A jóga segít a vizelettartási zavar leküzdésében

2014. 05. 17.
Szerző: Szimpatika
A Kalifornia Egyetem legújabb kutatása szerint a meditáció és testmozgás egyik ősi formája segíthet a vizelettartási zavarral küzdő nőknek. A néhány hete megjelent tanulmány arról számol be, hogy a medence egészségének javítását célzó jóga segít a nőknek erősíteni a vizelettartás képességét és ily módon a véletlen vizeletszivárgás elkerülését.

A jóga segít a nőknek a vizelettartási zavar leküzdésében. „A jógát gyakran irányítják éber tudatossággal, ami fokozza a relaxációt és oldja a szorongást és a stresszt – magyarázta a tanulmány vezető szerzője, Alison Huang. – Éppen ezért a jógát számos más rendellenesség, többek között a metabolikus szindróma és a fájdalomszindrómák kezelésében is alkalmazzák. Most arra is fény derült azonban, hogy az inkontinencia kezelésében is segítségünkre lehet.”

Huang és munkatársai 20, vizelettartási zavarban szenvedő, negyven éven felüli nőt osztottak be véletlenszerűen két csoportba. Az egyik csoport egy hathetes jógaterápiás programban vett részt, amiben a másik csoport tagjai nem. A jógázó nők összességében 70 százalékos javulást tapasztaltak a vizeletszivárgás gyakoriságában az alapvonali adathoz képest. A kontrollcsoport ezzel szemben csupán 13 százalékos javulást tapasztalt. A legnagyobb fejlődést a stressz-inkontinencia területén mutatták ki, vagyis azokban a vizeletszivárgási esetekben, amikor a rendellenességet valamilyen hasi nyomást fokozó tevékenység, például köhögés, tüsszentés vagy előrehajolás váltja ki.

A kutatók meg vannak győződve arról, hogy a jóga egyszerre több mechanizmus révén javítja az inkontinenciát. Mivel a vizelettartási zavar összefüggésben áll a szorongással és a depresszióval, az inkontinenciában szenvedő nőknek jót tehet az, hogy a jóga a meditációra és a relaxálásra helyezi a hangsúlyt. A jóga rendszeres gyakorlása ugyanakkor abban is segít a nőknek, hogy megerősítsék a medencefenék izmait, amelyek a húgyhólyagot támasztják alá, és ezáltal fiziológiai védelmet is nyújt a vizelettartási zavarral szemben.


Forrás: https://www.natursziget.com/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!