A személyiségzavarban szenvedők jellemzői

Szerző: Szimpatika
A személyiségzavarok egy részére az jellemző, hogy a környezet számára okoznak elsősorban gondot. Ezek az egyének többnyire nem érzékelik, hogy másoknak fájdalmat, kárt okoznak, empátiás készségeik igen alacsonyak, gyakran kerülnek szembe a törvénnyel, gyakoriak a konfliktusaik, munkahelyi és párkapcsolati problémák.

Önmaguk többnyire messze alulértékelik a problémáikat, rendre a környezetüket okolják a történtek miatt.

Más személyiségzavar-típusoknál azonban az egyén maga is észleli, hogy probléma van vele, szenved is ettől, de nem tud érdemben változtatni rajta.



Jelentős arányban diagnosztizálható személyiségzavar bűncselekmények elkövetői között, de a társadalom perifériájára szorult, izolálódott személyek között is gyakori, okként és következményként egyaránt. Az ilyen emberek családi és magánélete, kapcsolatai gyakran viharosak, nehezen találnak munkát, vagy munkahelyeiket sűrűn váltogatják, nem találják a helyüket.

A személyiségzavaros személyek gyakran szinte generálják maguk körül a konfliktusokat, gyakoribbak körükben a válások, és részben problémáik következményeként közülük kerül ki sok hajléktalan és munkanélküli. Alkohol- és drogproblémák okként vagy következményként egyaránt gyakran megfigyelhetők esetükben. Öngyilkossági gondolatok, próbálkozások is sok esetben előfordulnak, bizonyos típusok (borderline szindróma, érzelmi labilitásal járó személyiségzavar) esetében hangsúlyozottabban. Szuicid kísérleteik sok esetben jelzések, figyelemfelhívó jellegűek, egyfajta rossz problémakezelő eszközként.

Más esetekben viszont az érintett személy viszonylag jól (vagy csak a külvilág felé ezt mutatva!) elboldogul saját korlátaival, a társadalmi normák valamilyen szintű feszegetése, egyéni látásmódjuk, sajátos élményfeldolgozásuk kapcsán sok köztük a sikeres művész, elismert alkotó. Gyakran lehetnek kreatív, bár sokszor nem kitartó, öntörvényű, „nehéz” emberek.

A személyiségzavarok kezelése különböző terápiás eszközökkel valósul meg.


Forrás: www.webbeteg.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!