3 atmoszféra nyomáson kezelték, ami körülbelül 15 méteres vízmélységnek felel meg.

A kezelés hatására a nőknél az átlagos méhnyákhártya-vastagság 11+/–2.6 milliméter lett a peteérés idején. Ezenkívül a méhnyákhártya minősége és vérellátása is sokkal kedvezőbb volt, valamint hajszálérhálózata is sűrűbb lett a hiperbár oxigénterápiás kezelés alatt, mint a terápiamentes ciklusban. A hiperbár oxigénterápia tehát új távlatokat nyit a meddőség kezelésében, új reményt adva sok százezer nőnek.

„Általánosban elmondható, hogy minél jobb a méhnyálkahártya keringése és vastagsága, annál nagyobb az esély a sikeres beültetésre lombikbébi-eljárás esetén – mondta el dr. Sipos Miklós nőgyógyász, a mesterséges megtermékenyítés specialistája. – Mind a meddőség, mind az implantációs zavar sok tényezőn múlik, a nyálkahártya keringése és vastagsága azonban mindig igen jelentős faktor. Olyan esetekben, ahol valóban komoly küzdelem a beültetésnek is megfelelő vastagságú endometrium elérése, és rutineszközeink nem hoznak eredményt, segíthet a hiperbár oxigénterápia. Mindez persze függ a nyálkahártya-vékonyság és az elégtelenség kialakulásának eredeti okától, de gondos betegválogatással az eredmények javíthatók.”

„Magyarországon a párok 20%-a küzd meddőséggel, és ezen esetek jelentős részében a nem megfelelő vastagságú méhnyálkahártya tehető felelőssé – mondja dr. Szolnoki Nikolett, a Hiperbár Centrum orvos igazgatója. – Amennyiben a későbbi kutatások alátámasztják a mostani eredményét, a hiperbár terápia valóban sok pár számára jelenthet segítséget. A budapesti Hiperbár Centrumban is tervezünk hasonló kutatást, és bízunk benne, hogy hamarosan pozitív eredményekről számolhatunk majd be.”


Forrás:
www.baromedical.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!