Hevesi Krisztina: SZEXTRÉM – Perverziók, szexfüggőség és ártalmatlan különcségeink

2014. 04. 09.
Szerző: Szimpatika
Mi az, ami a szexben extrém? Mi alapján különböztethetjük meg a szerelmi légyottok izgalmát fokozó pajkos, de ártalmatlan játékokat a perverzióktól, amelyek már az egyén párkapcsolatait veszélyeztethetik, sőt élete más területeire is romboló hatással lehetnek?

A rengeteg kultúrtörténeti érdekességet felvonultató szexuálpszichológus szerző végtelenül szórakoztatóan kalauzolja az olvasót a bizarr gyönyörök útvesztőjében, egyszersmind bepillantást nyújt a különböző furcsaságok kialakulásának lélektani hátterébe és terápiás lehetőségeibe is. A szexuális erőszaktevők pszichológiai elemzéséből azt is megtudhatjuk, mire érdemes figyelnünk, vigyáznunk, hogy csökkentsük az áldozattá válás esélyét.

Néhány részelt a könyvből:

„Miképp alakulnak ki ezek az egzotikus vonzalmak? Ennek természetesen számos oka lehet, kezdjük hát a legegyszerűbbel: a »fília« kedvelést jelez, s ami vonzalmunk tárgya, az gyakran fóbia forrása is. Így például létezik macskafóbia és az ennek megfelelő parafília, mondhatni, »macskafília«, azaz felinofília; hasonlóképp a rovarfóbia párja az entomofília. A közös tő az izgalom, s ez az izgalomátvitel jelensége által nagyrészt magyarázza számos dolog szexuálisan izgatóvá válását: például a tériszony a magasságban érzett izgalmas szédüléssé alakulhat át. Más esetben – s ez talán még gyakoribb – a kialakulás első számú oka a szexuális vágyak elfojtása és/vagy a szexualitással kapcsolatos bűntudat. Ezért az érintettek olyan tárgyat választanak, amelyre a szexualitással kapcsolatos minden érzelmüket (például szorongásaikat, agressziójukat) kivetíthetik. Idővel e gyakori örömforrások a nemi vágykeltés kizárólagos eredőjévé, biztonságot jelentő tárgyaivá válnak – egyfajta szexuális rögeszmévé alakulnak, amit a tilosban járás izgalma tovább fűszerez.”

„Az ókori Kínában ugyanolyan hangsúlyt fektettek a nő kielégülésére, mint a férfiéra. Részletes, párbeszéd formájában írt, »gyakorlatorientált« szexuális tanácsadó könyvekkel látták el a párokat. Ezek nyelvezete szemléletes metaforákban gazdag, s költői elnevezéseket használtak a szeretkezés pozitúráinak leírására: »a darvak összefonják nyakukat«, vagy »a nyúl nyalogatja a szőrét«. Nem bízták a véletlenre a pontos értelmezést, ezért aprólékos, minden részletében kidolgozott képekkel is illusztrálták e könyveket. Gyakran kapott az ifjú pár ilyen praktikus esküvői ajándékot, például pompás ábrákkal díszített dobozt, amelynek kihajtható lapjain a különféle szexuális pozíciókhoz kínáltak változatos ötleteket. A kielégítő, örömszerző szexuális aktusnak gyógyító erőt tulajdonítottak, s a helyesen űzött nemi élet még akár a halhatatlanság útját is jelenthette.”

„Empirikus kutatások szerint a fetisiszták nagyon specifikusak érdeklődésük tárgyában, így például adott illető nem általánosságban lelkesedik a cipőkért, hanem egy konkrét cipőtípus hozza lázba. De ismert a pelenka-fetisizmus vagy az infantilis fetisizmus is, amikor az egyén az olyan, gyerekkort szimbolizáló tárgyak felé fordul, mint például a magas szék vagy a partedli. Persze mindez leggyakrabban a gyerekszerep (infantofília) szükséges kelléke, ami nagyméretű bébiruhák viselésében, ringatásban és cumisüvegből táplálásban teljesedik ki. Fantáziaszinten azért elmerenghetünk azon, hogy vajon miképp reagálnánk, ha a frissiben megismert lovagunk szerelmes pillantással, óriáscsecsemőnek öltözve nyitna nekünk ajtót. A jelenség hátterében a normális gyermekkor hiánya áll: az egyén így felnőttként akarja megkapni mindazt, amit csecsemő- vagy kisgyerekkorában megtagadtak tőle.”

„Majdnem minden mesében akad erotikus motívum, s gyakran a szexuális érés, éretté válás témájára utal. Az egyik legnépszerűbb mai mese, a Piroska és a farkas megannyi változata egy közös ősre, Aesopus kétezer-hatszáz éves fabulájára vezethető vissza, mely egészen a tizenhetedik századig csupán szájhagyomány útján terjedt. Fiatal lányoknak szóló szexedukációs üzenete, hogy legyenek bölcsek, és vigyázzanak a csábítókkal. Ezt szimbolizálja a piros, mint a vér és a botrány színe, illetve a chaperon (köpeny) kifejezés, mely a francia nyelvben »felügyelőt« jelent – s ezt veti le Piroska, amikor ágyba bújik a farkassal. Az 1697-ben, Párizsban megjelent történet egyik illusztrációján hősnőnk ruháiból kibújva a farkas alatt fekszik az ágyon. A francia nyelvben él is egy kifejezés arra, amikor a lány elveszti a szüzességét: »találkozott a farkassal«.”

„A parafilek közül épp az exhibicionista az, akinek gyerekkori élettörténetében szexuális erőszak szinte soha nem fordul elő, azonban az érzelmi bántalmazás jellemző. S mi a legerősebb emocionális fájdalom? Ha egyáltalán nem vesznek rólunk tudomást... Az sem lehet véletlen, hogy a zavar kezdetét illetően két életkori csúcspont van: az egyik épp a közép-serdülőkor, a másik pedig a férfiúi éretté válás szempontjából kritikus húszas évek közepe. Az exhibicionisták főként negyven év alatti férfiak, többségük házasember – nem jellemző rájuk, hogy bármikor is erőszakot követnének el. A »mutogatás« kulcsélménye az a lányokból kiváltott ijedtség, félelem és döbbenet, amit nemi szerve váratlan felfedése okoz – ez egyben azt a macsó álomképet is sugallja a számára, hogy pénisze olyan hatalmas, hogy megijednek tőle a nők! (Azt, hogy mennyire izgalmas vágyfokozó fantáziakép ez a férfiember számára, jelzi egyik páciensem esete, akit mikropénisszel sújtott a sors, ám az aktus során folyamatosan arról faggatta partnereit, hogy »Nem fáj? Ugye nem fáj?« Hát, nem fájt...) Épp ezért hervasztó az exhibicionista számára, ha a várt riadalom elmarad.”

„A szex korábbi orvosi »kórképpé« tétele után immáron a versengő piaci törvényeknek igyekeztek riadtan eleget tenni a fogyasztók, a Fantasztikus szex, A valódi gyönyör útjai és az egyéb végeláthatatlan orgasztikus technikák kiadványait bújva. Mintha még jobbra és jobbra kellene törekednünk, a határ a csillagos ég – a cél pedig a »már megint lemaradtunk valamiről« életérzés sulykolása... A fogyasztóteremtés eszköze: a korábban nem létező igényekre és problémákra hirtelen rengeteg »megoldás« születik... Az orális szex számtalan technikáját ajánlják a legváltozatosabb helyeken való megélésre (vonaton, repülőn, illemhelyeken, és még sorolhatnánk). Így mindannyian jobban-rosszabbul megfelelő, folyamatos önképzési kötelezettségünknek eleget tevő szexmunkásokká válunk, ami azonban a »kell« kényszere miatt jelentősen el tudja venni a kedvünket e munkaköri kötelezettségeinktől – a spontaneitás és az egyéni kreativitás elmaradását, valamint az érzelmi kiüresedést nem is említve. Modernitásunk édeni gyümölcsei: szextechnikákat kínáló kiadványok áradata a könyvesboltok polcain – csak a lélek szorul ki egyre jobban e lapok sűrűjéből.”

„A fiatalok nagy részének (egyes adatok szerint a kamaszok 60%-ának ez a véleménye) az orális szex nem is számít szexnek, hisz »terhes nem lehetsz tőle, betegséget sem kapsz, viszont valamivel kielégítheted a fiúk igényét« – amint azt egy amerikai szexuális tanácsadó roppant kártékonyan ajánlja a lányoknak. S hogy mit nyer a kamasz lány azzal, ha a kortárs nyomásnak engedve sportból elsajátítja a legprofibb orális technikákat? Csoportjában népszerűséget és státuszt szerezhet magának, kivált, ha sikeresen tudja a lehető legextrémebb helyszíneken is gyakorolni. Ez a szemlélet azonban ismételten a kölcsönösség elvesztését eredményezi, a szexuális örömökhöz fűződő aszimmetrikus viszonyt. Tehát míg a felnőttek számára nem is olyan régen még a szexualitás legintimebb formájának számított, addig a fiataloknál az orális szex teljes mértékben elveszítette bensőséges jellegét.”

„Nézzük meg részleteiben a Marilyn Monroe képein megörökített jellegzetes sminkelést, fejtartást, mimikát. (Ha rákeresünk az interneten, láthatjuk, hogy képei többségén ugyanabban a pózban tűnik fel – vélhetően, amint fényképezőgép elé került, bedobta ezt a jól kimunkált testtartást és arcjátékot.) A pirosra festett ajak a tömény erotika színe, a félrehajtott, szabaddá tett nyak egy behódoló és megadó (a vámpírok számára is ínycsiklandó) jelzés. Elemzők szerint a hátravetett fej, az érzékien résnyire nyitott száj és a sejtelmesen félig lehunyt pillák pedig épp az orgazmus előtti pillanatok kéjes arckifejezését idézik – megbabonázó, mágikus hatása a férfinépre e tudattalanul ható szexuális felhívó jelzésekből állt össze. S akkor a szépen ívelt, »csodálkozó« szemöldököt még nem is említettem: feministák szerint ez az alárendelt, butuska nő képének ismérve, míg más, kicsit szexorientáltabb értelmezés szerint a pornófilmek jeleneteibe passzoló, a macsók vágyálmait kielégítő »Huhh, mekkora!« felsikkantás nonverbális üzenetét küldi.”


A könyv itt megrendelhető: www.nyitottakademia.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!