Nyakfájdalom kezelése aktív fájdalomcsillapítással

Szerző: Szimpatika
Aki irodai munkát végez, jól tudja, hogy a sok ülés nem csak a derekat, de a nyakat is megterheli, ami sajnos gyakran fájdalmat, mozgásbeszűkülést okoz. Dr. Váradi Éva főorvosnőtől, a Fájdalomközpont fájdalomspecialistájától megtudhatjuk, mi minden vezethet a krónikus nyaki panaszokhoz, és miket lehet tenni ellenük.

Krónikus nyakfájdalom: az ülőmunka átka

„Az ülőmunkát végzők esetében a nyakfájdalom gyakori probléma, mivel a folyamatos rossz testtartás következtében az adott testrészen feszültség keletkezik. Nyaki panaszok esetén ez a fej állandó előredőléséből és lehajtásából származik, ami izommerevséghez, kötöttséghez vezethet. A helytelen testtartás továbbá sokszor gyulladásban lévő csomókat, ún. triggerpontokat eredményez, melyek nyomhatják a környező idegeket, így a fájdalom kisugározhat más részekre is. Éppen ezért ilyenkor sokszor a nyak fájdalmán kívül fej-, váll- és hátpanaszok is jelentkeznek” – magyarázza dr. Váradi Éva, a Fájdalomközpont főorvosnője, az aktív fájdalomcsillapítás specialistája, hozzátéve, hogy mindezt csak rontja, hogy a legtöbben szinte egész nap lefelé néznek (étkezésnél, főzésnél, takarításnál).

Így kerülheti el az állandó fájdalmat

Vizsgálatok kimutatták, hogy a váz- és izomrendszer panaszai nagyban összefüggenek a rossz irodai körülményekkel, melyhez elsősorban a nem megfelelően beállított szék és a számítógép helytelen elhelyezkedése sorolható. Hogy elkerülhesse a fájdalmas problémákat, a következőkre érdemes odafigyelnie:

  • A monitort és a széket úgy állítsa be, hogy fejét ne kelljen lehajtania, azaz a képernyő szemmagasságban legyen.
  • Kb. 80 cm távolságra legyen a szeme a monitortól.
  • Próbáljon meg egyenesen ülni a gép előtt: a talpak legyenek a talajon, a háta legyen egyenes, a vállait húzza hátra és eressze le, az állát húzza enyhén hátra. Amennyiben az egyenes ülés gondot okoz, tegyen a dereka mögé egy hengerpárnát, vagy üljön fittballon.
  • A billentyűzetet úgy helyezze el, hogy gépelés közben a felkar derékszöget zárjon be az alkarral.

Természetesen a helyes ülőhely kialakítása nem elég ahhoz, hogy elkerülhetőek legyenek a panaszok. A test rendszeres átmozgatása csaknem ugyanolyan fontos, így lehetőleg óránként álljon fel 10 percre és sétáljon, vagy végezzen pár derék- és nyakkörzést. A fájdalom csillapítása és elkerülése érdekében gyógymasszázs, illetve gyógytorna is javasolt, hiszen masszázs hatására az izomfeszülés oldódik, gyógytornával pedig a hátizmok megerősödnek, így elérhető lesz a megfelelő testtartás.

Aktív fájdalomcsillapítással a fájdalmas izomcsomók ellen

Amennyiben a mindennapjait állandó vagy visszatérő nyakfájás keseríti meg, úgy érdemes mielőbb orvosi segítséget kérnie, hiszen minél tovább fennáll az állapot, annál nehezebb megszüntetni. A diagnózis legpontosabban a fizikális mellett képalkotó vizsgálatokkal (CT, MRI, Rtg) állítható fel, melyek átfogó képet adnak a beteg állapotáról.

Dr. Váradi Éva szerint nyakfájdalom esetén a leghatásosabb kezelés az injekciós-infiltratív technika, melyhez különösen nagy szakértelem és tapasztalat szükséges. Lényege, hogy megtalálják a fájdalmat okozó egészen apró szövetrészt, majd a megfelelő helyre beadott injekció annak gyulladását csillapítja, megszünteti. Ennek hatására megszűnhet a fájdalom, az izommerevség és a mozgásbeszűkülés. A kezelés kúraszerűen történik, általában 3-4-5 alkalmat vesz igénybe, és hatása évekig, évtizedekig érződik.

Az injekciós-infiltratív technika remekül kiegészíthető Guna terápiával, melynek hatására az izomcsomókba, illetőleg a környezetükbe adott injekció hatására az izomfeszülés rövid időn belül megszűnik. Ennek további jó oldala, hogy helyi keringésjavító hatásával a fájdalomért felelős kémiai anyagok elszállítása felgyorsul.


Forrás: Fájdalomközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!