Egy jó indok hétalvóknak: kímélni kell az agysejteket!

Szerző: Szimpatika
A Pennsylvania Egyetem kutatása rámutat: sokkal komolyabb következményei vannak annak, ha nem alusszuk ki magunkat rendesen, mint a szimpla fáradtság.

Egereken folytatott vizsgálatok ugyanis azt mutatják, hogy az alváshiány bizonyos típusú agysejtek 25 százalékának elhalásához vezet.

Amennyiben ez az emberekre is igaz, akkor nincs értelme bepótolni az elmulasztott alvást, hisz elhalt agysejtjeink már úgysem élednek föl, hacsak nem állítanak majd elő egyszer egy olyan gyógyszert, ami védi az agyat az alváshiány mellékhatásaitól – állapították meg az egyetem kutatói. A kísérlet során az egereket szándékosan ébren tartották, így idézték elő náluk az emberek életében előforduló éjszakai műszakokkal vagy késő estékbe nyúló munkaidővel járó alváshiányt. Eközben megfigyelték azokat az agysejteket, amelyek az agy éber állapotban tartásáért felelősek. Többnapos alváshiány következtében az egerek elvesztették az agytörzsben lévő agysejtjeik 25 százalékát – számolt be az euronews.



A szakemberek úgy vélik, ez az első bizonyíték arra, hogy az alváshiány az agysejtek elvesztéséhez vezethet. A szerzők szerint az éjszakai műszakban dolgozók egészségi állapota nem csak fizikailag romlik, de szellemileg is – hívta fel a figyelmet Hugh Piggins, a Manchasteri Egyetem professzora.


Forrás: https://www.hirhatar.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!