Hevesi Krisztina: SZEXTRÉM – Perverziók, szexfüggőség és ártalmatlan különcségeink

2014. 04. 09.
Szerző: Szimpatika
|
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Mi az, ami a szexben extrém? Mi alapján különböztethetjük meg a szerelmi légyottok izgalmát fokozó pajkos, de ártalmatlan játékokat a perverzióktól, amelyek már az egyén párkapcsolatait veszélyeztethetik, sőt élete más területeire is romboló hatással lehetnek?

A rengeteg kultúrtörténeti érdekességet felvonultató szexuálpszichológus szerző végtelenül szórakoztatóan kalauzolja az olvasót a bizarr gyönyörök útvesztőjében, egyszersmind bepillantást nyújt a különböző furcsaságok kialakulásának lélektani hátterébe és terápiás lehetőségeibe is. A szexuális erőszaktevők pszichológiai elemzéséből azt is megtudhatjuk, mire érdemes figyelnünk, vigyáznunk, hogy csökkentsük az áldozattá válás esélyét.

Néhány részelt a könyvből:

„Miképp alakulnak ki ezek az egzotikus vonzalmak? Ennek természetesen számos oka lehet, kezdjük hát a legegyszerűbbel: a »fília« kedvelést jelez, s ami vonzalmunk tárgya, az gyakran fóbia forrása is. Így például létezik macskafóbia és az ennek megfelelő parafília, mondhatni, »macskafília«, azaz felinofília; hasonlóképp a rovarfóbia párja az entomofília. A közös tő az izgalom, s ez az izgalomátvitel jelensége által nagyrészt magyarázza számos dolog szexuálisan izgatóvá válását: például a tériszony a magasságban érzett izgalmas szédüléssé alakulhat át. Más esetben – s ez talán még gyakoribb – a kialakulás első számú oka a szexuális vágyak elfojtása és/vagy a szexualitással kapcsolatos bűntudat. Ezért az érintettek olyan tárgyat választanak, amelyre a szexualitással kapcsolatos minden érzelmüket (például szorongásaikat, agressziójukat) kivetíthetik. Idővel e gyakori örömforrások a nemi vágykeltés kizárólagos eredőjévé, biztonságot jelentő tárgyaivá válnak – egyfajta szexuális rögeszmévé alakulnak, amit a tilosban járás izgalma tovább fűszerez.”

„Az ókori Kínában ugyanolyan hangsúlyt fektettek a nő kielégülésére, mint a férfiéra. Részletes, párbeszéd formájában írt, »gyakorlatorientált« szexuális tanácsadó könyvekkel látták el a párokat. Ezek nyelvezete szemléletes metaforákban gazdag, s költői elnevezéseket használtak a szeretkezés pozitúráinak leírására: »a darvak összefonják nyakukat«, vagy »a nyúl nyalogatja a szőrét«. Nem bízták a véletlenre a pontos értelmezést, ezért aprólékos, minden részletében kidolgozott képekkel is illusztrálták e könyveket. Gyakran kapott az ifjú pár ilyen praktikus esküvői ajándékot, például pompás ábrákkal díszített dobozt, amelynek kihajtható lapjain a különféle szexuális pozíciókhoz kínáltak változatos ötleteket. A kielégítő, örömszerző szexuális aktusnak gyógyító erőt tulajdonítottak, s a helyesen űzött nemi élet még akár a halhatatlanság útját is jelenthette.”

„Empirikus kutatások szerint a fetisiszták nagyon specifikusak érdeklődésük tárgyában, így például adott illető nem általánosságban lelkesedik a cipőkért, hanem egy konkrét cipőtípus hozza lázba. De ismert a pelenka-fetisizmus vagy az infantilis fetisizmus is, amikor az egyén az olyan, gyerekkort szimbolizáló tárgyak felé fordul, mint például a magas szék vagy a partedli. Persze mindez leggyakrabban a gyerekszerep (infantofília) szükséges kelléke, ami nagyméretű bébiruhák viselésében, ringatásban és cumisüvegből táplálásban teljesedik ki. Fantáziaszinten azért elmerenghetünk azon, hogy vajon miképp reagálnánk, ha a frissiben megismert lovagunk szerelmes pillantással, óriáscsecsemőnek öltözve nyitna nekünk ajtót. A jelenség hátterében a normális gyermekkor hiánya áll: az egyén így felnőttként akarja megkapni mindazt, amit csecsemő- vagy kisgyerekkorában megtagadtak tőle.”

„Majdnem minden mesében akad erotikus motívum, s gyakran a szexuális érés, éretté válás témájára utal. Az egyik legnépszerűbb mai mese, a Piroska és a farkas megannyi változata egy közös ősre, Aesopus kétezer-hatszáz éves fabulájára vezethető vissza, mely egészen a tizenhetedik századig csupán szájhagyomány útján terjedt. Fiatal lányoknak szóló szexedukációs üzenete, hogy legyenek bölcsek, és vigyázzanak a csábítókkal. Ezt szimbolizálja a piros, mint a vér és a botrány színe, illetve a chaperon (köpeny) kifejezés, mely a francia nyelvben »felügyelőt« jelent – s ezt veti le Piroska, amikor ágyba bújik a farkassal. Az 1697-ben, Párizsban megjelent történet egyik illusztrációján hősnőnk ruháiból kibújva a farkas alatt fekszik az ágyon. A francia nyelvben él is egy kifejezés arra, amikor a lány elveszti a szüzességét: »találkozott a farkassal«.”

„A parafilek közül épp az exhibicionista az, akinek gyerekkori élettörténetében szexuális erőszak szinte soha nem fordul elő, azonban az érzelmi bántalmazás jellemző. S mi a legerősebb emocionális fájdalom? Ha egyáltalán nem vesznek rólunk tudomást... Az sem lehet véletlen, hogy a zavar kezdetét illetően két életkori csúcspont van: az egyik épp a közép-serdülőkor, a másik pedig a férfiúi éretté válás szempontjából kritikus húszas évek közepe. Az exhibicionisták főként negyven év alatti férfiak, többségük házasember – nem jellemző rájuk, hogy bármikor is erőszakot követnének el. A »mutogatás« kulcsélménye az a lányokból kiváltott ijedtség, félelem és döbbenet, amit nemi szerve váratlan felfedése okoz – ez egyben azt a macsó álomképet is sugallja a számára, hogy pénisze olyan hatalmas, hogy megijednek tőle a nők! (Azt, hogy mennyire izgalmas vágyfokozó fantáziakép ez a férfiember számára, jelzi egyik páciensem esete, akit mikropénisszel sújtott a sors, ám az aktus során folyamatosan arról faggatta partnereit, hogy »Nem fáj? Ugye nem fáj?« Hát, nem fájt...) Épp ezért hervasztó az exhibicionista számára, ha a várt riadalom elmarad.”

„A szex korábbi orvosi »kórképpé« tétele után immáron a versengő piaci törvényeknek igyekeztek riadtan eleget tenni a fogyasztók, a Fantasztikus szex, A valódi gyönyör útjai és az egyéb végeláthatatlan orgasztikus technikák kiadványait bújva. Mintha még jobbra és jobbra kellene törekednünk, a határ a csillagos ég – a cél pedig a »már megint lemaradtunk valamiről« életérzés sulykolása... A fogyasztóteremtés eszköze: a korábban nem létező igényekre és problémákra hirtelen rengeteg »megoldás« születik... Az orális szex számtalan technikáját ajánlják a legváltozatosabb helyeken való megélésre (vonaton, repülőn, illemhelyeken, és még sorolhatnánk). Így mindannyian jobban-rosszabbul megfelelő, folyamatos önképzési kötelezettségünknek eleget tevő szexmunkásokká válunk, ami azonban a »kell« kényszere miatt jelentősen el tudja venni a kedvünket e munkaköri kötelezettségeinktől – a spontaneitás és az egyéni kreativitás elmaradását, valamint az érzelmi kiüresedést nem is említve. Modernitásunk édeni gyümölcsei: szextechnikákat kínáló kiadványok áradata a könyvesboltok polcain – csak a lélek szorul ki egyre jobban e lapok sűrűjéből.”

„A fiatalok nagy részének (egyes adatok szerint a kamaszok 60%-ának ez a véleménye) az orális szex nem is számít szexnek, hisz »terhes nem lehetsz tőle, betegséget sem kapsz, viszont valamivel kielégítheted a fiúk igényét« – amint azt egy amerikai szexuális tanácsadó roppant kártékonyan ajánlja a lányoknak. S hogy mit nyer a kamasz lány azzal, ha a kortárs nyomásnak engedve sportból elsajátítja a legprofibb orális technikákat? Csoportjában népszerűséget és státuszt szerezhet magának, kivált, ha sikeresen tudja a lehető legextrémebb helyszíneken is gyakorolni. Ez a szemlélet azonban ismételten a kölcsönösség elvesztését eredményezi, a szexuális örömökhöz fűződő aszimmetrikus viszonyt. Tehát míg a felnőttek számára nem is olyan régen még a szexualitás legintimebb formájának számított, addig a fiataloknál az orális szex teljes mértékben elveszítette bensőséges jellegét.”

„Nézzük meg részleteiben a Marilyn Monroe képein megörökített jellegzetes sminkelést, fejtartást, mimikát. (Ha rákeresünk az interneten, láthatjuk, hogy képei többségén ugyanabban a pózban tűnik fel – vélhetően, amint fényképezőgép elé került, bedobta ezt a jól kimunkált testtartást és arcjátékot.) A pirosra festett ajak a tömény erotika színe, a félrehajtott, szabaddá tett nyak egy behódoló és megadó (a vámpírok számára is ínycsiklandó) jelzés. Elemzők szerint a hátravetett fej, az érzékien résnyire nyitott száj és a sejtelmesen félig lehunyt pillák pedig épp az orgazmus előtti pillanatok kéjes arckifejezését idézik – megbabonázó, mágikus hatása a férfinépre e tudattalanul ható szexuális felhívó jelzésekből állt össze. S akkor a szépen ívelt, »csodálkozó« szemöldököt még nem is említettem: feministák szerint ez az alárendelt, butuska nő képének ismérve, míg más, kicsit szexorientáltabb értelmezés szerint a pornófilmek jeleneteibe passzoló, a macsók vágyálmait kielégítő »Huhh, mekkora!« felsikkantás nonverbális üzenetét küldi.”


A könyv itt megrendelhető: www.nyitottakademia.hu

#KORONAVÍRUS

Fertőzött:
181 881
Aktív eset:
133 853
Gyógyult:
44 020
Elhunyt:
4 008
Tesztek:
1 528 302
Magyarországi adatok – Legutolsó frissítés dátuma: 2020.11.24. 09:26

A nyitólapról ajánljuk

Novemberi akció

Béres CalciviD 7 filmtabletta

60 db

2 760 Ft

46 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Sinupret® belsőleges oldatos cseppek

50 ml

2 280 Ft

45,6 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran belsőleges por felnőtteknek

14 tasak

2 590 Ft

185 Ft/tasak
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nizoral® korpásodás ellen 20 mg/g sampon

100 ml

2 990 Ft

29,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-TEVA 30 mg tabletta

30 db

1 670 Ft

55,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bánó® -féle fokhagyma - galagonya - fagyöngy kapszula

100 db

3 850 Ft

38,5 Ft/db
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

Datif PC® NEO bukkális tabletta

40 db

1 700 Ft

42,5 Ft/db
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer

Coldrex tabletta

24 db

2 130 Ft

88,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rhinospray Plus 1,265 mg/ml oldatos orrspray

10 ml

2 040 Ft

204 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dentinox® fogínygél gyermekeknek

10 g

1 770 Ft

177 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neogranormon kenőcs

100 g

2 900 Ft

29 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sperti Preparation H® végbélkenőcs

25 g

2 410 Ft

96,4 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Kaloba® belsőleges oldatos cseppek

20 ml

2 070 Ft

103,5 Ft/ml
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Oscillococcinum® NEO golyócskák

10×3 adag

6 470 Ft

215,7 Ft/adag
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer jóváhagyott terápiás javallat nélkül

ACC 200 mg granulátum

30 db tasak

2 110 Ft

70,3 Ft/db tasak
Vény nélkül kapható gyógyszer

Panadol Baby 24 mg/ml belsőleges szuszpenzió

100 ml

1 720 Ft

17,2 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Patikárium Multivitamin 50+ tabletta

60 db

1 640 Ft

27,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Apranax Dolo 220 mg filmtabletta

30 db

1 470 Ft

49 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Systane Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 650 Ft

265 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköz*

Septolete® Extra citrom-bodza 3 mg/1 mg szopogató tabletta

16 db

1 600 Ft

100 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 240 Ft

26,4 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Tussirex Junior köhögés elleni szirup

120 ml

1 800 Ft

15 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Actival Junior rágótabletta

60 db

2 360 Ft

39,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 360 Ft

118 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2020. novemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el