Vitatni kezdték a mammográfiás szűrés hatékonyságát

Szerző: Szimpatika
A középkorú nők évenkénti mammográfiás szűrése nem csökkenti a mellrákos halálozást – derült ki egy nagy léptékű, hosszú távú kanadai kutatásból.

A tanulmány csaknem 90 ezer, 40-59 éves nő adatait vizsgálta meg. Azt fedezték fel, hogy a vizsgált 25 év alatt ugyannyian haltak meg mellrákban azok közül, akik évente jártak mammográfiára, mint azok közül, akiknél csak a hagyományos, tapintásos módszerrel szűrték a daganatot – idézi a LiveScience tudományos-ismeretterjesztő portál a British Medical Journal friss számában ismertetett tanulmányt.

A rendszeres, évente elvégzett mammográfia célja, hogy a mellrákot korai stádiumban ismerjék fel. Az azonban erősen vitatott, hogy a szűrésnek lehet-e életmentő szerepe. Egyes esetekben a korai diagnózis nem feltétlenül jelenti, hogy a betegség gyógyítható, míg máskor a későbbi stádiumban felfedezett daganatot is sikerrel kezelik.

Az is ellentmondásos, hogy a mammográfia lehetséges előnyei ellensúlyozzák-e a „tévesen pozitív” diagnózisokat és az ezek miatt elvégzett kezelések okozta károkat. Az új kutatás azt találta, hogy a mammográfiával felderített melldaganatok 22 százaléka ilyen, „tévesen pozitív” volt, azaz olyan tumort diagnosztizáltak, amely nem okozott rákot, vagyis nem rövidítette volna meg a páciens életét.Anthony Miller, a Torontói Egyetem professzora szerint a mellrákok többsége felderíthető mammográfiával, ám a daganat okozta halálozás csökkentésében akkor játszott szerepet az eszköz, amikor még a modern terápiák nem álltak rendelkezésre. „Ha a kezelések meggyógyítják a mellrákot a késői stádiumban is, akkor a szűrés szerepe egyre kisebb lesz” – állapította meg Miller.

A kutatásban részt vevő nők fele öt éven keresztül évente járt mammográfiás és hagyományos fizikai, tapintásos szűrésre, míg a másik fele csak fizikai szűrésben és a szokásos ellátásban részesült. Húsz évvel később a mammográfiás csoportból 3250 nőnél, a másik csoportból 3133 nőnél lépett fel mellrák. Az első csoportból 500-an, a másodikból 505-en haltak bele a betegségbe.

A kutatás csak 60 évnél fiatalabb nők adatait vizsgálta, de lehetségesnek tartják, hogy az eredmények az idősebb korosztályokra is érvényesek.


Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!