Erős vérzéssel járó menstruációt okozhat a vérlemezkék működési zavara

2014. 05. 18.
Szerző: Szimpatika
A fiatal nők ötödét érinti hónapról hónapra az erős, elhúzódó menstruációs vérzés, a menorrhoea. Több tanulmány szerint a panaszok jelentős részét bizonyos véralvadási zavarok okozzák.

„A rendszeresen erős vérzéssel jelentkező menstruáció sikeres gyógyítása érdekében éppen ezért érdemes véralvadás irányában is vizsgálódni” – tanácsolja dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa.

A havi vérzés normális esetben 4-5 napig tart és a vérzés mértéke viszonylag csekély, a fájdalom a tűrhető kategóriában marad. Egyes hölgyeknél azonban a menstruációs vérzés kifejezetten erős, elhúzódó és nagy mennyiségű, ezt hívjuk menorrhoeának. Míg idősebb korban a menorrhoeát gyakran anatómiai eltérés, pl. mióma okozza, fiataloknál elsősorban funkcionális zavarok állnak a háttérben.

A rendkívül bő menstruációtól a véralvadási zavarokig

A menstruációnál, mint minden vérzésénél, a véralvadás központi jelentőséggel bír. Az igen összetett véralvadási folyamat végeredménye egy vérlemezkékből és az azokat összekötő fehérjefonalakból álló térháló. A tökéletes véralvadáshoz egyszerre kell jól működniük a vérlemezkéknek és a véralvadási fehérjéknek. Ha bármelyiknél hiba jelentkezik, a vér nem alvad meg kellő időben és mértékben, és a vérzés elhúzódóvá, nagy mennyiségűvé válik.

Egy frissen publikált, egyetemisták körében végzett felmérés szerint az erős, jelentős vérzéssel járó menstruációk 13,4 százalékánál mutatható ki valamilyen véralvadási zavar. A menorrhoeával az esetek 10-15 százalékában a von Willebrand nevű betegség hozható összefüggésbe.

A hatékony kezelés alapja a megfelelő kivizsgálás

A vérlemezkék érintettségének magas aránya egy fontos klinikai szempontra hívja fel a figyelmet, mégpedig arra, hogy míg a véralvadási fehérjék működésére egészen jó átfogó képet adnak az általánosan, minden labor által használt alvadási vizsgálatok – APTI, PI –, addig a vérlemezkék működéséről ezek alig adnak felvilágosítást. „Ennek oka, hogy a vérlemezkék működését csak frissen levett vérből, a vérvétel helyén történő azonnali feldolgozással lehet vizsgálni. Saját gyakorlatunkban erre egy, a rendelőnkben lévő speciális műszer ad lehetőséget” – mondja dr. Szélessy Zsuzsanna.

A véralvadási fehérjék működése, a vérlemezkék számának és méretének meghatározása mellett a vérlemezkék működésének mérésével teljessé válhat a menorroea véralvadási kivizsgálása, mely az esetek jelentős részében hozzásegít a hatékony kezelés megválasztásához.


Forrás: Trombózisközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ajánlataink

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!