A magas vérnyomás gyakran a pánikbetegség álarca mögé bújik

2014. 04. 04.
Szerző: Szimpatika
A pánikbetegség és a magas vérnyomás gyakran kéz a kézben jár, más kérdés azonban, hogy vannak, akik a tünetek hasonlósága miatt összetévesztik a két betegséget. Dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás-specialistája elmondja, honnan tudhatjuk, hogy pánik, vagy hipertónia okozza-e a rosszulléteinket.

A pánikbetegség korunk egyik népbetegsége, mely kialakulhat a rohanó életvitel, a kevés pihenés és az egyre magasabb elvárások miatt. Nem csoda, ha valaki időnként kellemetlen érzésekre, rosszullétekre panaszkodik – de míg a legtöbben rögtön pánikbetegségre gyanakodnak ilyenkor, az is lehet, hogy magas vérnyomás áll a tünetek háttérben.

Fejfájás, szédülés, furcsa szívdobogás – ezek egyaránt lehetnek a pánikbetegség vagy a hipertónia jelei, így könnyű összetéveszteni a kettőt. Természetesen az előbbi során automatikusan megemelkedik a vérnyomás – sőt hosszabb távon akár hipertónia is kialakulhat mellette –, azonban ha kezelteti vérnyomását, meglehet, hogy azok a tünetek, amiket a pánikbetegség jeleinek vélt, megszűnnek.

24 órás monitorozás

De miként lehet a legegyszerűbb módon meghatározni, hogy pontosan mi is okozza a tüneteket? A 24 órás vérnyomásmérő remek eszköz erre, mivel „végigköveti” az illető napját és bizonyos időközönként rögzíti a mért értékeket. Ennek kiértékelése alapján meg lehet tudni, hogy fennáll-e Önnél hipertónia, vagy esetleg ingadozik-e a vérnyomása. Amennyiben a válasz igen, úgy fontos a megfelelő érték gyógyszeres beállítása, hiszen ha ez sikerül, akkor nagy valószínűséggel megszűnnek a pánikbetegség gyanújára okot adó kellemetlen tünetei is.

„Éppen ezért ha szédülést, tarkótáji fejfájást, esetleg szívritmuszavart tapasztal, érdemes magas vérnyomásra is gyanakodni, mert ha tévesen pánikbetegséget diagnosztizál magának és nem jár utána, akkor a megfelelő terápia hiányában akár súlyos szövődmények is kialakulhatnak a hipertónia miatt” – mondja dr. Kapocsi Judit tanárnő.

Pánikbetegségből adódó magas vérnyomás

Bár könnyű összetéveszteni egymással a pánikbetegséget és a magas vérnyomást, nem ritka az sem, hogy a kettő együtt jár. Ez nem is meglepő, hiszen a stressz és a nagyfokú szorongás könnyen vezethet hipertóniához. Ebben az esetben természetesen mindkét betegséget kezelni kell, mivel egyik a másik tüneteit lényegesen felerősítheti, illetve egészében ronthatja az illető állapotát. Éppen ezért amennyiben valaki pánikbetegségben szenved, érdemes rendszeresen kontrollra járnia, ahol ellenőrzik a vérnyomását, és ha kell, gyógyszerek segítségével korrigálják a kiugró értékeket.


Forrás: Trombózisközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!