Így előzhető meg az asztmás roham

2014. 06. 04.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szerző: Szimpatika
Asztmás roham ritkán jelentkezik előzetes tünetek nélkül. Ismerje meg az intő jeleket, a megelőzés lépéseit és a telemedicinát, amelynek segítségével orvosa a távolból is nyomon követheti a légzésfunkciós értékek változását!

Provokáló tényezők

Az asztmás betegségnek több típusát különböztetjük meg, így a provokáló tényezők is egyénenként eltérőek lehetnek. Általánosságban igaz azonban, hogy rontja a betegség tüneteit, illetve rohamot idézhet elő a magas légszennyezettség, a dohányfüst, az erős illatok, vegyszerek belélegzése. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa arra is felhívja a figyelmet, hogy az időjárás változásai, a párás, hideg levegő, a fizikai, lelki megterhelés, továbbá a légúti fertőzés és a megfázás szintén váratlan rosszabbodást idézhet elő a betegek állapotában. Allergiás asztma esetén gondolni kell még az allergének provokáló szerepére is: egyéntől függően bizonyos pollenek, a háziállatok közelsége, vagy poros, dohos helyen való tartózkodás is asztmás rohamot idézhetnek elő.

Változatos tünetek

Az asztmás rohamot az esetek többségében megelőzik enyhébb, akár más betegségekkel is könnyen összetéveszthető tünetek. Figyelmeztető jel például a fáradtság, a fizikai teljesítőképesség csökkenése, a fejfájás, az étvágytalanság, vagy a gyakori, illetve erősödő, rohamszerű köhögés. Dr. Potecz Györgyi hangsúlyozza, hogy minden szokatlan tünetre figyeljünk oda, mert az egyes rohamok bevezető tünetei különbözőek lehetnek. Előfordulhat, hogy míg az előző esetben az elhúzódó, főként éjszaka jelentkező, száraz köhögés volt a bevezető tünet, a következő roham előtt egyáltalán nem, vagy csak kismértékben jelentkezik ilyen jellegű panasz.

A roham lezajlása

Asztmás roham során a légutak szűkülete miatt a kilégzés nehezített, a beteg zihál, mellkasi nyomást érez. A roham súlyosbodása esetén a tünetek fokozódnak, a levegővétel egyre nehezebb, légszomj jelentkezik. Beszéde akadozik, egyre zavartabbá válhat. A legsúlyosabb stádiumban a kialakult oxigénhiány miatt a beteg ajkai elkékülnek, eszméletvesztés következik be.Alkalmazza az asztma-akciótervet!

Az áramlási csúcssebességet mérő műszer (peak flow meter) segítségével az akár otthon is elvégezhető gyors vizsgálattal fontos információkat kaphatunk, ehhez azonban lényeges, hogy ismerjük a korábbi vizsgálatnál mért legjobb eredményünket. Ha ehhez a számhoz képest 50 és 80 százalék közé eső értékeket kapunk, vagy az adott napon belüli ingadozás 20 százalék feletti, akkor nagy valószínűséggel az asztmás roham kezdeti stádiumában járunk.
A felsorolt kezdeti tünetek észlelésekor a vizsgálat eredményei alapján a kezelőorvossal előzetesen egyeztetett asztma-akcióterv segíthet a tünetek súlyosbodását megelőzni. Az asztma-akciótervből azt is megtudhatjuk, hogyan ismerhetjük fel az asztmás roham kezdeti jeleit, illetve, hogy milyen gyógyszereket alkalmazzunk roham esetén.

Segítség a távolból

A Tüdőközpont főorvosától megtudtuk, hogy létezik már az otthoni önkontrollnak egy komplexebb, technikailag kifinomultabb és részletesebb formája, az ún. telemedicina keretében. Ezzel a beteg részletes légzésfunkciót tud otthon végezni, a kapott értékeket pedig online küldi el az orvosnak (szolgáltatónak). Ennek alapján, ha szükséges, az orvos konkrét terápiás változtatást javasolhat, illetve súlyosabb esetben soron kívüli személyes vizitre hívhatja a beteget a súlyos roham elkerülése érdekében.


www.tudokozpont.hu


Szimpatika akció

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!