Életmódváltással visszafordítható az öregedés?

2014. 03. 05.
Szerző: Szimpatika
Sejtszinten fiatalodik meg az ember az életmódváltástól: felfedezték az első bizonyítékát annak, hogy az étrendnek, a meditációnak és a mozgásnak együttesen ilyen hatása lehet. A kutatás során 35 prosztatarákos férfit vizsgáltak. Azoknak, akik változtattak életmódjukon, bizonyíthatóan genetikailag megfiatalodtak a sejtjeik – írta a BBC hírszolgálata a The Lancet Oncology című szaklapban megjelent tanulmányról.

A tudósok látható változásokat tapasztaltak annak a tíz résztvevőnek a sejtjeiben, akik vegetáriánus étrendre váltottak és tartották magukat az előírt mozgásmennyiséghez, a stresszoldó meditációhoz és jógához.

A változások a kromoszómák végén található „védősapkával”, az úgynevezett telomerrel állnak összefüggésben. A telomer szerepe, hogy óvja a kromoszómát, és megakadályozza, hogy sejtosztódáskor sérüljön a genetikai információ. Ahogy az ember öregszik, a telomerek rövidülnek, szerkezetük gyengül, ami azt üzenheti a sejteknek, hogy hagyjanak fel az osztódással és pusztuljanak el.

A kutatók azt vizsgálták, hogy elkerülhetetlen-e ez a folyamat, vagy fel lehet-e tartóztatni, netán vissza is lehet fordítani. A San Franciscó-i Kalifornia Egyetem Dean Ornish vezette kutatócsoportja szerint megfelelő támogatással meghosszabbíthatók a telomerek. A vizsgálat elején, majd öt év elteltével is megmérték ezek hosszát. Annál a tíz, alacsony kockázatú prosztatarákos férfinál, akik átfogó életmódváltásra vállalkoztak, a telomerhossz jelentősen, átlagosan tíz százalékkal nőtt. Ezzel szemben a kutatásban részt vevő többi 25 személynél, akitől nem kértek életmódváltást, három százalékkal csökkent.

A telomerek rövidülését a korral járó betegségekkel, többek közt a szívbetegségekkel, valamint a rákkal összefüggésben vizsgálták eddig. A kaliforniai szakemberek kutatása arra nem terjedt ki, hogy az életmódváltás és a telomerek hosszának növekedése javítja-e a kilátásokat a rák gyógyulására, de úgy vélekedtek, hogy ennek is érdemes lenne utánajárni.

„Ennek a viszonylag szűk körű, próba jellegű kutatásnak az eredményei túlmutathatnak a prosztatarákos férfiak körén. Ha nagy létszámú, a véletlen eredményeket kizáró, kontrollcsoportos vizsgálatok is alátámasztják, amit felfedeztünk, akkor az átfogó életmódváltás jelentősen csökkentheti sok betegség és az korai elhalálozás kockázatát. Génjeink és telomerjeink csak a velünk született hajlamot, nem pedig feltétlenül a végzetet jelentik” – hangoztatta Ornish.

A londoni Queen Mary Egyetem kutatója, Tom Vulliamy szerint lényeges hangsúlyozni, hogy ez egy kis próbakutatás volt, és meg kell várni, az eredmények megismétlődnek-e egy nagyobb léptékű vizsgálatnál is. Abban egyetértenek a kutatók, hogy egyedül a telomer rövidülése nem magyarázhatja meg az öregedést, hiszen az emberi telomer rövidebb, mint az egereké vagy a főemlősöké, mégis tovább élünk náluk. Korábbi kutatások azonban már bebizonyították, hogy a mozgásszegény életet élő személyeknél felgyorsul a sejtöregedés, azaz a telomerek megrövidülnek.


Forrás:
https://www.medicalonline.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!