5 étel, amit 50 felett mindennap enni kell

Szerző: Szimpatika
Különösen idősebb korban, 50 év felett ajánlott nagyon odafigyelni arra, hogy az ember mit eszik, iszik. Az egyszerű víz, a diófélék, a kelkáposzta, a lenmag és a frissen elkészített ételek csodát tehetnek.

A régi mondás, miszerint „az vagy, amit megeszel”, csak részben igaz, mert azok is vagyunk, amit a génjeink diktálnak. Egyértelmű azonban, hogy mindaz, amit beviszünk a szervezetünkbe, jelentősen befolyásolja egészségi állapotunkat és általános jóllétünket. Különös tekintettel igaz ez akkor, amint az idősebb korosztályba lépünk. Számtalan diéta kínálja a „legjobb megoldást”, de ettől függetlenül néhány alapigazság örök érvényű, így van néhány étel, amelyhez mindennap ragaszkodni kell.

1. Igyon vizet!

Testünk működéséhez nélkülözhetetlen a víz. Segít a tápanyagokat eljuttatni a sejtekhez, illetve a méreganyagok kiválasztásában. Ugyanakkor az izzadással, a könnyezéssel és a vizelet kiválasztásával folyamatosan vizet veszítünk, a veszteséget pedig folyamatosan pótolni kell. Hogy pontosan mennyi vizet kell naponta meginnunk, az még mindig tudományos viták tárgya. Nem tévedünk nagyot, ha követjük a következő útmutatást: férfiaknak napi 3, nőknek 2,2 liter folyadékra van szükségük. Ebbe persze minden folyadék beletartozik a húslevestől kezdve, de még mindig a víz a legjobb megoldás.

2. Egyen zöld zöldségeket, élen a kelkáposztával!

Furcsán hangzik, de korunk szuperzöldsége a kelkáposzta. Ma már a kelkáposzta nem csak a saláták díszítő eleme, az a szép zöld levél, amire a lényeg rákerül. A kelkáposzta energiatartalma alacsony, nagyon gazdag kalciumban, A-, C- és K-vitaminban, antioxidánsokban – és mindez a jelenlegi kedvenccé teszi. Ha valaki már 100 módon elkészítette és mégis unja, hasonló remek tulajdonságokra lelhet a spenótban, a mángoldban, a brokkoliban és a spárgában. Csak ne főzzük szét őket főzelékként!

3. Egyen dióféléket!

A dió minden diéta egészséges kiegészítője lehet. Korábban a diót túl sósnak, zsírosnak és energiában túl gazdagnak tartották, ma viszont a dietetikusok által is tisztelt helyet kapott táplálkozásunkban. Ennek oka az, hogy sok fehérjét, rostot, egészséges, egyszeresen telítetlen zsírt és antioxidánsokat tartalmaz. A kutatások azt is bizonyítják, hogy a dió kedvező hatást gyakorol a szív egészségére, valamint jelentős a koleszterinszintet csökkentő hatása.

A különböző diófélék kedvező élettani hatása az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerhivatalát arra ösztönözte, hogy már 2003-ban kiadjon egy szakmai ajánlást a földimogyoróval, mandulával, mogyoróval, fenyőmaggal és dióval kapcsolatban. Az ajánlás szerint a dióféléket, illetve a velük készült ételeket is tartalmazó étrend csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

4. Egyen lenmagot!

Bolygónk egyik leghasznosabb növényi tápláléka a lenmag. Rendkívül gazdag a növényi származású omega-3 zsírsavban, és már vannak tudományos bizonyítékok is arra nézve, hogy hatékonyan segíthet a szívbetegségek, a szívroham, a rák és a cukorbetegség megelőzésében. Bár a lenmag a legtöbb, egészségünk szempontjából fontos összetevőt tartalmazza, a legfontosabbak mégis a benne található omega-3 zsírsavak, rostok és antioxidánsok.

5. Egyen friss ételeket, kerülje a feldolgozott termékeket!

Az utolsó pont nem egy konkrét étel, hanem egy jó tanács. Az élelmiszerek előkészítésének széles spektrumát ismerjük. A magvak pirítása például előkészítésüket jelenti a fogyasztásra. Azok az ételek azonban, amelyeket csak „meg kell mikrózni”, mert már előre sütötték, főzték, fagyasztották őket, kerülendők. Mindenképpen át kell tanulmányozni a címkét, hogy kiderülhessen, mi történt az élelmiszerrel és mi került bele, de még az információk ismeretében is gondoljuk át kétszer is, megesszük-e. Különösen a sótartalom lehet nagyon magas, ami magas vérnyomáshoz vezethet.

 

Forrás: www.drtihanyi.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!