Milyen ápolást igényel a zsíros bőr?

2014. 05. 07.
Szerző: Szimpatika
Kamaszkorban a legjellemzőbb, de sokan felnőttként is küzdenek a fokozott faggyúműködés miatt csillogó, olajos hatású bőr kellemetlen tüneteivel. Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikusa szerint mégis kevesen kérnek szakértői segítséget, az otthoni kezelés pedig gyakran csak tovább ront a problémás bőr állapotán.

Nem szabad túlszárítani!

„A leggyakoribb hiba, amit az olajos szeborreás bőr okozta panaszokkal küzdő vendégeim elkövetnek, hogy a zsírosodás elkerülésére túlzásba viszik a faggyúműködést csökkentő, a bőrt szárító készítmények használatát. Ma már igen széles a zsíros bőr ápolására kifejlesztett termékek skálája, de nem mindegy, hogy melyik készítményt választjuk a sok közül – figyelmeztet Peterman Krisztina. – A szeborrea kifejezés faggyúáradatot, faggyútúltengést jelent. A faggyúmirigyek túlzott működése miatt a smink napközben átfénylik, a bőr csillogó, olajos hatású, ami az érintettek komfortérzetét, önbizalmát jelentősen csökkentheti. A túlzásba vitt szárítás másik hátulütője, hogy a bőr védekezésképp még több faggyút termel, hogy az egyensúlyt helyreállítsa, tehát épp ellenkező hatást érünk el vele.”

Bőrdiagnosztika

Az olajos szeborreás bőrön egyszerre több probléma is jelentkezik. A faggyúmirigy-túltengés miatt könnyebben felborulhat a normál bőrflóra és hamarabb kialakulnak gennyes pattanások. A faggyúnak nemcsak a mennyisége növekszik meg, hanem megváltozik a kémiai összetétele is: a szeborreások faggyújában több a telítetlen zsírsav, koleszterin-észter és kolin, mint a normál bőr esetében. Az arcbőr kellemetlen szagú, amit az avas faggyú okoz. Olajos szeborrea esetén néha előfordul, hogy a faggyú egészen olajszerű, folyékony, ezeket lágy comedónak nevezzük. Szeborrea a homlok, orr, áll, mellcsont tájékán, a háton és a hajas fejbőrön is megjelenhet.

Kialakulásának okai

„A szeborreás bőrtípus megjelenésében fontos szerepet játszik a genetika, így gyakran előfordul, hogy szülő és gyermek azonos problémával, közösen érkeznek hozzám kezelésre” – meséli a Dermatica kozmetikusa. Belső tényezők is szerepet játszhatnak kialakulásában: fokozott faggyútermelést anyagcserezavar, az androgén hormonok túltermelődése vagy a vegetatív idegrendszer zavarai is okozhatnak, ilyen esetekben belgyógyászati, endokrinológiai kivizsgálás szükséges. A külső kiváltó tényezők közt említendő a levegő, a mozgás és a napfény hiánya, az aknogén táplálékok – csoki, mogyoró, dió, zsíros magvak – fokozott bevitele, a nem megfelelő személyi higiéné és a kozmetikumok helytelen használata.

Kozmetikai és házi kezelések

Az olajos szeborrea kezelésében a legfontosabb a rendszeres időközönként elvégzett kíméletes, de alapos tisztítás. A szőrtüszőben pangó faggyú kitűnő táptalaja a baktériumoknak, benne a kórokozók gyorsan elszaporodnak, eltávolítása azért is szükséges, mert idővel akne fejlődhet ki belőle. A tisztítás mellett lényeges az elhalt hámsejtek eltávolítása, ezáltal a bőrlégzés javítása, a gyulladásos folyamatok csökkentése és a zsírsavak E-vitaminnal történő visszapótlása. Több természetes összetevő is eredményesen alkalmazható a bőr tisztításában és táplálásban: ilyen például az uborka, csipkebogyó, B-vitamin, iszap, agyagpakolások vagy az ichtiol. A 3-4 hetente ismételt kozmetikai kezelés mellett természetesen nagyon fontos az otthoni bőrápolás is, a bőrtípushoz leginkább megfelelő, hidratáló, de nem túlzsírozó kozmetikumokkal.


www.dermatica.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!