A fülzúgás lehetséges okai és kezelése

Szerző: Szimpatika
A fülzúgás megközelítőleg félmillió ember életét keseríti meg hazánkban. A betegség hosszú távon az életminőséget nagymértékben befolyásolja: alvásproblémákhoz, depresszióhoz és tartós fáradtsághoz vezethet.

A latinul tinnitus – jelentése: csengés – néven ismert betegségben szenvedők olyan, csengéshez, zúgáshoz, zümmögéshez vagy suhogáshoz hasonló hangot hallanak, amely nem külső hangforrásból származik. Habár az életkorral kétségkívül nő a tünetek előfordulásának gyakorisága, a panaszokat a háttérben meghúzódó problémák is okozhatják.

Nem csak a korral jár

„Az idősebb korban jelentkező halláscsökkenés mellett a fülzúgást okozhatja zajártalom, a hallójáratban összegyűlt és lerakódott fülzsír, nyakcsigolya-problémák, vagy a normálistól eltérő csontkinövés a fülben” – sorolja a lehetséges okokat dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ orvosa. Kevésbé gyakori kiváltó ok lehet a középfület érintő Ménière-betegség, fej- vagy nyaksérülések, nyaki érszűkület, magas vérnyomás, illetve egy jóindulatú elváltozás, a hallóideg-daganat is. Bizonyos gyógyszerek is előidézhetik: antibiotikumok, rákgyógyításban használt készítmények vagy vizelethajtók szedése mellett is kialakulhat fülzúgás, emellett gyakran jelentkezik possztraumásstressz-szindrómában szenvedő betegeknél is. A belső fül bármilyen okból kialakuló vérellátási zavarának hatására is létrejöhet, ilyenkor gyakran halláscsökkenés mellett alakul ki.



A fülzúgás kivizsgálása

Panaszok esetén fontos a beteg részletes kikérdezése és a kórelőzmények megismerése, ami segít meghatározni a további vizsgálatok irányát. Lényeges, hogy a beteg pontosan leírja a panaszokat: a fülzúgáskor észlelt hang folyamatos, szakaszos vagy pulzáló jellegű-e, illetve, hogy milyen a hangmagassága. Van-e a páciensnek egyéb betegsége, pl. halláscsökkenés, szédülés vagy magas vérnyomás? A fül-orr-gégészeti vizsgálat során a kezelőorvos ellenőrzi, hogy nincs-e kialakult fülzsírdugó vagy egyéb idegentest, ami a hallójáratba kerülve közrejátszhat a panaszok megjelenésében. A pontosabb diagnózist különböző típusú hallásvizsgálatok és képalkotó vizsgálatok – CT, MRI – is segíthetik.

A rózsazaj segíthet

„A terápiát mindig a kiváltó ok határozza meg, az alapbetegség kezelésével a fülzúgás is megszüntethető. Amennyiben a vizsgálatok nem utalnak egyéb, a fülzúgást előidéző eltérésre, tüneti kezelésre van szükség. A fülzúgás elleni terápiában alapelvnek tekinthető, hogy a csendet kerülni kell, ebben a zajgenerátorok segítenek” – magyarázza a Fül-orr-gége Központ orvosa. Ezek a pici, fülbe helyezhető készülékek halk, sistergő, az agy számára kellemes, rózsazaj néven is ismert hangot bocsátanak ki, így segítenek az agynak a kellemetlen fülzúgást „elfelejteni”. Bizonyos antidepresszánsok is hatékonyan alkalmazhatók, valamint különböző pszichoterápiás módszerek is segíthetnek a tünetek mérséklésében.

Megelőzhető?

Természetesen minden kiváltó tényezőt kizárni nem tudunk, de életvitelünkkel csökkenthetjük a fülzúgás megjelenésének kockázatát. A fültisztító pálcika használata nem javasolt: mellőzésével elkerülhetjük, hogy a rosszul végzett mozdulatokkal a dobhártya felé toljuk a fülzsírt, ami aztán a fül belsejében összegyűlve fülzúgást is okozhat. A zajvédő füldugó hasznos segítség a megelőzésben azok számára, akik, például munkájukból eredően, rendszeresen zajos környezetben tartózkodnak. A normális keringés és a vérerek egészségének megőrzése a fülzúgás megelőzésében is segíthet, ehhez a rendszeres sportolás javasolt.


www.fulorrgegekozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!