Az élhető gyerekkorért

2014. 04. 25.
|
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Címkék: Üzenet a Földnek 
Szinte mindenki hallott már az UNICEF-ről, láthatta a plakátjaikat, esetleg a reklámfilmjükkel is találkozott a televízióban. Az sokunk számára nyilvánvaló, hogy gyerekeken segítenek, de hogy ezt pontosan hogyan és miért teszik, azt kevesen tudják. Danks Emesét, a szervezet ügyvezetőjét kérdeztük.

Az UNICEF-et úgy ismerjük, mint az ENSZ azon szervezetét, mely elsősorban a harmadik világbeli gyerekeken segít. Sokakban felmerül a kérdés, minek törődünk mi, magyarok egy távoli ország lakójával, amikor itthon is komoly problémák vannak, például minden tizedik​ gyerek szegénységben él?

Az UNICEF most már több mint hatvan éve azért küzd, hogy a világon mindenhol valódi gyermekkora lehessen a gyerekeknek. Mi azt gondoljuk, hogy ez mindannyiunk közös felelőssége, attól függetlenül, hogy a Föld melyik pontján élünk. Azokban az országokban, ahol magas a gyermekhalandóság és nagyon nehezek az életkörülmények, azt tűzzük a zászlónkra, hogy egyetlen gyermek se halhasson meg olyan okok miatt, amelyeket megelőzhetnénk. Erről szól a „Higgyünk a nullában” kampányunk, amivel arra hívjuk fel a figyelmet, hogy naponta 18 000 gyermek veszíti életét olyan dolgok hiánya miatt, mint a tiszta ivóvíz vagy a védőoltások, gyógyszerek. Azokban az országokban azonban (és ide tartozik Magyarország is), ahol a gyermekeknek nem az életben maradás jelenti az elsődleges kihívást, ott a gyermekkor jobb minőségéért harcolunk. Ezért foglalkozik kiemelten a magyar UNICEF a gyermekekkel szembeni erőszak problémájával, a gyermekjogok oktatásával és azzal, hogy felhívjuk a figyelmet a nélkülöző gyermekek megdöbbentően magas arányára.


Mi motiválhatja azt, aki nem rendelkezik vagyonokkal, mégis segíteni szeretne?

Megdöbbentő, de ma a világon egymillió gyermek meghal még azon a napon, amikor megszületik. Mindannyiunk közös ügye kell, hogy legyen, hogy ez ne történhessen meg. A világ fejlettebb régióiban élőknek kötelessége erőfeszítéseket tenni azért, hogy minden gyermekeknek esélyt biztosítsunk a túlélésre. Az UNICEF jelen van minden olyan országban, ahol az öt éven aluli gyermekek halálozása kiugróan magas; a korai gyermekhalál kiváltó okainak mindegyikével felvesszük a harcot. Igyekszünk gondoskodni tiszta ivóvízről (víztisztító tablettákkal, ivóvíz-adományozással, kútfúrással), magas tápértékű terápiás élelmiszert osztunk, vagy például tájékoztatjuk a szülőket arról, hogyan kerülhetik el a gyerekek az alultápláltságot. ​​Annak érdekében, hogy ezt a munkát végezhessük például Afrikában, itthon adományszervezéssel foglalkozunk. Sokszor bele sem gondolunk, hogy milyen kicsi összeggel is mekkora segítséget lehet nyújtani. Aki ma például lemond egy gyorséttermi ebédről, az abból a pénzből egy teljes hónapig biztosíthatja egy nepáli kisgyermek megfelelő táplálkozását. De akár 10 forint is segíthet. Ennyibe kerül ugyanis egy víztisztító tabletta, amivel öt liter víz tisztítható meg. Bárki adományozhat, és ezzel kifejezheti, hogy nem közömbös számára, ami a világ más részein történik.

Számos híres ember lett UNICEF-nagykövet, Presser Gábortól Rooger Moore-ig, most pedig D. Tóth Krisztinát láthatjuk ebben a szerepben. Mi az ő dolguk, mit csinálnak pontosan?

Az UNICEF hazai programjait a legnevesebb magyar közéleti szereplők támogatják. ​​A „Higgyünk a nullában” kampányban – többek között – Cserhalmi György, Pécsi Ildikó, Azurák Csaba szerepel, míg a gyermekekkel szembeni erőszakról szóló 1% kampányunkban Schell Judit, Gryllus Dorka, Szabó Kimmel Tamás és Hegedűs D. Géza vett részt, más neves hazai művészek társaságában. Az UNICEF Magyar Bizottságának nagykövete pedig ez év februárjától D. Tóth Krisztina, aki kinevezését megelőzően már több mint egy éven keresztül segítette a munkánkat önkéntesként. A nagykövet feladata, hogy hangja és arca legyen azoknak a gyerekeknek, akik az emberek többsége számára láthatatlanok. De nem csak a szervezet kommunikációjában vesz részt a nagykövet. D. Tóth Krisztina például gyermekjogi előadásokat is tart az UNICEF oktatási programja, az „Ébresztő-óra” keretében.

A középiskolásoknak már kötelező az önkéntes munka: esetleg hasznukat tudják-e venni? Van-e lehetőség például arra, hogy valaki a harmadik világban, a tényleges helyszínen segítsen?

Fontosnak tartjuk, hogy az embereknek az adományozáson kívül lehetőségük legyen a munkánkban való személyes közreműködésre is. Ráadásul kicsi szervezet vagyunk, ezért pótolhatatlan (vagy megfizethetetlen) számunkra az a segítség, amit azoktól az önkéntesektől kapunk, akik saját munkájukat, tudásukat ajánlják fel nekünk. Aki ilyen lehetőségek iránt érdeklődik, annak azt ajánlom, hogy látogasson el az UNICEF Magyar Bizottság honlapjára, és iratkozzon fel az önkénteseink közé. De nem feltétlenül kell Afrikába utaznia annak, aki segíteni szeretne.

A világszintű szerepvállalás mellett magyar programjainkra is nagyon büszkék vagyunk. Sokat teszünk azért, hogy a gyerekeket valóban partnerként tekintsék a felnőttek a saját ügyeikben. Ennek érdekében például az iskolai gyermekjogi előadásokról szóló „Ébresztő-óra” programunk keretében idén szeptembertől már diákönkéntesek fogadására is van lehetőségünk. Ezenkívül gyakorlatilag minden anyagunkban, sajtótájékoztatónkon és a munkánkban közvetlenül is részt vesznek a gyerekek.

Mit tart a legfontosabbnak az UNICEF-nél végzett munkájában?​

Egy kiszolgáltatott gyermeknél nincs fájóbb​​. Egy héttel azután, hogy az UNICEF ügyvezető igazgatója lettem, a Fülöp-szigeteken végigsöpört az eddig mért legnagyobb tájfun, több százezer gyermeket téve hajléktalanná vagy árvává. Egyik pillanatról a másikra kellett egy rendkívüli katasztrófahelyzetben helytállnom. Ebben a drámai helyzetben is fantasztikus érzés volt megtapasztalni, ahogy alig két hét leforgása alatt a magyar emberek összefogása és adományai révén 35 millió forintnyi segélyt tudtunk a bajba jutott területre eljuttatni. Számomra az UNICEF munkája ezt a szolidaritást, felelősségvállalást és összefogást jelenti, ezért is örülök annyira, hogy itt dolgozhatom.

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

»

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

»

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

»

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

»

A nyitólapról ajánljuk

#KORONAVÍRUS

Májusi akció

Béres Porcerő FORTE filmtabletta

70 db

6 299 Ft

90 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Nurofen Rapid Forte 400 mg lágykapszula

30 db

3 199 Ft

106,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Amorolfin-Teva 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk

2,5 ml

3 499 Ft

1399,6 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Hepacontur tabletta

30 db

1 799 Ft

60 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Canephron bevont tabletta

60 db

3 399 Ft

56,7 Ft/db
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Salvequick vízálló sebtapasz

28 db

749 Ft

26,8 Ft/db
Orvostechnikai eszköz*

Panthenol külsőleges spray

130 g

2 499 Ft

19,2 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenitstil 1 mg/g gél

50 g

2 399 Ft

48 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Magne B6 bevont tabletta

100 db

3 299 Ft

33 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

150 g

4 599 Ft

30,7 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

SYSTANE® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 699 Ft

269,9 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Parma Korai Terhességi teszt

1 db

649 Ft

649 Ft/db
Orvostechnikai eszköz*

Nicorette® Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

13,2 ml

4 188 Ft

318,1 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

NeoMagnizum izom magnézium tabletta

50 db

2 199 Ft

44 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Flamborin® 500 mg tabletta

20 db

949 Ft

47,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Lopedium 2 mg kemény kapszula

20 db

1 449 Ft

72,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nagy Svédcsepp Naturland
oldat

500 ml

2 099 Ft

4,2 Ft/ml
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

LenaVit Mesemaci gumivitamin narancs-málna-áfonya ízekben

60 db

2 199 Ft

36,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 149 Ft

24,4 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Advil Ultra Forte lágy kapszula

16 db

2 249 Ft

140,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Gynoxin 200 mg lágy hüvelykapszula

3 db

2 199 Ft

733 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Panangin® Forte 316 mg/280 mg filmtabletta

60 db

2 499 Ft

41,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

LenaVit C1000+Cink+D3 1000 mg C-vitamin + 10 mg szerves cink + 2000 NE D3-vitamin + 60 mg csipkebogyó

60 db

2 149 Ft

35,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2021. májusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el