Gyerekkorban előzhető meg az időskori csontritkulás

Szerző: Szimpatika
Bár sokan azt hiszik, hogy a csontritkulás időskori probléma, valójában a gyermekkorból eredeztethető. A kalcium bevitele szempontjából az első 25 év a meghatározó, mert a csontállomány ebben az időszakban fejlődik ki, utána már csak veszít ásványianyag-tartalmából.

„A kalcium beépülését a D-vitamin és a mozgás segíti elő” – mondja Szabó András, a II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója. A csontozat erősségét alapvetően az öröklött (genetikai) hajlam határozza meg, de befolyásolhatják a környezeti hatások, a táplálkozás, vagy valamilyen tartós betegség is. Ha gyermekkorban, tehát még a növekedési fázisban alacsony a kalciumbevitel, akkor a csont nem képes a maximális tömegét elérni. Így 25 éves kor után már csak csökkenni fog a csont tömege, az pedig nem mindegy, hogy 45 vagy 65 éves korban éri el a csont a töréshatárt. Különösen a nőknél fontos, hogy honnan indul el a csökkenés a menopauza után. Ha gyerekkorban odafigyelnek, akár 5-10 évet lehet nyerni időskorra, amivel például egy súlyos combnyak- vagy csigolyatörést lehet elkerülni. Magyarországon csaknem egymillió embert érint az időskori csontritkulás.

Dr. Szabó András szerint fontos tudni, hogy ha alacsony a gyerek D-vitamin-szintje, akkor hiába fogyaszt megfelelő mennyiségű, kalciumban gazdag ételt (sok tejterméket), a kalcium feszívódása korlátozott lesz, így a csontok nem épülhetnek megfelelően. Márpedig az a sajnálatos tény, hogy a magyar gyerekek kétharmada D-vitamin-hiányos. Ezért is kötelező a csecsemőknek 1 éves korig cseppek formájában D-vitamint adni. Az igazgató szerint 1 éves kor után is nyugodtan folytatható a kúra. Gyerekkorban 400-500 NE (Nemzetközi Egység) adható naponta, felnőttnél az ajánlott adag 1000-2000 NE. Ezek a mennyiségek kockázat nélkül adhatók orvosi ellenőrzés nélkül is. A készítmények léteznek csepp, tabletta, és kapszula formájában. Ezeket elsősorban a téli, kora tavaszi időszakban érdemes szedni, hiszen köztudott, hogy a D-vitamin a napfény hatására termelődik a szervezetben, ami ebben az időszakban kevés. Késő tavasztól kora őszig a szabadban való rendszeres tartózkodással természetes módon is fedezhető a D-vitamin-szükséglet. Az igazgató szerint csak a táplálkozás útján nem lehet elegendő D-vitamint bevinni: ehhez olyan mennyiségben kellene tengeri halat (pl. lazacot) és erdei gombákat enni, vagy a szabadban tartott tyúkok tojásait és a hegyekben legelő tehenek tejét fogyasztani, ami nem lehetséges.

A kalciumszükséglet nagy részét viszont megfelelő étkezéssel (elsősorban tejtermékek fogyasztásával) fedezni lehet. Sőt, az így bevitt kalcium felszívódása sokkal jobb, mint ha valaki tablettát szed. Mint a szakértő elmondta, utóbbi esetben a kalcium a bélben összekapcsolódhat a táplálék foszfáttartalmával és így kiürül, tehát önmagában a tabletta szedése nem biztos, hogy elegendő. Dr. Szabó András kiemelte, hogy a kamaszok kalciumbevitele kétharmada a szükségesnek, ami összefügg a D-vitamin-hiánnyal. Az igazgató úgy látja, a megfelelő D-vitamin-szint mellett az étkezéssel bevitt kalcium kétharmada hasznosul, míg D-vitamin-hiány esetén a negyede sem szívódik fel. Ezért azt gondolja, hogy az egészséges emberek nagy része, ha megfelelően választékosan táplálkozik, elegendő tejterméket fogyaszt, és D-vitaminnal is jól el van látva, biztosítani tudja a megfelelő kalciumszintet szervezetében.

A gyermekgyógyász szerint fontos tudni, hogy a kalcium annál jobban épül be a csontba, minél nagyobb a csont fizikai terhelése. Vagyis, aki sokat mozog, sportol (például fut, csapatsportokat űz – az úszás erre kevéssé hatékony), annak sűrűbb, erősebb lesz a csontállománya. Az igazgató példaként említi a teniszezőket, akiknek a játék során elsődlegesen használt kezük jóval erősebb csontú, mint a másik. Az elhízott gyerekek épp ezért duplán veszélyeztetettek: D-vitamin-szintjük biztosan alacsony, és a mozgáshiány is akadályozza a kalcium csontba való beépülését.

Hasznos tanácsok:

Ha korán állt fel a gyermek és görbült a csontja, nem kell megijedni: megfelelő D-vitamin-pótlással pár év alatt szépen kiegyenesedik.

A szülők figyeljenek oda, hogy ha a gyerek nem szereti a tejet, tejtermékeket, más módon adjanak neki kalciumot.

Nyáron a déli órákban természetesen nem ajánlott napra menni, de délelőtt és délután igen. Ha a gyerek egész nap be van kenve magas faktorú fényvédő krémmel, nem tud D-vitamint termelni, hiába van napon!

Ha állandóan megfázik a gyerek (mindent elkap, gyenge az immunrendszere), ajánlott orvossal megnézetni a D-vitamin-szintjét, ami vérvétellel megállapítható, de vizsgálat nélkül is kaphat nyugodtan D-vitamint.

Ha a gyereknek 16 éves koráig egyszer-kétszer törik csontja nagy eséskor, az nem jelent feltétlenül csontbetegséget, de ha négyszer-ötször is előfordul, már kisebb traumára is, akkor érdemes orvoshoz vinni, kivizsgáltatni.

Nem azért fáj a csontja a gyereknek, mert növésben van, hanem mert D-vitamin-hiányos. Ha azt normalizálják, a csont kalciumtartalma megfelelő lesz, és a fájdalom is elmúlik!

A D-vitamin túladagolásának kicsi az esélye: ha valaki az ajánlott mennyiség tízszeresét fél éven keresztül szedi, akkor lehet baja (pl. veseköve).


Forrás: www.semmelweissfigyelo.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!