Lábdagadást vérnyomásproblémák is okozhatnak

Szerző: Szimpatika
A láb vizesedése, ödémásodása gyakori panasz, melyet a legtöbben egyszerű vízhajtókkal próbálnak orvosolni. A baj ezzel egyrészt az, hogy egyedül a tüneti kezelés nem biztos, hogy hosszú távon hatásos, másrészt az alapproblémán nem segít.
Hogy mi állhat a lábdagadás hátterében és mit lehet ellene tenni, arról dr. Kapocsi Judit, a Trombózisközpont magasvérnyomás-specialistája beszélt.

Miért ödémásodik a láb?

A lábdagadást a sejtek közti folyadékgyülem eredményezi, melyet többnyire a vér-, illetve a nyirokkeringés zavara okoz. Természetesen nem jelent minden esetben nagy bajt, ugyanis meglehet, hogy csupán egy banális probléma áll a hátterében (pl. lúdtalp, tartós ülés), ám nem ritka, hogy komolyabb betegségekre hívja fel a figyelmet. Ilyen lehet például a trombózis, szívprobléma, visszeresség, hormonprobléma, bizonyos gyógyszerek mellékhatása, valamint a kezeletlen vagy rosszul kezelt magas vérnyomás.

„A magas vérnyomás azért okozhat lábdagadást, mert a tartósan fennálló hipertónia egyik súlyos szövődménye a szívelégtelenség, amelynek során a tartósan túlterhelt szívizom már nem képes kellő erővel összehúzódni és átpumpálni a keringő vért az érpályában” – mondta dr. Kapocsi Judit, aki hozzátette, hogy vannak olyan vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, melyek mellékhatása lehet a boka körüli dagadás. Ekkor természetesen a gyógyszer cseréje indokolt.

A lábdagadás megszüntethető

Amennyiben valakinél el nem múló vizesedés lép fel, érdemes szakemberhez fordulnia, ugyanis ha magas vérnyomás áll ennek a hátterében, akkor megfelelő kezeléssel nem csak az ödémától szabadulhat meg, hanem megelőzheti az olyan súlyos szövődmények kialakulását is, mint a stroke vagy a szívinfarktus.

A vízhajtók erre gyors megoldással szolgálnak, ugyanis segítik a víz és a nátrium távozását a szervezetből, így csökken a lábdagadás, ráadásul, a megfelelő dózisban alkalmazva ezeket, normalizálódik a vérnyomás is.

A szekértő szerint tudni kell, hogy vérnyomás csökkentésre kis adagú diuretikum (vízhajtó) alkalmazandó, és az sem mindegy, melyik. Ezt orvosnak kell eldöntenie, a beteg előző és jelenleg is fennálló betegségeinek és általános fizikális állapotának ismerete alapján. A vízhajtókezelés mellett szorosan ellenőrizni kell a vese működését, valamint a vérben levő ionok (nátrium, kálium) szintjét.

„A lábdagadás, ödéma megszüntetésének gyorsasága az októl, a beteg állapotától és az alkalmazott gyógyszer típusától függ. Vannak olyan esetek – például heveny balszívfél-elégtelenség –, amikor nem is biztos, hogy kialakul a lábon nagymértékű ödéma, viszont a tüdőben gyülemlik fel hirtelen a folyadék. Ilyenkor a gyors és erőteljes hatású vízhajtó már fél órán belül kifejezett enyhülést hoz a betegnek” – mondja dr. Kapocsi Judit.

 

Forrás: Trombózisközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!