Gyermekvállalás hipertóniával?

2014. 03. 08.
Szerző: Szimpatika
Mint sok más terhességi problémával kapcsolatban, a magas vérnyomásról is több tévhit kering a köztudatban. Éppen ezért érdemes tiszta vizet önteni a pohárba, hogy kiderüljön, mennyire veszélyes ilyenkor a hipertónia, illetve miként befolyásolja a várandósság időszakát és a gyermek egészségét a normálisnál magasabb vérnyomásérték.

A problémáról Dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás-specialistája beszélt.

Nem kell lemondani a gyermekvállalásról

Természetesen bátran vállalhat valaki gyermeket akkor is, ha magas a vérnyomása, sőt, könnyen lehet, hogy teljesen normális és komplikációktól mentes lesz a terhessége. Viszont azt nem árt számításba venni, hogy ilyenkor lényegesen megnő az esetleges komplikációk esélye.

A Blood Pressure UK közleménye szerint 20-ból 1 nőnél alakul ki hipertónia a várandóssága során, éppen ezért ajánlott még a babaprojekt előtt kivizsgáláson részt venni. Ha már eleve egy kicsit magasabb a vérnyomásértéke, akkor érdemes kiemelt figyelmet fordítani rá, nehogy a terhesség alatt rosszabbodjon az állapota. Így tehát amint elhatározta, hogy gyermeket szeretne, és a vérnyomása gyakran mozog a normál tartományon kívül, ajánlott szakemberhez fordulni, de mindenekelőtt változtatni az életmódján: sok mozgás, kevés só, kiegyensúlyozott étrend, amit szükség esetén gyógyszeres kezeléssel kell kiegészíteni.

Magas vérnyomástól a preeclampsiáig

Amennyiben már eleve magas a vérnyomása, akkor a szakemberek szerint könnyebben fog kialakulni a kismamánál preeclampsia, ami az anyára és a babára is veszélyes lehet.

„A preeclampsia a 20. hét után alakul ki és a terhességek 4-6 százalékában fordul elő. A lábdagadással is járó állapot során a vérnyomás értéke 140/90 Hgmm-es (vagy még ennél is magasabb), és a vizeleti tesztcsík 1+ vagy ennél több fehérjét jelez. Sajnos ekkor egyéb eltérések is lehetnek, például vesefunkció-romlás, májfunkciós eltérések, a vérlemezke- (thrombocyta-) szám csökkenése. A már korábban is fennálló, idült hipertónia és a dohányzás a preeclampsia előfordulásának jelentős kockázati tényezői” – mondja dr. Kapocsi Judit tanárnő.

Fontos azt is tudni, hogy azoknál a nőknél, akik PCOS-ban (policisztásovárium-szindrómában) szenvednek, nagyobb eséllyel alakul ki magas vérnyomás és preeclampsia, így nekik fokozottabban érdemes figyelniük az értékeiket, hiszen mindkét betegség már önmagában is megnöveli a vetélés és a koraszülés kockázatát!


Forrás: Trombózisközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!