Vesekárosodás a magas vérnyomás hátterében

2014. 05. 30.
Szerző: Szimpatika
A magas vérnyomás alattomos betegség, amelyről sokan csak a szövődmények megjelenésekor szereznek tudomást. A magas vérnyomás oka és következménye egyaránt lehet a vesekárosodás, utóbbi esetben pedig a rossz veseműködés tovább emeli a vérnyomásértéket.

Az ördögi kört csak a szakszerű kezelés segíthet megszakítani, amelynek lépéseit dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás-specialistája ismertette.

Mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás?

A magas vérnyomásnak két fajtáját különböztetjük meg: elsődleges magas vérnyomás, amikor a betegség önmagában áll fenn, és másodlagos magas vérnyomás, amikor valamilyen egyéb kór vagy szervkárosodás áll a probléma hátterében. A vesék mindkét esetben érintettek lehetnek, vagyis károsodásuk lehet következmény, illetve ok is. Bármelyik fajtáról beszéljünk is, fontos a mielőbbi kezelés, egyrészt az alapbetegség romlásának megakadályozása céljából, másrészt a vérnyomás emelkedésből adódó szövődmények elkerülése érdekében.

A vese szerepe a vérnyomás szabályozásában

Hormonok: „A vesebetegség által okozott hipertónia egyik lehetséges  mechanizmusa, hogy a vese szerkezetének károsodása miatt vérellátási zavar alakul ki, aminek következtében a vese olyan hormonokat termel, amelyek aktiválják az ún. renin–angiotenzin–aldoszteron rendszert (RAS). A renin az angiotenzin I nevű anyag képződését segíti elő, amiből egy konverváló enzim (ACE) angiotenzin II-t képez. Ez közvetlenül is erős érösszehúzó hatással bír, de emellett még fokozza más érösszehúzó anyagok hatását is és gátolja az erek simaizmát elernyesztő szerekéét. Ezáltal megemeli a vérnyomást, amihez hozzájárul, hogy az angiotenzin II tartósan magas szintje az érfal átépülését is elindítja, a merevebb érfal pedig még tovább ronthatja a már amúgy is fennálló magas vérnyomást. Mindemellett fokozódik az ún. aldoszteron képződése is, ami szintén megnöveli a vérnyomást, a só- és vízvisszatartás következményeként” – magyarázza dr. Kapocsi Judit.

A só- és vízháztartás szabályozása: a vese további feladata, hogy érzékelje, ha több só jut a szervezetbe. Ebben az esetben a szervezet vagy több vizet vesz fel (pl. szomjúságérzettel), vagy kevesebbet ad le, szabályozva ezáltal a só- és vízháztartást. A hosszú távú túlzott sóbevitel viszont megnöveli a visszatartott folyadékmennyiséget, ami magas vérnyomáshoz vezet.

Óvja veséjét megfelelő kezeléssel

A magas vérnyomás évről évre egyre több áldozatot szed, ezért érdemes kiemelkedő figyelmet fordítani kezelésére. Hogy ki lehessen kerülni a vesekárosodás-vérnyomásemelkedés ördögi köréből, egyrészt kezelni szükséges a veseproblémát, másrészt normalizálni kell a vérnyomást. Ehhez a gyógyszeres terápia elengedhetetlen, amit alapos kivizsgálás után javasol az orvos. Emellett kiemelkedő jelentőséggel bír a személyre szabott életmódorvoslás, ami megfelelő táplálkozás- és mozgásprogramot foglal magában. Ennek nagy előnye, hogy nem csak a vérnyomás csökkentésében, de a vesekárosodás kezelésében és az állapot romlásának megelőzésében is nagy szerepe van.


Forrás: Trombózisközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!