Drága Nagymama!

2014. 04. 02.
Szerző: Sallai Ervin
|
Ne haragudj, hogy csak most írok neked, de elment az utcában a villany. Az egész úgy kezdődött, hogy apa Béla bácsival úgy döntött, hogy suttyomban arrébb teszik két utcával a villanypóznáról a gólyafészket, mielőtt hazajön a gilice.

Merthogy inkább fossa össze az Iván bácsiék utcáját, annak úgyis van kertésze, majd levereti a gólyaguanót a nagynyomású mosóval a viakolorról. De hát a nagy hidegben nem lehet csak úgy nekiesni a fészekrakásnak, ezért megittak egy-két kupicával Béla bácsi borsodgeszti szíverősítő törkölyéből. Hogy, hogy nem, végül is apa lába megcsúszott a póznán, hiába tartott ellen neki Béla bácsi a partvissal, és széjjelrúgott valami biztosítékot vagy más miskulanciát. Így mondta. Mondott persze mást is, de azt én nem írhatom le. Na mindegy. Lényeg, hogy a gólyafészek odébb került. Még kacagtak is Béla bácsiék, hogy a Kővári Botondék hogy örülnek majd, ha a gólya a házuk mellett rásegít a gyermekáldásra, mert még csak öten vannak testvérek.

A nagy szerelésben azonban mindenki elpilledt, ezért apu behívta Béla bácsit egy rumos kávéra. De a kávéból nem lett semmi, mert nem volt áram. Sebaj, megitták a rumot, aztán nekiláttak felderíteni a problémát. Tekintve, hogy a biztosítékok rendben voltak a villanyóraszekrényben, átcsöngettek a szomszédba, hogy ott van-e áram. Matild néniéknél sem volt, úgyhogy eljött az ideje, hogy – egy kupica tojáslikőr után, amit Matild néni maga készített, és csak nem sértik meg apuék azzal, hogy nem isznak – szóval eljött az ideje, hogy betelefonáljanak az Elműnek. Az áramos bácsi azt mondta, hogy nem tudnak meghibásodásról, de utánanéznek. Így apu hazajött. Gondolta, addig is, míg újra lesz áram, megnézi, mi van a tévében. De a tévében áramszünet idején nincs semmi. Csak egy csomó drót meg nyomtatott áramkör – szerencsére ezeket apu nem nézte meg, inkább úgy döntött, a nagy ijedségre szundít egy kicsit. Anya sikítására ébredt, aki magába roskadt, hogy nem tudja besütni a haját, és akkor hogy menjen a Tescóba mosogatógép-tablettáért?! Mondtuk neki, hogy fölösleges, mert a mosogatógépnek is áramra lenne szüksége. Tanácstalanul néztünk egymásra. De az elvonási tünetek (ahogy apu hívja) csak este jelentkeztek igazán.

Anya 10 éve nem hagyott ki egy részt sem a Barátok köztből, ezért úgy döntöttünk, kivágjuk a tévéújságból a Berényi család képeit, hurkapálcikára ragasztjuk és elbábozzuk. Tökre tetszett neki az előadás. Tévedésből egy reklámból Magdi anyust is kivágtuk, így ebben a részben újra élt, de anyának ilyen kis dolgok sosem tűnnek föl. Csak a híradó hiányzott neki a lefekvéshez, de apa elmondta, hogy meghalt autóbalesetben 30 ember, és kistigris született a nyíregyházi állatkertben, és anya már aludt is.

Képzeld, nagyi, a valódi világban kicsit másképp kell futni, mint az Xboxon. Az áramszünet második napján öcsivel kimentünk a sportpályára, és kiderült, hogy ha egy helyben magas térdemeléssel kapkodjuk a lábainkat, akkor nem haladunk előre. Furcsa, mert az Xboxban igen. Azért meg lehet szokni. Anya szerint régen nem is volt Xbox, és ők odakint játszottak ilyen szép időben, nem a gép előtt darvadoztak. Ezt azért nehéz elhinni, mert amikor levelet akart írni, hosszan bökdöste a papírt az ujjaival, keresve a billentyűzetet.

Lassan hozzászoktunk az áram nélküli világhoz, bár eleinte nem volt könnyű. A barátaim például a valóságban csúnyábbak, mint a fészbukon, és nem is mondanak olyan bölcsességeket, hogy: „Mosolyokat akarsz és örömöt – nem fájdalmat vagy összetört álmokat.” Ehelyett azt mondják: „Mi a lecó, gecó?” Pedig a fészen olyan mély érzésűnek tűnnek. Mindig lájkolják a delfines-szivárványos képeimet. Tényleg – a valódi világban lájkolni is nehéz. Egyik nap hazafelé lájkolni akartam Guszti dumáját, és megállt mellettem egy autó, hogy szívesen elvisz.

Szóval, nem ment egyből könnyen az átállás. Kicsit unom már a sok leolvadt mirelit kaját, de van annak hangulata, hogy apa egy hete grillezi a fagyasztóládából a húsokat. Esténként korán fekszünk, és anya gyertyafénynél olvas. Igazi könyvből. Majdnem úgy kell lapozni, mint az iPadet, csak nincs háttérvilágítása. Meg youtube helyett is anya énekel. Nagyon vicces, amikor apuval az ágyunk mellett előadják a Gangnam Style-t. Összességében, ha belegondolok, egész jó, hogy nincs áram. És egy darabig nem lesz, mert az Elmű szerint valami vandál megrongálta a villanyoszlopot. Apa szerint még szerencse, hogy a vandál előtt ők elköltöztették a gólyafészket. Anya szerint pedig, ha még sokáig ilyen hosszú sötét estéik lesznek apával, lesz dolga annak a gólyának.

Puszillak, Nagyikám!

Kisunokád

Szeptemberi akció

Béres Csepp Extra® belsőleges oldatos cseppek + C-vitamin Béres 50 mg tabletta

4×30 ml + 120 db

4 570 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer

Magnézium Béres 375 mg + B6 filmtabletta

30 db

1 740 Ft

58 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Novo C Plus® liposzómális C-vitamin lágykapszula

60 db

3 495 Ft

58,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Centrum gumivitamin gyermekeknek eper/málna ízű

30 db

2 045 Ft

68,2 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Bioextra Grapefruit mag kivonat

20 ml

1 435 Ft

71,8 Ft/ml
Étrend-kiegészítő készítmény**

Artelac® CL szemcsepp

10 ml

1 225 Ft

122,5 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

3 530 Ft

117,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Exoderil® 10 mg/g krém

30 g

2 380 Ft

79,3 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-Sandoz® + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta

10 db

885 Ft

88,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dorithricin® szopogató tabletta

20 db

1 560 Ft

78 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 420 Ft

710 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® belsőleges oldatos cseppek

50 ml

1 850 Ft

37 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mucopront 375 mg kemény kapszula

50 db

2 070 Ft

41,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Amorolfin-Teva 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk

2,5 ml

4 070 Ft

1628 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Smecta® 3 g por szuszpenzióhoz

10 db

1 040 Ft

104 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-TEVA 3 mg/ml szirup

100 ml

1 590 Ft

15,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® Forte filmtabletta

20 db

1 890 Ft

94,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 270 Ft

27 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Neo Citran megfázásra és köhögésre kemény kapszula

16 db

1 670 Ft

104,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Salvequick® Aqua Resist vízálló sebtapasz

28 db

640 Ft

22,9 Ft/db
Orvostechnikai eszköz*

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 880 Ft

18,8 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dona® 1500 mg por belsőleges oldathoz

20 tasak

3 235 Ft

161,8 Ft/tasak
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dipankrin® Optimum 120 mg gyomornedv-ellenálló filmtabletta

60 db

1 995 Ft

33,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2019. szeptemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el